2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Beleshettünk a hőközpont kulisszatitkaiba

Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az erőművek éjszakáján pénteken, köztük a veszprémi VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőerőmű e is.

Mindennapjaink kényelmét szolgálva a távhő télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Talán nem is gondolnánk, hogy nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezte meg az erőművek éjszakáját azzal a céllal, hogy az érdeklődők személyesen tapasztalják meg, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő.

Akik pénteken belestek a Haszkovó utcai fűtőerőmű kulisszatitkaiba, mostanra valószínűleg máshogy, tudatosabban tekintenek a komfortos otthon természetesnek tűnő szolgáltatásaira.

Az erőmű Veszprém meghatározó fűtőművének számít, amely a Jutasi úti lakótelep fogyasztóit, körülbelül 6500 lakást és 200 egyéb fogyasztó lát el energiával. Az épület bejáráson elhangzó információkból megtudhattuk többek között, hogy 2015-ben fel lett újítva a fűtőmű és az erőművek éjszakáján ezt a rekonstrukciót is szeretnék bemutatni.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató elmondta, hogy idén az új kazánokat kiegészítették egy füstgáz hőhasznosítóval, tehát nemcsak a kazánok hőtartalmát, hanem a füstgáz hőtartalmát is hasznosítják.

Az elsőként megtekintett melegvíz üzemű, földgáz tüzelésű kazánokat követően a kapcsolt energia-termelésben résztvevő gázmotoros kiserőmű működésébe kaptak betekintést az érdeklődők. A gázmotoros blokkot magába foglaló helyiségbe biztonsági okokból nem mehettek be a látogatók, de egy monitor segítségével testközelből ismerhették meg a berendezést.

A harmadik helyszínen a földgázcsúcsigények letörésének eszközei, egy úgynevezett SNG (szintetikus natúr gáz) rendszer működését mutatták be. A rendszert az év leghidegebb időszakában használják. Ezeken a napokon propán és levegő összekeverésével szintetikus földgázt állítanak elő és a földgázhoz táplálják, így körülbelül 30-70 százalék lesz a szintetikus földgáz és a földgáz aránya - hangzott el a tájékoztatón.

A program zárásaként a hőközpont és a vízkezelési részét mutatták be, majd a vezérlő teremben a számítógépes felügyeleti rendszer megismerésével fejeződött be a látogatás az energia veszprémi otthonába.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?