Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

A lisztérzékenyeknek készült finom köretek varázslatos világa

2019. október 14. 12:47

Ha igyekszel távol maradni a gluténtól, akkor bizony a hazai receptek nem igazán lesznek segítségedre, hiszen nagyon sok a tésztás étel. Ezek helyettesíthetők gluténmentes alternatívákkal, amelyek legalább olyan finomak, ha nem finomabbak, mint a megszokott köretek.

A gluténmentes gabonák

Finom, vitaminokban gazdag opciót jelentenek a gluténmentes gabonából készült köretek, melyek tökéletesek lehetnek akár a diétázók számára is. Ötféle lehetőséget mutatunk, amik közül választhat az, aki álgabonából szeretne köretet készíteni.

1. Quinoa

A nevét olvasva inkább gondolná az ember valamiféle különleges francia vagy spanyol édességnek. Ez a köret azonban sok, igen csak pozitív tulajdonsággal rendelkezik, melyek miatt nem csupán a diétázók és a gluténra érzékenyek kedvelik, de a cukorbetegek is. Magas magnézium- és vastartalmú, B-vitaminokban is gazdag alternatíva.

2. Amaránt

Ha olyan köretet keresel, amely segít abban, hogy a megfelelő mozgás mellett könnyebben izmosodhass, akkor ezt mindenképp építsd be az étrendedbe. Kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket is tartalmaz. Ha finom, de gluténmentes kenyérre vagy tésztára fened a fogad, az amarántban nem fogsz csalódni, hiszen lisztet is készítenek belőle.

3. Köles

Ez az a köret, amely segíthet, hogy este könnyebben álomra hajthasd a fejedet. Akárcsak a társai, a köles is vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezek közül magnézium tartalma segít elmulasztani a migrént.

4. Hajdina

A cukorbetegek apró segítője ez a magocska, hiszen az inzulinérzékenységet növeli. Rosttartalma magas, ásványokban és vitaminokban is bővelkedik.

5. Cirok

Ezt a köretet leginkább azoknak ajánljuk, akik az emésztésüket szeretnék természetes módszerekkel segíteni. Leginkább a kukoricához hasonlít, azzal az apró különbséggel, hogy a cirok zsírtartalma alacsonyabb, fehérjében pedig gazdagabb.

A rizs szerelmeseinek

Ha gluténmentes köretet keresünk, elsőként mindenki a rizst fogja ajánlani. Könnyedén fel lehet dobni zöldségekkel és fűszerekkel, így kiváló választás lehet.

Az egyszerű, ma már bárhol beszerezhető barna rizst érdemes keverni egy karakteresebb társával, erre pedig a basmati rizs a legalkalmasabb. A barna és basmati rizst keverve nem csak színesebb, de ízletesebb kísérőt is adhatunk akár egy ananászos csirkének.

Ha pedig valami igazán különlegeset szeretnél megkóstolni, akkor legközelebb vadrizst készíts. Tulajdonképpen ez csupán nevében rizs, ugyanis egy vízinövény magjáról van szó. Ha még nem kóstoltad, legközelebb mindenképp gondolj rá, amikor köret választásra kerül a sor.

Természetesen nem csupán a köretek a fontosak

Az sem mindegy, hogy mi mellé keresünk kísérőt. Egy ízes hús mellé például jobb egy tál egyszerű rizst tálalni. Ha minden kap némi fűszerezést, az ízek kavalkádjában még a legnagyobb gourmet-k is elveszhetnek!

Kedvet kaptál egy kis főzőcskézéshez? Keresd a POLCZ gyors receptjeit, hogy valami igazán finomat készíthess vacsorára! Ha pedig nem vágysz konyhatündérkedésre, rendelj pár POLCZ készételt, és egy fárasztó nap után csak kapd elő kedvencedet a polcról. Tedd be két percre a mikróba vagy miután edénybe szedted melegítsd fel tűzhelyen és már kész is a házias vacsora.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.