2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt

Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) harmadik ciklusát kezdheti meg polgármesterként, a képviselő-testületben pedig 11-7 arányban vannak jelen a kormánypárti és ellenzéki képviselők. Ezek már kész tények, azonban számos kérdésre csak a csütörtöki alakuló ülés után kapunk választ.

A veszprémi közgyűlés júniusi ülésénA veszprémi közgyűlés júniusi ülésén

Köztük az egyik legfontosabbra is, azaz hogy a polgármester mellett hogy fogják hívni az alpolgármestereket Veszprémben. Némedi Lajos, korábbi városüzemeltetésért felelős alpolgármester idén már nem indult a választáson, tehát képviselőségével együtt alpolgármesteri munkája is befejeződött, így egy új név már biztosan lesz a városvezetés legfelsőbb szintjén.

Veszprémben két alpolgármester segítheti a polgármester munkáját, közülük egyvalakinek törvény szerint a megválasztott képviselők közül kell kikerülnie, rajta kívül lehetőség van külsős alpolgármester megválasztására is – aki nem a képviselők közül kerül ki, így szavazati joga nem, de tanácskozási joga van a közgyűlésben – bár ilyenre az elmúlt időszakban nem volt példa Veszprémben – magyarázta portálunknak dr. Mohos Gábor jegyző, aki segít eligazodni az önkormányzati törvényben és a helyi Szervezeti és Működési Szabályzat jogi útvesztőiben.

Dr. Mohos Gábor jegyzőDr. Mohos Gábor jegyző

És várhatóan most sem lesz, hiszen a közgyűlési anyagok közt Brányi Mária (Fidesz-KDNP) korábbi városfejlesztési alpolgármester mellett Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) neve szerepel, mint a polgármester két jelöltje az alpolgármesteri posztokra.

Az alpolgármesterek személyét a polgármester terjeszti a közgyűlés elé, a képviselők pedig titkos szavazáson minősített többséggel – azaz a megválasztott képviselők többségének támogatásával – választják meg őket.

Hegedűs Barbara második ciklusát kezdi a Dózsaváros képviselőjeként, 2018 óta pedig a Fidesz-KDNP frakcióvezetője volt.

Utóbbi pozícióban szintén változás lesz, hiszen – bár összeférhetetlenség nem állna fent – a politika íratlan szabálya szerint kevésbé elegáns, ha a polgármester, vagy alpolgármester egyben a saját frakcióját is vezetné. A kormánypárti frakció vezetését így Hegedűs Barbarától Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP) fogja átvenni.

Várhatóan Brányi Mária (balra) és Hegedűs Barbara (jobbra) személyében két női alpolgármestere lesz VeszprémnekVárhatóan Brányi Mária (balra) és Hegedűs Barbara (jobbra) személyében két női alpolgármestere lesz Veszprémnek

Ha már szóba kerültek a frakciók, megkérdeztük Mohos Gábort, hogy mi a feltétele annak, hogy egy képviselőcsoport ilyen összetételben dolgozhasson a közgyűlésben?

Frakciót a veszprémi közgyűlésben három főtől lehet alakítani. Ha frakcióban dolgoznak a képviselők, az egységesség miatt nagyobb az érdekérvényesítő képességük, hatékonyabban össze tudják hangolni politikai tevékenységüket, ezen kívül a frakciót megilletik olyan további jogok, mint például a közgyűlés során napirendenként kötelező szünet elrendelése egyeztetés céljából.

Térjünk is át az ellenzéki összefogás képviselőire, akik közül 7-en jutottak be a közgyűlésbe, különböző párt- és szervezeti-logók alatt: MSZP, Párbeszéd, DK, LMP, Momentum, Jobbik, Szakszervezet. Az előző ciklusban a szocialisták a DK-val kiegészülve egy frakcióban ültek, ez most egészen biztosan változni fog.

Katanics Sándor (DK) képviselő és volt polgármesterjelölt egy korábbi interjúban kijelentette, hogy többek közt a fent említett frakcióelőnyök kihasználása érdekében két képviselőcsoportba fognak tömörülni képviselőik. Tehát a két DK-s és a Szakszervezet képviselője alkotnak egy csoportot, valamint az MSZP és Párbeszéd két politikusa az LMP-s Gerstmár Ferenccel kiegészülve fognak együtt politizálni egy másik frakcióban a közgyűlésben, utóbbit Hartmann Ferenc (MSZP) fogja vezetni.

Katanics Sándor (elől) és Hartmann Ferenc (hátrébb) várhatóan külön frakciókban folytatjákKatanics Sándor (elől) és Hartmann Ferenc (hátrébb) várhatóan külön frakciókban folytatják

A kakukktojás Kovács Rajmund, a Jobbik képviselője, aki bár a hatpárti összefogás közös listáján igen előkelő helyről jutott be a közgyűlésbe, ott már sem a szocialistákkal, sem a DK-val nem ül be egy frakcióba, legalábbis egyelőre.

Az önkormányzati munka azonban nem csak a közgyűlésben zajlik – világít rá egy fontos kérdéskörre Mohos Gábor. A testület elé kerülő határozati javaslatokat mindig a különböző szakbizottságok készítik elő a hivatal szakmai munkáját követően. E bizottságok meghatározásáról és összetételéről szintén a csütörtöki alakuló közgyűlésen döntenek.

Veszprémben hét különböző bizottságban folyik a munka: Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság; Közjóléti Bizottság; Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság; Pénzügyi és Költségvetési Bizottság; Tulajdonosi Bizottság; Ügyrendi és Igazgatási Bizottság; Városstratégiai és Városmarketing Bizottság.

Ezeknek a bizottságoknak döntéselőkészítő és véleményező szerepe van a közgyűlés elé kerülő előterjesztések kapcsán, valamint bizonyos kérdésekben – ha a közgyűlés átruházza a hatáskört – döntési joguk is lehet.

Az új képviselőtestület tagjai a megbízólevelük átvétele utánAz új képviselőtestület tagjai a megbízólevelük átvétele után

Bár törvényi lehetőség lenne arra, hogy bizonyos keretek közt átszervezzék ezt a struktúrát, várhatóan a következő öt évben is ugyanezen szakterületekkel foglalkozó bizottságok állnak fel az alakuló ülés után. Az összetételükben azonban már számíthatunk változásra.

Mohos Gábor elmondása szerint a szokásjog az, hogy a választás végeredménye alapján döntenek a bizottsági pozíciók elosztásáról is.

Ez is a demokrácia, azaz a választói akarat megnyilvánulása a városvezetésben, hogy mandátumarányosan osztják fel a bizottságok elnökeit, tagjait és a külső szakértőket a különböző pártok

magyarázza a veszprémi jegyző.

Ezt támasztja alá az előző ciklus gyakorlata is – amikor a Fidesz-KDNP adta mind a 12 egyéni önkormányzati képviselőt – a pénzügyi, valamint az ügyrendi bizottságok, azaz a két úgynevezett ellenőrző bizottság élén így is ellenzéki képviselők álltak.

Hogy az új 11-7-es felállásban hogyan változnak a bizottságok összetételei, valamint a kulcspozíciók várományosaiban lesz-e változás, arra fény derül a csütörtöki alakuló közgyűlésen, amelyről portálunk is első kézből beszámol.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.