2020. augusztus 6. // Berta névnap

Megbocsátani, de sohasem feledni!

A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.

Nem csak Veszprém ikonikus Brusznyai-emlékműve miatt fontos helyszín a Megyeháza tér 1956. október 23. szempontjából. A forradalom idején többek közt ezen a helyszínen is összecsaptak a veszprémi forradalmárok a szovjet katonákkal.

Most, hatvanhárom évvel később több száz ember gyűlt össze, hogy emlékezzen az akkori eseményekre, az egykor ellenforradalmároknak kikiáltott, ma már hősként ünnepelt veszprémi szabadságharcosokra.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében is azt emelte ki, hogy a forradalom leverése után a szovjet mintára épített államunk évtizedeken keresztül üldözte és megfélemlítette azokat, akik részt vettek, vagy bármilyen módon támogatták az 1956-os forradalmat. Ugyanakkor Brusznyai példáján keresztül rávilágított arra, hogy a koncepciós perek, a kivégzések mind-mind megerősítették a magyarokban az ellenállást, azt, hogy a kommunista mintára épített rendszer hibás és rossz. Beszédében kiemelte, hogy a rendszerváltás hozott elégtételt a magyaroknak, valamint az addig ellenforradalmároknak kikiáltott hősöknek a megérdemelt tiszteletet és becsületet.

Ovdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédetOvdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet

Elmondta, hogy a mai napig élnek olyanok, akiknek felelősségük van a megtorlásokban, viszont a bosszú helyett nagyobb büntetés számukra, hogy immáron egy szabad, nagyhatalmaktól független országban kell élniük, ahol tisztelik és ünneplik az '56-os hősöket.

A képviselő beszédében Honti Ilona, Brusznyai Árpád feleségének gondolatait is idézte.

„Nem szabadna az embereknek olyat tennie, amit később nem tud maradéktalanul helyrehozni. Életet megszüntetni nem szabadna csak azért, mert valakinek más a véleménye valamiről. Nem szabadna örökké torolni… torolni, példát statuálni legkevésbé ilyen esetekben. Valakinek egyszer el kell kezdenie megbocsátani, ha van mit megbocsátani. Keresztény módon. Csak így lehet tovább élni, dolgozni az Ő gyermekéért. Megbocsátottam, aki ártatlansága ellenére elítélte. Megbocsátottam annak, aki nem tett érte érdemben, ha talán lehetett volna. Annak is, aki ment feléje, hogy kötéllel halálát okozza. Megbocsátottam, reménykedve abban, hogy egyszer a napnál is fényesebben tudni fogja mindenki: ártatlan volt.”

Végezetül kiemelte, hogy a most élő generáció felelőssége is, hogy '56 emlékét őrizze és megbecsülje azokat, akik akkoriban Magyarországért, a magyar szabadságért harcoltak.

Az ünnepségen közreműködött Sipos Imre színész, valamint Veszprém Város Vegyekara a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának kíséretével, akik segítettek megidézni az '56-os ünnep emelkedett hangulatát.

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornálPorga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornál

Az megemlékezés végén a megjelentek díszőrség kíséretében koszorúkat helyeztek el a Brusznyai-szobor lábánál. A veszprémi önkormányzat és nemzetiségi önkormányzatok mellett a városi és megyei hivatalos szervek, intézmények, az '56-os és egyéb civil szervezetek, valamint a politikai pártok, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a Mi Hazánk képviselői is koszrúztak.

Az ünnepi programsorozat a Hangvillában folytatódott, ahol a Makám együttes adott koncertet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
A megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével haladt Hajmáskér közelében. A rendőrök lekapcsolták.
2020. augusztus 6. // Berta névnap