Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Hogyan öltözködjünk környezettudatosan?

2019. október 22. 11:39

Talán nem is gondolnánk, de a textil- és divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. A divatcégek akár évszakonként több kollekciót is piacra dobnak gyakran silány minőségű termékeikből, a világszerte egyre bővülő középosztály, pedig úgy fogyaszt, mintha nem lenne holnap. Ez a hozzáállás viszont iszonyatos mennyiségű hulladékot eredményez. Az alábbiakban olyan tippeket olvashatsz, amelyeket betartva jelentősen csökkentheted a ruházkodásoddal kapcsolatos szeméttermelésed.

Hallgass az eszedre

A tudatos vásárlói döntések legnagyobb ellensége az impulzusvásárlás. Ennek elkerülése érdekében minden alkalommal fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy szükségünk van-e az adott új ruhadarabra. Lelki problémáink elől sem érdemes shoppingolásba menekülni, mert a vásárlás okozta öröm hamar elillan, a felesleges göncökkel járó hulladék viszont sokáig velünk marad. Tehát sose felejtsük el: csak azzal a ruhával nem termelünk szemetet, amit meg sem veszünk. Ha mindenképpen új ruhadarabra van szükséged, a vásárlásnál az alábbi jótanácsok figyelembevételével dönts.

Válassz időtálló terméket!

Ha mindenképpen szükséged van egy ruhadarabra, a vásárlás során törekedj arra, hogy jó minőségű, időtálló ruhadarabot válassz, amelyet sokáig használhatsz. Ha pedig a kedvenc farmerdzsekid kicsit elszakad, varrd meg magad, vagy bízd varrónő kezeire, aki akár át is alakíthatja.

Vásárolj second-hand üzletekben!

A second-hand üzletekben árult szinte új vagy alig használt ruhadarabok vásárlásával szintén hozzájárulsz a hulladék mennyiségének csökkentéséhez, kis szerencsével pedig igazi vintage remekműveket is kifoghatsz!

Figyeld a cimkét!

Ahogyan egyes élelmiszerek és kozmetikumok csomagolásán, úgy keresd a ruha címkéjén  is a fair trade megjelölést. Ha ez megvan, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy emberhez méltó munkakörülmények között, korrekt bérért dolgozó munkások készítették,  kizsákmányoló gyermekmunka igénybevétele nélkül.

Mondj nemet a mérgező anyagokra!

A textilipar egyik árnyoldala, hogy a ruhák színezéséhez toxikus anyagokat használnak, amelyek súlyosan károsítják a gyárakban dolgozók egészségét és megmérgezik a környék vizeit is. Ezért tájékozódj, és keresd azokat az üzleteket és márkákat, amelyek nem forgalmaznak ilyen termékeket.

Tudatos csomagolás

Ha előre tudod, hogy vásárolni fogsz, vidd magaddal hátizsákod vagy kedvenc vászontáskád, és azokban vidd haza új szerzeményeidet. Semmi szükség még egy nehezen lebomló reklámszatyorra!

Ajándékozd el felesleges ruháidat!

A gardróbod frissítésének utolsó mozzanata, hogy száműzöd megunt ruháidat. De ne dobd ki őket, hanem ajándékozz, adományozz! Ezzel örömet szerezhetsz családodnak, barátaidnak vagy éppen rászoruló családoknak is.

Az InStyle Shopping rovatában további hasznos tippeket olvashatsz!

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.