Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Néprajzkutató: a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött

2019. november 2. 12:23 // Forrás: MTI
Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Mint mondta, a hagyomány szerint halottak napján hazalátogatnak a holtak, ezért az asztalra kenyeret, sót, vizet tettek és kivilágítottak, hogy a halott körül tudjon nézni. Ugyanakkor a temetőknél a koldulóknak kenyeret adtak azért, hogy imádkozzanak, hogy a halottak ne jöjjenek onnan ki. Ezek a halottkultuszhoz köthető szokások ősiek, a kereszténység előtti időkből származnak - mondta.

Tátrai Zsuzsanna szerint a mécses gyújtás nem annyira régi hagyomány, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítésével együtt népszerűvé vált.

Madártávlatból a kivilágított Vámosi úti temetőMadártávlatból a kivilágított Vámosi úti temető

Elmondása szerint a szokások szerint a halottakról karácsonykor és húsvétkor is megemlékeztek és különös, hogy halottak napja pont kisfarsang időszakában van, amely a mulatságokról szól. Ilyenkor azonban van két nap, amely "megálljt parancsol" és figyelmezteti az embert, hogy az élete véges - mondta.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Brusznyai Árpádra emlékeztek Brusznyai Brusznyai Árpádra emlékeztek Kedd este a Megyeház téren gyűlt össze az emlékező tömeg, ahol Brusznyai Árpád középiskolai mártír tanárra emlékeztek. 2024. január 9. 20:20 Paranormális jelenség, vagy természetes tényezők összjátéka, ami Veszprém mellett zajlik? rejtély Paranormális jelenség, vagy természetes tényezők összjátéka, ami Veszprém mellett zajlik? Halottak napján valóban kinyílnak a túlvilág ajtói, hogy átjöjjenek a negatív entitások, vagy csupán a tömegpszichózis játszik az elménkkel? És mi van azokkal a helyekkel, amelyeket elátkozottként tartanak számon és már a közelükben lenni is rossz érzéssel tölti az embert? Tudományos és spirituális irányból is körbejárjuk a témát, miközben ellátogatunk egy Veszprém melletti helyszínre, ahol egymástól független beszámolók szólnak furcsa, megmagyarázhatatlan érzésekről. 2023. november 3. 22:48 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55 A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget.  2023. október 19. 22:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.