Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Megbocsátani, de sohasem feledni!

2019. október 23. 20:06
A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.

Nem csak Veszprém ikonikus Brusznyai-emlékműve miatt fontos helyszín a Megyeháza tér 1956. október 23. szempontjából. A forradalom idején többek közt ezen a helyszínen is összecsaptak a veszprémi forradalmárok a szovjet katonákkal.

Most, hatvanhárom évvel később több száz ember gyűlt össze, hogy emlékezzen az akkori eseményekre, az egykor ellenforradalmároknak kikiáltott, ma már hősként ünnepelt veszprémi szabadságharcosokra.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében is azt emelte ki, hogy a forradalom leverése után a szovjet mintára épített államunk évtizedeken keresztül üldözte és megfélemlítette azokat, akik részt vettek, vagy bármilyen módon támogatták az 1956-os forradalmat. Ugyanakkor Brusznyai példáján keresztül rávilágított arra, hogy a koncepciós perek, a kivégzések mind-mind megerősítették a magyarokban az ellenállást, azt, hogy a kommunista mintára épített rendszer hibás és rossz. Beszédében kiemelte, hogy a rendszerváltás hozott elégtételt a magyaroknak, valamint az addig ellenforradalmároknak kikiáltott hősöknek a megérdemelt tiszteletet és becsületet.

Ovdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédetOvdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet

Elmondta, hogy a mai napig élnek olyanok, akiknek felelősségük van a megtorlásokban, viszont a bosszú helyett nagyobb büntetés számukra, hogy immáron egy szabad, nagyhatalmaktól független országban kell élniük, ahol tisztelik és ünneplik az '56-os hősöket.

A képviselő beszédében Honti Ilona, Brusznyai Árpád feleségének gondolatait is idézte.

„Nem szabadna az embereknek olyat tennie, amit később nem tud maradéktalanul helyrehozni. Életet megszüntetni nem szabadna csak azért, mert valakinek más a véleménye valamiről. Nem szabadna örökké torolni… torolni, példát statuálni legkevésbé ilyen esetekben. Valakinek egyszer el kell kezdenie megbocsátani, ha van mit megbocsátani. Keresztény módon. Csak így lehet tovább élni, dolgozni az Ő gyermekéért. Megbocsátottam, aki ártatlansága ellenére elítélte. Megbocsátottam annak, aki nem tett érte érdemben, ha talán lehetett volna. Annak is, aki ment feléje, hogy kötéllel halálát okozza. Megbocsátottam, reménykedve abban, hogy egyszer a napnál is fényesebben tudni fogja mindenki: ártatlan volt.”

Végezetül kiemelte, hogy a most élő generáció felelőssége is, hogy '56 emlékét őrizze és megbecsülje azokat, akik akkoriban Magyarországért, a magyar szabadságért harcoltak.

Az ünnepségen közreműködött Sipos Imre színész, valamint Veszprém Város Vegyekara a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának kíséretével, akik segítettek megidézni az '56-os ünnep emelkedett hangulatát.

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornálPorga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornál

Az megemlékezés végén a megjelentek díszőrség kíséretében koszorúkat helyeztek el a Brusznyai-szobor lábánál. A veszprémi önkormányzat és nemzetiségi önkormányzatok mellett a városi és megyei hivatalos szervek, intézmények, az '56-os és egyéb civil szervezetek, valamint a politikai pártok, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a Mi Hazánk képviselői is koszrúztak.

Az ünnepi programsorozat a Hangvillában folytatódott, ahol a Makám együttes adott koncertet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.