Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emelt fővel, egyenes derékkal emlékeztek

2019. október 23. 11:28
A rendőr-főkapitányság épületében, majd az alsóvárosi temetőben emlékeztek 1956 áldozataira szerda délelőtt.

A rendőrség épületében dr. Huszár Pál történész, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka mondott beszédet. Kijelentette: az ünneplés hosszú ideig hiányzott az életünkből a rendszerváltásig eltelt négy évtizedben pedig a diktatúra mindent megtett annak érdekében, hogy ennek az igényét is kiirtsa belőlünk. 

Mi kell az ünnepléshez? Huszár szerint: emelt fő és egyenes derék, nekünk magyaroknak pedig minden okunk megvan rá, hogy Európában emelt fővel, egyenes derékkal állhassunk, hiszen történelmünk során nem egyszer védtük meg a földrészt, 1956-ban pedig beírtuk a nevünket a világtörténelembe azzal, hogy szembe mertünk szállni egy világhatalommal.

A rendőrség épületében rendezett megemlékezést követően temetőlátogatással emlékeztek 1956 mártírjaira: ezúttal Szalai István egyetemista, Varga Gusztáv ajka-csingeri főmérnök és Keltai Géza főkönyvelő sírjánál helyeztek el virágokat. 

 

A város központi ünnepségét délután hattól tartják a Megyeház téren.

vehir.hu
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.