Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Genomikai csúcstechnológiák integrálása a Georgikon kutatási programjaiba

2019. november 5. 9:53 // Forrás: Pannon Egyetem
A Magyar Tudomány Ünnepe, mint országos rendezvénysorozat minden évben lehetőséget teremt a tudomány kiváló műhelyeinek széles körű bemutatkozására. A Pannon Egyetem, keszthelyi Georgikon Karán ezen ünnepi alkalom kínált lehetőséget a GINOP-2.3.2-15-2016-00054 azonosító számú Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I Projektműhely című pályázat bemutatására nyitórendezvény keretében.

A projekt nagyléptékű tudományos kutatási célkitűzéseket valósít meg választ keresve a globális klímaváltozás mezőgazdasági és ökológiai kihívásaira. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatással valósul meg. A vissza nem térítendő támogatás összege 1,036 milliárd forint, amely a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A projekt futamideje 2017. január 1. - 2020. december 31., de a kutatási programmal összefüggő vállalások és tevékenységek fenntartása 2025.12.31-ig terjed .

A projekt fő célja, hogy az Egyetem Keszthelyi Kampuszán megvalósuló fejlesztések és kutatási programok a globális klímaváltozás mezőgazdasági és ökológiai kihívásaira adekvát válaszokat adjanak. A jelenkor legmagasabb tudományos és technológiai színvonalat képviselő K+F infrastruktúra eszközrendszerével folytatott genomikai alap- és alkalmazott kutatások fejlesztések révén megoldást kínáljanak a biotikus- és abiotikus stresszekkel szemben rezisztens genetikai alapok létrehozására. Ezen abiotikus stressz tényezők, mint pl. a csapadékhiány, vagy annak eloszlási anomáliái következtében jelentkező szárazság és aszályos periódusok a mezőgazdasági termelés során, vagy az átlaghőmérséklet emelkedése következtében a gazdasági növényekre és állatokra gyakorolt kedvezőtlen élettani hatások. A klímaváltozás generálta biotikus stresszek, mint hazánk klímaövi régióiban korábban nem jelentkező, meleg égövi kártevők; növényi- és állatbetegségek, járványok, paraziták stb. megjelenése. Mindezen kihívásokra a genomikai kutatás eredményeinek gyors- és időben történő alkalmazásba vétele, technológiákba integrálása adhatja meg a megfelelő választ a fenntartható mezőgazdasági termelés és az egészséges természeti környezet egyensúlyának megteremtésével.

A projekt arra is fókuszál, hogy genomikai csúcstechnológiák integrálásával a kiváló genetikai anyagokon folyó kutatási programok új tudományos minőséget adjanak, és ezáltal bekerüljenek szakterületük nemzetközi élvonalába. A fejlesztések eredményeként és a támogatásból beszerzésre kerülő K+F anyagok lehetővé teszik, hogy a microarray technológia és nagy áteresztőképességű genomikai eljárásokat (NextSeq, qPCR) integrálhatóak legyenek a kutatóműhely csoportjainál folyó aktuális élettudományi programokba. Ez a komplex megközelítés új tudományos felismerésekhez, illetve jelentőségük szerint áttörésekhez vezethet a megcélzott kutatási programokban.

Az elnyert támogatás elősegíti a Georgikon Kar számos alkalmazottja kutatók, technikusok, laboráns munkahelyének megőrzését, ezen felül lehetőséget termet további 6 új kutató alkalmazására tudományos életpályájuk kiteljesítésére.

„A projektről bővebb információt a https://fpi.uni-pannon.hu/projektek/operativ-programok/36-festetics-imre-bioinnovacios-kivalosagi-kozpont-es-strategiai-k-f-i-projektmuhely

valamint a https://www.georgikon.hu/ginop-festetics/ oldalon olvashatnak.”

További információ kérhető:
Lencse Tamás marketing és sajtó referens
Elérhetőség: +36-83/545-430, lencse.tamas@uni-pannon.hu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.