2023. június 10.
//
Margit névnap

Beleshettünk a hőközpont kulisszatitkaiba

Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az erőművek éjszakáján pénteken, köztük a veszprémi VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőerőmű e is.

Mindennapjaink kényelmét szolgálva a távhő télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Talán nem is gondolnánk, hogy nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezte meg az erőművek éjszakáját azzal a céllal, hogy az érdeklődők személyesen tapasztalják meg, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő.

Akik pénteken belestek a Haszkovó utcai fűtőerőmű kulisszatitkaiba, mostanra valószínűleg máshogy, tudatosabban tekintenek a komfortos otthon természetesnek tűnő szolgáltatásaira.

Az erőmű Veszprém meghatározó fűtőművének számít, amely a Jutasi úti lakótelep fogyasztóit, körülbelül 6500 lakást és 200 egyéb fogyasztó lát el energiával. Az épület bejáráson elhangzó információkból megtudhattuk többek között, hogy 2015-ben fel lett újítva a fűtőmű és az erőművek éjszakáján ezt a rekonstrukciót is szeretnék bemutatni.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató elmondta, hogy idén az új kazánokat kiegészítették egy füstgáz hőhasznosítóval, tehát nemcsak a kazánok hőtartalmát, hanem a füstgáz hőtartalmát is hasznosítják.

Az elsőként megtekintett melegvíz üzemű, földgáz tüzelésű kazánokat követően a kapcsolt energia-termelésben résztvevő gázmotoros kiserőmű működésébe kaptak betekintést az érdeklődők. A gázmotoros blokkot magába foglaló helyiségbe biztonsági okokból nem mehettek be a látogatók, de egy monitor segítségével testközelből ismerhették meg a berendezést.

A harmadik helyszínen a földgázcsúcsigények letörésének eszközei, egy úgynevezett SNG (szintetikus natúr gáz) rendszer működését mutatták be. A rendszert az év leghidegebb időszakában használják. Ezeken a napokon propán és levegő összekeverésével szintetikus földgázt állítanak elő és a földgázhoz táplálják, így körülbelül 30-70 százalék lesz a szintetikus földgáz és a földgáz aránya - hangzott el a tájékoztatón.

A program zárásaként a hőközpont és a vízkezelési részét mutatták be, majd a vezérlő teremben a számítógépes felügyeleti rendszer megismerésével fejeződött be a látogatás az energia veszprémi otthonába.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében
Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében
Kijött a KSH legfrissebb statisztikája az ország munkanélküliségi rátájáról, ahol vármegyékre lebontva Veszprém neve mellett szerepel a legkisebb érték.
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Idén először, de a tervek szerint nem utoljára tartották meg a Cholnoky juniális nevű programot a földrajztudós Cholnoky Jenőről elnevezett városrészben. A Cholnoky kerekasztal szervezésében nem csak interaktív programokkal készültek, hanem egyidejűleg kihirdették a korábbi városrészi rajzpályázat végeredményét is.
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.