Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

15. Pannonfíling: Újra itt a rövid filmek hosszú napja

2019. november 4. 9:23
Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót Veszprémben, ahol hazai és határon túli alkotók rövidfilmjeit nézheti a közönség, és beszélgethet is a látottakról a zsűrivel és a filmesekkel.

- Nagyon örülünk neki, hogy a fesztivál továbbra is népszerű a hazai filmesek körében, hiszen idén is rengeteg nevezés érkezett - tudtuk meg Dósay Norberttől és Németh Csabától, a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó szervezőitől.

Elmondták, az előzsűrizés során ötvennél is több nevezés közül választották ki a versenyprogram 29 rövidfilmjét, amelyek november 9-én délelőtt 10 órától egészen estig láthatók a veszprémi Expresszó Klubban.

Idén is változatos alkotások várják a közönséget a Pannonfílingen, legyen az akár krimi, szatirikus kisjátékfilm, disztópikus sci-fi, vagy dokumentum- és riportfilm.

- A versenyprogram filmjein jól látni, hogy az alkotók kritikus szemmel tekintenek környezetükre, reflektálnak a társadalmi változásokra, azaz a filmeken átjön a pannon életérzés, a "pannon-fíling" - mondták el a szervezők.

A találkozó másik erőssége a vetítéseket meg-megszakító beszélgetések, amikor a szakmai zsűri a nézőkkel és a filmek alkotóival közösen megvitathatja a látottakat. Így a filmesek közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

A 15. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó zsűrijének tagjai: Can Togay (filmrendező, forgatókönyvíró, színész), Palóczi Zita (forgatókönyvíró), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró).

A szakmai zsűri a három legjobb rövidfilm odaítéléséről dönt, és a közönség is szavazhat a kedvencére. Emellett egy különdíjat is kiosztanak a fesztiválon. Az utóbbi években hol a legviccesebb, a legromantikusabb, a legfélelmetesebb alkotást, vagy a legjobb portréfilmet jutalmazták külön.

- A 2019-es különdíjunk a PannonFuture névre hallgat, amelyet azok a filmek nyerhetik el, amelyek valamilyen módon a jövőről szólnak. Lehet a közeli, vagy a távoli jövő a középpontban, boncolgathat társadalmi kérdéseket, vagy egyéni sorsokat, lehet sci-fi, kisjátékfilm, dokumentumfilm, vagy akár 'coming of age'-film is - részletezték a főszervezők, Dósay Norbert és Németh Csaba.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó ingyenesen látogatható, a rendezvényt a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.