Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A számok és ami mögöttük van

2019. október 14. 13:38
11-7 arányban a kormánypárti képviselők kerültek többsége az ellenzékkel szemben a veszprémi közgyűlésben. Az arányok ismertek, viszont összehasonlítva a korábbi választásokkal, meglepő eredményeket kaptunk.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) a szavazatok 55,02%-ával újrázhat és kezdheti el immáron harmadik ciklusát Veszprém polgármestereként. Szavazatszámra lefordítva ez 11.117 voksot jelent. Vele szemben az egyetlen ellenzéki jelölt Katanics Sándor 9088 szavazattal, 44,98%-os támogatottsággal maradt alul. Ők ketten lényegében megismételték a 2014-es meccsüket, amikor szintén Porga lett a befutó, akkor 9133 szavazattal (53,89%). Öt évvel ezelőtt Katanics 5387 szavazatot kapott (31,78%), igaz akkor meccsben volt még három további polgármesterjelölt is.

Öt év alatt tehát Porga közel 2000 szavazattal gyarapította támogatói körét, ami százalékokban is megmutatkozott pozitív irányban. Emellett megfigyelhető, hogy az egyetlen ellenzéki jelölt sikeresen állította maga mellé a különböző ellenzéki pártokkal szimpatizáló szavazókat. Porga Gyula arányaiban így is növelte támogatottságát, és ahogy a választás utáni rövid kiértékelésében is említette,

Egy ki-ki meccset sikerült megnyerni, ami mindig nehezebb feladat, mint amikor kettőnél több jelölt van.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) harmadik ciklusát kezdheti meg polgármesterkéntPorga Gyula (Fidesz-KDNP) harmadik ciklusát kezdheti meg polgármesterként

A polgármester személyében tehát továbbra is erős egyetértés van Veszprémben, viszont nem mondható el maradéktalanul ugyanez a képviselőkre.

A Fidesz-KDNP jelöltjei a különböző választókerületekben kivétel nélkül több szavazatot kaptak, mint 5 évvel ezelőtt, mégis 4 helyen, az 1-es, 2-es, 4-es és 7-es számú körzetekben ellenzéki politikusok lettek a befutók.

Nézzük meg, hogy ugyanezekben a körzetekben öt évvel ezelőtt hogyan alakultak az eredmények a Fidesz-KDNP szempontjából:

A Gyulafirátótot és Kádártát magába foglaló 1-es számú körzetben öt évvel ezelőtt Czaun János 774 szavazattal (54,24%) nyert. A Bakonyalján a 2-es számú körzetben Takács László 537 szavazattal (44,6%), a 4-es körzetben a Haszkovón Némethné Károlyi Jolán 480 (44,53%), a 7-esben a Cholnoky lakótelepen Tóth Györgyi 600 szavazattal (47,28%) diadalmaskodott.

Ezzel szemben most vasárnap ugyanezekben a körzetekben nem volt elég

  • 1 sz. vk 897 szavazat (48,38%)
  • 2 sz. vk 645 szavazat (40,67%)
  • 4 sz. vk 560 szavazat (43,48%)
  • 7 sz. vk 723 szavazat (46,92%).

Tehát pusztán a szavazatokat nézve mindenhol javított a Fidesz-KDNP, ráadásul nem is csak néhány szavazattal.

Az jelöltállításban viszont sikerült részsikereket elérnie az ellenzéknek, érvényesült az a trend, hogy a választók némely esetben politikai ideológiájuktól függetlenül átszavaztak az ellenzéki jelöltre.

Katanics Sándor (DK) a polgármesteri versenyt elvesztette, de egyéni képviselőjelöltként az 1. sz. választókörzetben nyerni tudott Katanics Sándor (DK) a polgármesteri versenyt elvesztette, de egyéni képviselőjelöltként az 1. sz. választókörzetben nyerni tudott

A vasárnapi választáson több mint 10%-kal többen vettek részt, mint öt évvel ezelőtt, akkor az emberek 35%-as, most pedig 48%-a járult az urnák elé, ez megközelítőleg 4000 plusz szavazót jelent Veszprémben. Tehát a mozgósítás mindkét politikai oldalnak jól ment. Ez korábban mindig a Fidesz-KDNP-nek sikerült jobban, a saját bázisát a jobboldal jobban tudta aktivizálni. A vasárnapi eredmények tükrében viszont kezd felzárkózni az ellenzék is, ha a választásra való buzdításról van szó.

Porga Gyulának és csapatának így sincs mitől tartania, hiszen a közgyűlésben 11-7 arányú többségük van, az egyik legerősebb kormánypárti összetételű megyei jogú város lett így Veszprém az országban. Ugyanakkor ahogy Porga és Katanics is elmondta a szavazás utáni értékelőjében, a választás a demokrácia ünnepe, annak örülnek, ha minél több arra jogosult részt vesz rajta.

Tehát jobb és baloldal ide vagy oda, sosincs előre lejátszott választás, bármekkorának tűnhet egy jelölt előnye, a végeredményt csak az dönti el, hogy támogatói közül hányan veszik a fáradságot, hogy egy iksszel is kinyilvánítsák véleményüket.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.