Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

Ezúttal a halé lesz a főszerep a Bakony Expón

2019. október 30. 11:42
A termelői vásár és családi rendezvény immár hatodik alkalommal tér vissza a Veszprém Arénába november 8-10. között. A program részleteiről szerda délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

– Amikor hat évvel ezelőtt elindítottuk a Bakony Expót, mindenkinek volt egy vágyott elképzelése róla, hova szeretnénk majd felfuttatni a rendezvényt. Az viszont, hogy már az ötödik évben 17 ezer látogatót köszönthettünk, a legmerészebb álmainkat is meghaladta – összegezte az elmúlt éveket a sajtótájékoztató kezdetén Porga Gyula polgármester.

A rendezvénynek maradéktalanul sikerült teljesítenie alapküldetését, hogy minél közelebb hozza egymáshoz a helyi termelőket és a fogyasztókat. A Bakony Expó azonban nemcsak egy nagy piacként, vásártérként funkcionál, hanem a számos kiegészítő program révén társadalmi eseményként is, ez és az innovációk együttesen pedig hozzájárultak ahhoz, hogy sokan ma emiatt látogatnak el ősszel Veszprémbe.

Az innovációk sorába tartozik az is, hogy az expó minden évben más, a Bakonyra, Balatonra és a megyére jellemző alapanyagot tesz meg főszereplőnek: idén ez – az Agrármarketing Centrum törekvéseivel összhangban – a hal lesz annak érdekében, hogy a kevés halat fogyasztó magyar társadalom körében népszerűbbé tegyék ezt a rendkívül egészséges ételt – mondta el Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke. Ehhez kapcsolódóan több tematikus programmal is készülnek: a Gasztroudvarban például a Megfőzzük Almádit egyesület halételeit kóstolhatjuk meg (ők majd a színpadon is főznek), de kézműves programokon, a játszóházakban és a Nagymama portáján is fel fog tűnni a hal, a Keresd meg az aranyhalat! játék keretében pedig a szemfülesek a vásár területén elrejtett aranyhalak megtalálásért cserébe nyereményben részesülnek.

A halas programok legizgalmasabb helyszíne ugyanakkor valószínűleg a Pecakunyhó sátra lesz. A horgászáruház a helyszínen egy nagy akváriumot húz majd fel, melyben a Balatonban élő halakat nézhetik meg a látogatók, meghatározott időközönként pedig egy interaktív előadást is tartanak, hogy a halak és a környezet védelmére felhívják a figyelmet. Emellett a vízi állatokkal kapcsolatos tudásszint növelése érdekében egy több hektoliteres medencét is felépítenek, amelyben már a nagyobb halakat nézhetjük meg, valamint ügyességi célbadobó verseny is lesz, mellyel a horgászatot szeretnék népszerűsíteni – tudtuk meg Fekete Norbert üzletvezetőtől.

Az újdonságok mellett is van ugyanakkor, ami változatlan: a rendezvényre a belépő továbbra is 600 forintba kerül, 14 éves korig pedig ingyenes. Ezért cserébe 122 kiállító, valamint 20 szakmai és civil szervezet standját kereshetjük fel kóstolás vagy vásárlás, információgyűjtés céljából. A kiállítók zöme Veszprém megyei termelők közül kerül ki, de érkeznek olyan termelők is az ország további részéből, akik itt meg nem található különlegességeket hoznak el: Egerből például szarvasgombából, Kiskőrösről pedig homoktövisből készült termékek érkeznek.

Pillanatkép a tavalyi évrőlPillanatkép a tavalyi évről

Nem érdemes a kísérőprogramokat sem kihagyni: a népi játékok játszóháza, a mesterségek bemutatója és az állatsimogató örök kedvenc, de itt lesz többek között Rideg Marci pásztorpróbáival, a Kabóca Bábszínház egy játéktérrel, a VERGA Zrt. gyermekfoglalkoztatóval és a VEDAC is, melynek atlétái vidám horgász és halász ügyességi próbatétellel készülnek.

A részletes program ide kattintva érhető el.

A Bakony Expó pontos nyitvatartása:

november 8. péntek 14-19 óra
november 9. szombat 9-19 óra
november 10. vasárnap 9-18 óra

Jegyvásárlás a helyszínen

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33 Faith No More VeszprémFest Faith No More Felemás érzésekkel hagytam magam mögött a História kertet Paloma Faith csütörtöki koncertje után: zeneileg azt kaptam, amit vártam, de közben azon gondolkozom, miért akar a VeszprémFest Szigetté válni? 2024. július 19. 13:47 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.