Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C

A lehetőséget meg kell ragadni! - beszélgetés Padisák Judittal

2019. október 24. 21:14
A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület csütörtök délután ismét izgalmas beszélgetéssel örvendeztette meg az érdeklődőket az Érdekes, Értékes Nők sorozat keretein belül. Ezúttal Padisák Juditot, a Pannon Egyetem oktatóját kérdezték, többek között arról, miként sikerült – és sikerül a mai napig – a karriert és a családot összeegyeztetni…

Állandó napirendi téma, hogy sokak szerint az ember ma jelentősen kisebb arányban mozdul ki, és megy el közösségi eseményekre, mint régen. A VENŐKE csütörtöki programjára olyan nagy volt az érdeklődés, hogy csak pótszékekkel, és baráti közelséggel lehetett megoldani a maradást. A beszélgetést Máthé Éva, az egyesület elnöke vezette, oldott és barátságos hangulatot teremtve.

A vendég Padiság Juditot, a limnoökológia területén kifejtett kiemelkedő tudományos tevékenységéért idén megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának. De a moderátor kérésére – a biológia iránti érdeklődés első pillanatáig –, egészen a gyerekkorig visszamentünk. A válaszadó elmesélte, már gyermekkorában sem lehetett soha kimozdítani a természetből, egészen a kezdetektől rabul ejtette. Kislány éveinek kapcsán mesélt édesapjával való viszonyáról – Padisák Mihány rádiós újságíróról –, arról, hogy milyen apa volt valójában, és arról, milyen érzés mozog egy gyermekben, amikor folyton szembe találkozik a kérdéssel: „A Padisák Mihály lánya?”. Végül Padisák Judit – gyerekként ugyan többször besegített a rádióban, amikor édesapja kórházban volt – elköteleződött a biológia iránt.

A karrier és a család összeegyeztetéséről elmondta, számára mindig is a gyermekei voltak az elsők, de szerencsére a karrier és a család kiválóan működött együtt. Véleménye – és tapasztalata – szerint egy fiatal szervezet még nem érzi a teher valódi súlyát, ugyanakkor visszagondolva már nehezebb elképzelni, hogyan bírta a strapát.

Padisák Judit szerint biológus nem lesz valakiből, hanem egészen egyszerűen annak születik. Emellé szükségeltetik az adódó lehetőség felismerése, mely meggyőződése szerint minden ember életében eljön, kérdés, hogy felismeri-e. 

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Pannon Egyetem: az emlékezés mellett az értékek életben tartása is fontos 1956 Pannon Egyetem: az emlékezés mellett az értékek életben tartása is fontos A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit, az egyetem rektora, Abonyi János pedig ünnepi beszédet mondott. 2024. október 22. 22:18 Egy kiemelkedő neveléstudós öröksége él tovább a Pannon Egyetem Zsolnai-archívumában Egy kiemelkedő neveléstudós öröksége él tovább a Pannon Egyetem Zsolnai-archívumában A Pannon Egyetem 2024-ben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amely alkalomból számos eseményt szerveznek. A Humántudományi Kar Neveléstudományi Intézete is különleges mérföldkőhöz érkezett: ünnepélyes keretek között átadták a Zsolnai József professzor nevét viselő emléktermet és archívumot, tisztelegve a neves neveléstudós szellemi hagyatéka előtt. 2024. október 19. 21:42 Megalakult az Iparkamara és a Pannon Egyetem Női Vállalkozói Klubja gazdaság Megalakult az Iparkamara és a Pannon Egyetem Női Vállalkozói Klubja A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Pannon Egyetem közös Női Vállalkozói Klubot hozott létre, melynek alakuló ülését hétfő délután tartották Balatonfüreden, a Hotel Golden Lake Resortban. A klub célja, hogy közösségi teret adjon a vármegyében működő női vállalkozóknak egymás megismerésére, a jó vállalkozói gyakorlatok tudástranszferére, továbbá rendezvényeikkel szeretnének hozzájárulni a női vállalkozói közösségépítéshez. 2024. október 15. 15:05 A mesterséges intelligencia elhozhat egy szép jövőt, de csak, ha kellő módon koordináljuk! mesterséges intelligencia A mesterséges intelligencia elhozhat egy szép jövőt, de csak, ha kellő módon koordináljuk! Co-evolúció, szingularitás, transzhumanizmus… csak néhány olyan fogalom, amik mostanra már kijutottak a tudományos értekezletek falain túlra is, és egyre többször megjelennek a közbeszédben, ha éppen a mesterséges intelligencia térhódítására terelődik a szó. Az Élő könyvtár előadás-sorozat keretében dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem rektora segített eltájékozódni ebben a világban, előadásának pedig az egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy félni nem kell, de a szemünket rajta kell tartani, hogy milyen irányba fejlődik a mesterséges intelligencia. 2024. október 15. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.