Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pillantás a hídról

2009. december 16. 11:14 // Forrás: Petőfi Színház
Igazi katartikus élményt ígér a színházszerető nézőknek Arthur Miller klasszikus drámájának veszprémi bemutatója.

Az előadást Guelmino Sándor rendezte. Az 1956-ban íródott mű a szenvedély és a szerelem útvesztőjét rajzolja meg. Azt az utat, amelyet Eddie Carbone, az egyszerű dokkmunkás végigjár a mostohalánya iránti felismert vonzódástól a lebírhatatlan szenvedélyig, árulásig, becstelenségig. A feszült dialógusokban és szimbolikusan is erőteljes helyzetekből felépült dráma megírása után hét évig hallgatott az író.
Hallgatásának oka családi problémáira, majd felesége, Marilyn Monroe halálára vezethető vissza.

Amikor Pillantás a hídról című drámájáról kérdezték Arthur Millert, elmondta:
- A darab átnézése során tisztáztam magamban, hogy bármennyire ellenszenves ez az iszonyú tettekre képes alak, egy emberi tulajdonsága mégis csodálatra méltó és példaként állítható: bele lehet hajszolni olyasmibe, ami végeredményben önfeláldozás a becsület, a tisztesség, az igazság eszményéért, ha oltárát nem is az igazi építőkövekből emelte magában.

A Petőfi Színház előadásában Gáspár Tibor formálja meg Eddie szerepét.
- Szolnokon és Szegeden is eljátszhattam korábban a darab főszerepét, s most azért vállaltam el Veszprémben is, mert új a rendező, más a társulat, a környezet, és mindez biztosíték számámomra, hogy nekem is tud még újat adni ez a szerep. Tíz éve formáltam meg először Eddiet, s azóta bennem is változott sok minden, így biztos, hogy másképp alakítom majd.

Guelmino Sándor rendező sem először találkozik a művel, néhány esztendeje Sopronban állította színpadra. - Nem szívesen nyúlok olyan műhöz, amit már egyszer megrendeztem, ám nagyon örülök, hogy elvállaltam a veszprémi felkérést, mert sok újat tud adni számomra is ez a munka. Olyan ez, mint amikor az ember meg akar fejteni egy olasz módra kitalált rejtvényt. Ott az üres kockás feladvány, aztán az ember nekiáll megfejteni, eleinte nem tudja, hol is lesz a fekete és fehér négyzet, hová is írja a szavakat. A soproni produkció után úgy gondoltam, én már ezt a művet megfejtettem, ám itt Veszprémben a színészeknek köszönhetően bennem is újraértékelődött, s új megoldásokat, hangsúlyokat találtunk.

A darab premierje december 18-án, pénteken este hétkor lesz a Petőfi Színházban.

Galéria
Pillantás a hídról - a Petőfi Színház előadása
vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.