Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Beleshettünk a hőközpont kulisszatitkaiba

2019. október 12. 13:07
Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az erőművek éjszakáján pénteken, köztük a veszprémi VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőerőmű e is.

Mindennapjaink kényelmét szolgálva a távhő télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Talán nem is gondolnánk, hogy nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezte meg az erőművek éjszakáját azzal a céllal, hogy az érdeklődők személyesen tapasztalják meg, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő.

Akik pénteken belestek a Haszkovó utcai fűtőerőmű kulisszatitkaiba, mostanra valószínűleg máshogy, tudatosabban tekintenek a komfortos otthon természetesnek tűnő szolgáltatásaira.

Az erőmű Veszprém meghatározó fűtőművének számít, amely a Jutasi úti lakótelep fogyasztóit, körülbelül 6500 lakást és 200 egyéb fogyasztó lát el energiával. Az épület bejáráson elhangzó információkból megtudhattuk többek között, hogy 2015-ben fel lett újítva a fűtőmű és az erőművek éjszakáján ezt a rekonstrukciót is szeretnék bemutatni.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató elmondta, hogy idén az új kazánokat kiegészítették egy füstgáz hőhasznosítóval, tehát nemcsak a kazánok hőtartalmát, hanem a füstgáz hőtartalmát is hasznosítják.

Az elsőként megtekintett melegvíz üzemű, földgáz tüzelésű kazánokat követően a kapcsolt energia-termelésben résztvevő gázmotoros kiserőmű működésébe kaptak betekintést az érdeklődők. A gázmotoros blokkot magába foglaló helyiségbe biztonsági okokból nem mehettek be a látogatók, de egy monitor segítségével testközelből ismerhették meg a berendezést.

A harmadik helyszínen a földgázcsúcsigények letörésének eszközei, egy úgynevezett SNG (szintetikus natúr gáz) rendszer működését mutatták be. A rendszert az év leghidegebb időszakában használják. Ezeken a napokon propán és levegő összekeverésével szintetikus földgázt állítanak elő és a földgázhoz táplálják, így körülbelül 30-70 százalék lesz a szintetikus földgáz és a földgáz aránya - hangzott el a tájékoztatón.

A program zárásaként a hőközpont és a vízkezelési részét mutatták be, majd a vezérlő teremben a számítógépes felügyeleti rendszer megismerésével fejeződött be a látogatás az energia veszprémi otthonába.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.