Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A honvédelem egyik legfontosabb központja épül meg Veszprém mellett

2019. október 8. 18:29
Mintegy 20 000 négyzetméteren, a szentkirályszabadjai repülőtér szomszédságában, a Veszprémi Ipari Parkban kap helyet a Magyar Honvédség Logisztikai Raktárbázisa, ahol 21. századi, modern és biztonságos körülmények között zajlik majd a hadfelszerelés raktározása, szállítása és a katonák ellátása.

Az objektum működőképes átadására ugyanakkor még egy kicsit várni kell: ez várhatóan 2021 második felében történik meg, alapkövét viszont kedd délután ünnepélyes keretek között már letették.

Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi elmondta: a beruházás a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében valósul meg, több mint 10 milliárd forintból. A program két területet céloz meg: egyrészt a katonák kiválasztását, kiképzését, az őket körbevevő környezet fejlesztését, másrészt technikai eszközök beszerzését. Utóbbi keretében számos új eszközzel gazdagodott és gazdagszik jelen pillanatban is a Magyar Honvédség: új helikoptereket, harckocsikat, páncéltörő eszközöket, szállító repülőgépeket, egyéni katonai felszerelést szereztek be, a következő ütemben pedig a légvédelmi rakéta rendszerekre, lokátorokra helyezik a hangsúlyt.

Emellett ugyanakkor rendkívül fontos a korszerű infrastruktúra megteremtése, valamint a kutatás-fejlesztés, az innováció. Ennek érdekében épült fel például Kiskunfélegyházán az a kézifegyverek gyártását végző üzem, amely majd a sorozatgyártás beindulásával a munkaszolgálat során fegyver viselését igénylő szakemberek (katonák, rendőrök, pénzügyőrök stb.) ellátását szolgálja. A korszerű logisztikai biztosítási rendszerek létrejötte érdekében valósul meg pedig most a Logisztikai Raktárbázis megépítése, amivel évtizedes hiányt sikerül pótolni. A kiképzést is biztosító központ 21. századi szinten végzi majd a hadfelszerelés raktározási folyamatait az anyagok és eszközök átvételétől kezdve a honvédség szervezeteinek történő kiadásáig, valamint egy modern raktárirányítási és nyilvántartási rendszer is lesz itt – részletezte Benkő.

Az első lépések időkapszula elhelyezésével és az alapkőletétellel meg is kezdődtekAz első lépések időkapszula elhelyezésével és az alapkőletétellel meg is kezdődtek

A helyszínválasztás – az Inpark Veszprém Ipari Park területének déli része – nem véletlen: a térség mindig is kiemelt helye volt a magyar honvédségnek – gondoljunk csak a Veszprémben lévő Légierő Parancsnokságra vagy éppen a közelben lévő gyakorló lőtérre.

Ahogy az sem véletlen, hogy a fejlesztés kivitelezéséért a korábban főleg gyártó, szolgáltató és kereskedelmi cégekkel dolgozó Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF Csoport) felel – árulta el Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkára. A korszerű hadsereg korszerű logisztikai támogatást igényel, ehhez pedig olyan magas minőségű szolgáltatásra van szükség, mint amelyet a gazdasági élet szereplői igénybe vesznek csarnokaik építésénél. A haza biztonsága mellett az objektum ráadásul munkahelyek biztosításával a gazdaság megerősödéséhez is hozzájárul.

Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese részletesebben is beszámolt a honvédség raktározási rendszerének ésszerűsítéséhez, a készletek átcsoportosításához és a logisztikai folyamatok fejlesztésében nélkülözhetetlen központ technikai részleteiről. E szerint a zöldmezős beruházás keretében, hat hektáros területen egy 20 ezer m²-es, 10 méteres belmagasságú magastárolású raktárt  és egy kiszolgáló épületet hoznak létre. A csarnok emeletén irodákat, valamint szociális helyiségeket is kialakítanak.

Az épület összesen 23 ezer raklap, 18 ezer tonna hadfelszerelési anyag tárolását teszi lehető, a kapukra felszerelt rádiófrekvenciás rendszerrel pedig a lehető legmagasabb színvonalon és a legbiztonságosabban tudják majd nyomon követni az anyagok mozgatását, emellett a gyorsabb és hatékonyabb ellátás érdekében gépjárműjavító-és karbantartó, lakatos műhelyeket és üzemanyag töltőállomást is kialakítanak. A tervek szerint a csarnokban több mint 100 fős állomány fog majd végezni feladatait.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.