2022. január 24.
//
Timót névnap

Megbocsátani, de sohasem feledni!

A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.

Nem csak Veszprém ikonikus Brusznyai-emlékműve miatt fontos helyszín a Megyeháza tér 1956. október 23. szempontjából. A forradalom idején többek közt ezen a helyszínen is összecsaptak a veszprémi forradalmárok a szovjet katonákkal.

Most, hatvanhárom évvel később több száz ember gyűlt össze, hogy emlékezzen az akkori eseményekre, az egykor ellenforradalmároknak kikiáltott, ma már hősként ünnepelt veszprémi szabadságharcosokra.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében is azt emelte ki, hogy a forradalom leverése után a szovjet mintára épített államunk évtizedeken keresztül üldözte és megfélemlítette azokat, akik részt vettek, vagy bármilyen módon támogatták az 1956-os forradalmat. Ugyanakkor Brusznyai példáján keresztül rávilágított arra, hogy a koncepciós perek, a kivégzések mind-mind megerősítették a magyarokban az ellenállást, azt, hogy a kommunista mintára épített rendszer hibás és rossz. Beszédében kiemelte, hogy a rendszerváltás hozott elégtételt a magyaroknak, valamint az addig ellenforradalmároknak kikiáltott hősöknek a megérdemelt tiszteletet és becsületet.

Ovdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédetOvdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet

Elmondta, hogy a mai napig élnek olyanok, akiknek felelősségük van a megtorlásokban, viszont a bosszú helyett nagyobb büntetés számukra, hogy immáron egy szabad, nagyhatalmaktól független országban kell élniük, ahol tisztelik és ünneplik az '56-os hősöket.

A képviselő beszédében Honti Ilona, Brusznyai Árpád feleségének gondolatait is idézte.

„Nem szabadna az embereknek olyat tennie, amit később nem tud maradéktalanul helyrehozni. Életet megszüntetni nem szabadna csak azért, mert valakinek más a véleménye valamiről. Nem szabadna örökké torolni… torolni, példát statuálni legkevésbé ilyen esetekben. Valakinek egyszer el kell kezdenie megbocsátani, ha van mit megbocsátani. Keresztény módon. Csak így lehet tovább élni, dolgozni az Ő gyermekéért. Megbocsátottam, aki ártatlansága ellenére elítélte. Megbocsátottam annak, aki nem tett érte érdemben, ha talán lehetett volna. Annak is, aki ment feléje, hogy kötéllel halálát okozza. Megbocsátottam, reménykedve abban, hogy egyszer a napnál is fényesebben tudni fogja mindenki: ártatlan volt.”

Végezetül kiemelte, hogy a most élő generáció felelőssége is, hogy '56 emlékét őrizze és megbecsülje azokat, akik akkoriban Magyarországért, a magyar szabadságért harcoltak.

Az ünnepségen közreműködött Sipos Imre színész, valamint Veszprém Város Vegyekara a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának kíséretével, akik segítettek megidézni az '56-os ünnep emelkedett hangulatát.

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornálPorga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornál

Az megemlékezés végén a megjelentek díszőrség kíséretében koszorúkat helyeztek el a Brusznyai-szobor lábánál. A veszprémi önkormányzat és nemzetiségi önkormányzatok mellett a városi és megyei hivatalos szervek, intézmények, az '56-os és egyéb civil szervezetek, valamint a politikai pártok, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a Mi Hazánk képviselői is koszrúztak.

Az ünnepi programsorozat a Hangvillában folytatódott, ahol a Makám együttes adott koncertet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.