Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Új emlékmű avatással emlékeztek az aradi vértanúkra Veszprémben

2019. október 6. 18:19
Emlékplakettek átadásával, beszédekkel, és a Török Ignác utcai új műalkotás felavatásával emlékeztek a 13 aradi vértanúra október 6-án Veszprémben.

Az Országos Örmény Önkormányzat, az Örmény Kulturális Központ, a veszprémi fegyveres erők képviselői, valamint helyi politikusok és szervezetek jelenlétében avatták fel és koszorúzták meg vasárnap délután Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész által alkotott Török Ignác utcai emlékszobrot Veszprémben.

A korábbi, csak az örmény származású aradi vértanúk emléktábláját váltotta az új alkotás, melynek középpontjában az emléktér centrumában - kő és bronz együtteséből kialakított figurális Ikarosz-kompozíció áll.

Az emlékteret Gopcsa Katalin művészettörténész mutatta be, aki kiemelte, ugyan az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni. Veszprém közterein további három örmény művész alkotása látható, melyek lehetőséget adnak a közös emlékezésre, hisz Magyarország a történelmi kutatások szerint három nagyobb alkalommal volt az örmények letelepedésének célpontja-mondta.

Az aradi vértanúk új emlékműve

A szabálytalan, körvonalaiban mégis kerek bazalt kövön bronzból formált figurát, törött szárnyú, földre hullott "Ikarosz"- alak látható. A kompozíció a kő átmérőjét kissé meghaladó, körvonalait követő vizes medencében áll. Az emléktér egészét ugyanez a bazaltkő burkolat borítja. A burkolatból mintegy kiemelkedik a tér szélére helyezett, zöld növényzettel hátterezett és körbeölelt, a központi figurális kompozíció alsó részével magasságban és anyagában is összhangban álló bazalt sztélé. Erre az "emlékkőre" került felvésésre a 13 vértanú neve, az állítás alkalma és éve. 

A Veszprémi Örmény Kisebbségi Önkormányzat az aradi vértanúk közül az örmény származású Kiss Ernő altábornagy és Lázár Vilmos ezredes emlékére a rendszerváltozást követő időszakban emlékművet állíttatott. Ennek helyére került az új alkotás.

"Az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni.""Az emlékművön Ikarosz alak látható, de nem bukására, hanem a magasba repülésére, a lehetetlen megkísérlésre kell emlékezni."

Az új emlékművet az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese, Akopjan Nikogos és Porga Gyula polgármester leplezte le. Porga Gyula a város örmény nemzetiségű polgárainak köszönetet mondva kiemelte, az új emlékmű mostantól mind a tizenhárom aradi mártír emlékét őrizheti, köztük a két, örmény nemzetiségű vértanúval, akik a magyar szabadság ügyéért harcoltak és áldozták életüket.

Az aradi vértanúkra emlékezve a polgármester beszédében a magyar szabadságért vívott hősi küzdelmekről osztotta meg gondolatait:

„Katonai szempontból vereséggel ért véget szabadságharcunk 1849-ben. A kitartó, hősi küzdelem azonban, amelyet szabadságáért és nemzeti függetlenségéért vívott a magyar, győzelmet jelent. Győzelmet, mert népünk legyőzte félelmeit, és a harc megerősítette a magyarságot mint nemzetet”

- fogalmazott.

A világosi fegyverletétel utáni bosszúról azt mondta, „október 6-a a magyar nemzet, az egész magyarság gyásznapja. Gyásznap ez nemzetiségeink számára is, hiszen örmény honfitársainkhoz hasonlóan sokan áldozták életüket a magyar szabadságért.”

Porga Gyula hangsúlyozta, október 6-a üzenete nem egyszerűen csak "gyászhír”:

„Megrendülten állunk mártírjainkra emlékezve - áldozatukért és tragikus sorsuk tanulságaiért azonban hálásak vagyunk.

Porga Gyula polgármester mondott emlékezőbeszédet október 6. alkalmábólPorga Gyula polgármester mondott emlékezőbeszédet október 6. alkalmából

Nem szavakkal tanítanak minket az aradi tizenhármak, hanem sorsuk nagyszerű beteljesítésével, amely örök időkre a magyarság emlékezetében él. Október 6-án az aradi tizenhármak hősiességére emlékezünk, felidézve mindazok emlékét, akik életüket áldozták nemzeti szabadságunkért és függetlenségünkért.

A veszprémi hősökre is emlékezünk e napon. Mindazokra, akik a pesti forradalom hírére az utcára vonultak Veszprémben, majd később fegyverrel a kézben harcoltak és estek el szeretett hazánkért, Magyarországért! Hitet és erőt meríthetünk az ő példájukból, amely a szabadság fiaiból nemzetünk hőseivé avatta őket!”- mondta.

A polgármesteri beszédet követően Porga Gyula polgármester, Brányi Mária alpolgármester valamint Volmuth Klaudia televíziós rendező-szerkesztő a legnagyobb hazai örmény nemzetiségi elismerést, a Lázár Vilmos-Kiss Ernő Emlékplakettet vehette át az Országos Örmény Önkormányzattól és az Örmény Kulturális Központtól. Az elismeréseket ritkán, 5-6 évente adják át azoknak a nem örmény származásúaknak, akik sokat tettek az örmény kisebbségért.

Az új emlékművet Takáts István érseki kancellár áldotta meg Niederhoffer Zoltán és Isó Dorottya lelkészek közreműködésével.

A megemlékezésen a Petőfi Színház színművészei, Kőrösi Csaba és Oberfrank Pál, valamint Gurgen Ovsepian operaénekes és a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar működött közre.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.