2020. október 20.
//
Vendel névnap

Új emlékmű avatással emlékeztek az aradi vértanúkra Veszprémben

Emlékplakettek átadásával, beszédekkel, és a Török Ignác utcai új műalkotás felavatásával emlékeztek a 13 aradi vértanúra október 6-án Veszprémben.

Az Országos Örmény Önkormányzat, az Örmény Kulturális Központ, a veszprémi fegyveres erők képviselői, valamint helyi politikusok és szervezetek jelenlétében avatták fel és koszorúzták meg vasárnap délután Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész által alkotott Török Ignác utcai emlékszobrot Veszprémben.

A korábbi, csak az örmény származású aradi vértanúk emléktábláját váltotta az új alkotás, melynek középpontjában az emléktér centrumában - kő és bronz együtteséből kialakított figurális Ikarosz-kompozíció áll.

Az emlékteret Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be, aki kiemelte, ugyan az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni. Veszprém közterein további három örmény művész alkotása látható, melyek lehetőséget adnak a közös emlékezésre, hisz Magyarország a történelmi kutatások szerint három nagyobb alkalommal volt az örmények letelepedésének célpontja-mondta.

Az aradi vértanúk új emlékműve

A szabálytalan, körvonalaiban mégis kerek bazalt kövön bronzból formált figurát, törött szárnyú, földre hullott "Ikarosz"- alak látható. A kompozíció a kő átmérőjét kissé meghaladó, körvonalait követő vizes medencében áll. Az emléktér egészét ugyanez a bazaltkő burkolat borítja. A burkolatból mintegy kiemelkedik a tér szélére helyezett, zöld növényzettel hátterezett és körbeölelt, a központi figurális kompozíció alsó részével magasságban és anyagában is összhangban álló bazalt sztélé. Erre az "emlékkőre" került felvésésre a 13 vértanú neve, az állítás alkalma és éve. 

A Veszprémi Örmény Kisebbségi Önkormányzat az aradi vértanúk közül az örmény származású Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes emlékére a rendszerváltozást követő időszakban emlékművet állíttatott. Ennek helyére került az új alkotás.

"Az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni.""Az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni."

Az új emlékművet az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese, Akopjan Nikogos és Porga Gyula polgármester leplezte le. Porga Gyula a város örmény nemzetiségű polgárainak köszönetet mondva kiemelte, az új emlékmű mostantól mind a tizenhárom aradi mártír emlékét őrizheti, köztük a két, örmény nemzetiségű vértanúval, akik a magyar szabadság ügyéért harcoltak és áldozták életüket.

Az aradi vértanúkra emlékezve a polgármester beszédében a magyar szabadságért vívott hősi küzdelmekről osztotta meg gondolatait:

„Katonai szempontból vereséggel ért véget szabadságharcunk 1849-ben. A kitartó, hősi küzdelem azonban, amelyet szabadságáért és nemzeti függetlenségéért vívott a magyar, győzelmet jelent. Győzelmet, mert népünk legyőzte félelmeit, és a harc megerősítette a magyarságot mint nemzetet”

- fogalmazott.

A világosi fegyverletétel utáni bosszúról azt mondta, „október 6-a a magyar nemzet, az egész magyarság gyásznapja. Gyásznap ez nemzetiségeink számára is, hiszen örmény honfitársainkhoz hasonlóan sokan áldozták életüket a magyar szabadságért.”

Porga Gyula hangsúlyozta, október 6-a üzenete nem egyszerűen csak "gyászhír”:

„Megrendülten állunk mártírjainkra emlékezve - áldozatukért és tragikus sorsuk tanulságaiért azonban hálásak vagyunk.

Porga Gyula polgármester mondott emlékezőbeszédet október 6. alkalmábólPorga Gyula polgármester mondott emlékezőbeszédet október 6. alkalmából

Nem szavakkal tanítanak minket az aradi tizenhármak, hanem sorsuk nagyszerű beteljesítésével, amely örök időkre a magyarság emlékezetében él. Október 6-án az aradi tizenhármak hősiességére emlékezünk, felidézve mindazok emlékét, akik életüket áldozták nemzeti szabadságunkért és függetlenségünkért.

A veszprémi hősökre is emlékezünk e napon. Mindazokra, akik a pesti forradalom hírére az utcára vonultak Veszprémben, majd később fegyverrel a kézben harcoltak és estek el szeretett hazánkért, Magyarországért! Hitet és erőt meríthetünk az ő példájukból, amely a szabadság fiaiból nemzetünk hőseivé avatta őket!”- mondta.

A polgármesteri beszédet követően Porga Gyula polgármester, Brányi Mária alpolgármester valamint Volmuth Klaudia televíziós rendező-szerkesztő a legnagyobb hazai örmény nemzetiségi elismerést, a Lázár Vilmos-Kiss Ernő Emlékplakettet vehette át az Országos Örmény Önkormányzattól és az Örmény Kulturális Központtól. Az elismeréseket ritkán, 5-6 évente adják át azoknak a nem örmény származásúaknak, akik sokat tettek az örmény kisebbségért.

Az új emlékművet Takáts István érseki kancellár áldotta meg Niederhoffer Zoltán és Isó Dorottya lelkészek közreműködésével.

A megemlékezésen a Petőfi Színház színművészei, Kőrösi Csaba és Oberfrank Pál, valamint Gurgen Ovsepian operaénekes és a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar működött közre.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.