2020. február 18. // Bernadett névnap

Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen

A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.

Az előadást a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, dr. András Ferenc vezette fel, aki elmondta, Palkovics László ezúttal nem mint politikus, sokkal inkább, mint a tudományos élet szereplője érkezett az egyetemre. András Ferenc az előadás címében is szereplő „autonóm” szóból kiindulva hangolta rá mind az előadót, mind a közönséget az előadás témájára. Mint ahogy azt ismertette, a görög eredetű „auto-nomosz” szóból ered, melynek nomosz része jelenti a törvényt, míg az auto az önt, vagyis egy olyan rendszerre utal, amely önmagának ad szabályokat.

De hogyan kapcsolódik ide a társadalomtudomány?

Teszi fel a kérdést András Ferenc; ahogy kifejtette, nemcsak a természetben vannak törvények és szabályok, hanem a társadalomban is. Ehhez kapcsolódva pedig a mesterséges intelligenciát figyelembe véve a következő kérdéssel adta át a szót a professzornak: meddig van az embernek esélye a gépekkel, a mesterséges intelligenciával szemben?

dr. András Ferencdr. András Ferenc

A professzor szerint egyre többen teszik fel a kérdést: szükség lesz-e a természetes intelligenciára? Az előadásban a mesterséges intelligencia számos hazai alkalmazásáról esett szó, valamint a hasznosítás jövőbeni lehetőségei is napirenden voltak. A szóban forgó problematika kapcsán nem csak műszaki kérdések merülhetnek fel, hanem olyan - például - morális döntéskényszerek is, amelyek megválaszolása a társadalomtudósok feladata.

Prof. dr. Palkovics LászlóProf. dr. Palkovics László

Terítékre kerültek az autonóm járművek, amelyek - az ember által vezetett járművek mellett - szintén kerülhetnek olyan váratlan helyzetbe, amikor két rossz megoldás közül kell választani. Mi van akkor, ha arról kell dönteni, hogy merre rántsa a kormányt egy elkerülhetetlen baleset esetében? Emellett felmerülhet az a kérdés is, hogy megéri-e elvenni a vezetés élményét a gépjárművezetőktől.

A professzor, a mesterséges intelligencia által érintett területek közül kitért még - többek között - az egészségügyre, majd az előadás után szívesen válaszolta meg a közönség kérdéseit.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap.
Családjukat rajzolták le
Családjukat rajzolták le
A családom a csapatom. Ezzel a mottóval hirdettek rajzpályázatot gyerekeknek a házasság hetéhez kapcsolódóan, melynek eredményhirdetését szombat délelőtt rendezték meg a Petőfi Színházban.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
2020. február 18. // Bernadett névnap