Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Párátlanító készülékkel az egészséges levegőért

2019. október 14. 12:43

A párátlanító készülékek használata egyre több lakásban jelenik meg, mivel költséghatékonyan képesek egészségügyileg megfelelő páratartalommal rendelkező levegőt biztosítani. Az alábbi fejezetekben a párásodás forrásai, a penész negatív egészségügyi hatásai és a páramentesítők hatékonysága egyaránt említésre kerülnek.

A párásodás legfőbb forrásai

A párásodás elsősorban olyan hétköznapi tevékenységek során alakul ki, mint a forró vízzel történő zuhanyzás és fürdés, illetve a fedő nélküli főzés. A hirtelen létrejött forró levegő jelentős mennyiségű párát termel, amely elterjed a lakásban. A forró fürdők után célszerű azonnal kiszellőztetni, hogy a páratartalom csökkenthető legyen, azonban ez soha nem biztosít kellően megfelelő levegőt.

A főzések folyamán mindig ajánlott a fedők alkalmazása az edényeken, hogy kevesebb pára jusson a levegőbe. Kiemelten fontos megjegyezni a kisebb lánggal történő főzés jelentőségét, hiszen jelentősen alacsonyabban lehet tartani általa a páratartalmat.

A magas páratartalom egészségügyi hatásai

A magas páratartalom nehezebb légzést, rosszabb közérzetet és akár folyamatos fejfájást is okozhat a lakásban élő személyek számára. A magas páratartalom egyik legnagyobb veszélye, hogy kiváló környezetet szolgáltatnak a penészgombák számára.

A penészgomba elterjedése elsősorban az ablakok környékén, a falakon és a bútorok hátulján a legjellemzőbb. A penész nem csak a kellemetlen látványa és szaga miatt okoz problémákat a lakásban, hanem az ott élők szervezetében is károkat okoz.

A penészes lakásokban könnyebben terjednek el a felső légúti megbetegedések, illetve az allergiás panaszok is jóval gyakoribbak. A köhögés mellett a nehezebb légzés az alvás minőségét nagymértékben csökkenti, emiatt állandó fáradtságérzet alakulhat ki. Érdemes még megemlíteni a tünetek között a szemek kivörösödését és viszketését, illetve a bőrirritációt és az orrfolyást egyaránt. A penész megtelepedése miatt a kötőhártya-gyulladás is nagyobb valószínűséggel fordul elő, ezért különösen ajánlott minél hamarabb biztosítani a megfelelő páratartalmat.

Párátlanító készülék használata a lakásban

A párátlanító készülékek kitűnően képesek a levegő megfelelő páratartalmáról gondoskodni minden lakásban. Fürdés és zuhanyzás után érdemes a fürdőszobában elhelyezni az eszközt, hiszen ez a helyiség általában a legfőbb forrása a párának. A konyhában is célszerű alkalmazni a párátlanítókat az ételek főzése során, és ezáltal már a két legtöbb párát termelő helyiség egészséges levegője teljes mértékben biztosítva lehet.

 

A Páramentesítő.hu kínálatában elérhető páramentesítő készülékek költséghatékonyan teremtik meg az optimális páratartalmú levegőt az otthonokban az egészségesebb élet érdekében. Ezek a berendezések kiválóan segítenek megelőzni a penész kialakulását, illetve a betegségek elterjedését.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.