2019. december 7. // Ambrus névnap

Elköszöntek Márfi Gyulától

Zenés áhítat keretében köszöntek el a nyugállományba vonuló volt veszprémi érsektől péntek délelőtt Veszprémben. Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes szerint Márfi Gyula keresztény szabadságvágya és véleménye miatt nagy elismerésnek örvend az egész országban.

Mint ismeretes, 22 év érseki szolgálat után ment idén nyugdíjba a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Márfi Gyula. Péntek délelőtt a városba települt katonai szervezetek vezetői és képviselői várban található piarista templomban köszöntek el tőle zenés áhítat keretében. Az eseményen a Légierő Zenekar működött közre.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd miniszterhelyettes beszédében azt mondta, Márfi közvetlensége, szabadságvágya, keresztény értékek melletti határozott és markáns kiállása miatt mindenki számára példaértékű, és elismerésnek örvend nem csak Veszprémben, hanem az egész országban. A volt érsek az egyházmegye, a hívek és hivatásának szolgálata mellett mindig fontosnak tartotta a honvédelem ügyét, melyben a hazaszeretet cselekvő, és tenni akaró szolgálatát látta el. Felismerte, milyen fontos, hogy a Magyar Honvédség tagjai megfelelő támogatást, lelki segítséget kapjanak a mindennapokban-mondta.

Németh Szilárd miniszterhelyettes a Honvédelmi Minisztérium nevében köszönt el Márfi GyulátólNémeth Szilárd miniszterhelyettes a Honvédelmi Minisztérium nevében köszönt el Márfi Gyulától

Márfi Gyula beszédében a keresztény értékrend és a honvédelem kapcsolatáról, valamint a szabadság fontosságáról beszélt. „Általában igyekeztem üresjáratok mellett a tőlem telhető legtöbbet megtenni a jó ügy érdekében”- fogalmazott.

A rendezvényt követően katonai alakulatok és díszegység mellett Németh Szilárd és Ovádi Péter országgyűlési képviselő koszorút helyezett el a veszprémi koronaőrök emléktáblájánál. Ovádi beszédében kiemelte, „Veszprémben őrizzük értékeinket és hagyományainkat (…). Méltóképp őrizzük az államalapítás korának épített örökségét és ugyanígy felnézünk a katonaváros adta emlékekre is.” Kiemelte, a Szent Koronának volt, van, és lesz is országa: ez tartja össze ezt a közösséget.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Felmentésüket kérték a vörösiszap ügy vádlottai
Felmentésüket kérték a vörösiszap ügy vádlottai
A vörösiszapper mind a tizenhárom vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte pénteken az utolsó szó jogán felszólalva a Győri Ítélőtáblán. A másodfokú eljárásban egy hét múlva, december 13-án hirdetnek ítéletet.
Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Elkezdődött a vörösiszapper másodfokú tárgyalása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán, amelyen a másodrendű vádlott védője a Győri Törvényszék megismételt elsőfokú ítéletének abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérte.
Évet értékelt a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara
Évet értékelt a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara
A karácsonyi koccintással összekötött évértékelőn Zalavári István elnök összegezte az elmúlt esztendő eredményeit, valamint átadták az Év mérnöke díjat és az Örökös tag okleveleket is.
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint.
2019. december 7. // Ambrus névnap