Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Függetlenségüket ünneplik a lengyelek

2019. november 10. 11:03
Koncerttel ünnepelték Lengyelország függetlenné válásának évfordulóját vasárnap Veszprémben.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet vasárnap délután a Hangvillában a lengyel függetlenség napja alkalmából. 

A lengyel függetlenség napja (Dzień Niepodległości) Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepe. 1918. november 11-én az I. világháború lezártával, 123 év után nyerte el újra függetlenségét az ország, előtte orosz, porosz, német és osztrák fennhatóság alatt is állt. Hazánkhoz hasonlóan a II. világháború után a lengyelek is szovjet diktatúrába kényszerültek, a rendszerváltást náluk is az 1989-90-es évek hozták el. A magyar Országgyűlés 2007-ben nyilvánította hivatalosan a Lengyel-Magyar Barátság Napjának március 23-át, ezzel is emlékezve a két nemzet szoros kapcsolatára.

A koncert előtt beszédet mondott Ovádi Péter parlamenti képviselő. Rámutatott: bármennyire is egyértelmű értéknek számít a szabadság, mégis angyon törékeny. "Ahogy a magyarok, úgy a lengyelek is jól ismerik azt, milyen amikor egy erősebb birodalom a sárba tiporja ezeket az alapvető értékeket. Aztán évtizedekig és évszázadokig bitorolja az ország földjét és sebzi meg a nemzet lelkét igazságtalanságával."

Elmondta: történelme során Magyarország is hasonló nehézségeken ment keresztül, és a lengyelekhez hasonlóan mi, magyarok is kiálltunk a szabadságunkért, és ez a sorsközösség is erősítette a két nemzet barátságát. 

Ami pedig Veszprémet illeti, a képviselő városunk lengyel közösségét is méltatta. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy veszprémiként szeretett otthonomban ilyen élő és aktív lengyel közösség működik. Kulturális sokszínűségünk erőt ad nekünk, ebben pedig letagadhatatlan érdemei vannak Önöknek is, akikben lengyel vér csörgedezik, de nagybetűs magyar és veszprémi polgárok is egyben. Megdobban a szívem mindig, amikor ezt az összeforrott baráti köteléket a valóságban is megtapasztalom."

A koncerten jelen volt Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete is.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában. 2023. november 26. 9:58 Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni nemzeti konzultáció Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni A veszprémiek nem csak országos, hanem helyi ügyekben is ismerik a konzultáció fontosságát, hiszen a városvezetés már több alkalommal kikérte ebben a formában a véleményüket, most pedig az ország hosszútávú jövőképéről alkothatnak véleményt – mondta Porga Gyula polgármester csütörtökön, amikor fogadta Varga Juditot, korábbi igazságügyi minisztert, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökét Veszprémben, aki lakossági fórumra érkezett ide, hogy népes közönség előtt is beszámoljon a most elindundó, a nemzeti szuveneritás védelméről szóló nemzeti konzultáció részleteiről. 2023. november 24. 13:28 Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Honnan lehet tudni, hogy egy politikus őszintén beszél? Nem lehet pontosan tudni. Mint ahogy egy embernél sem. Az őszinte beszéd viszont érződik. A Verancsics akadémia legutóbbi eseményén valami ilyesmi történt, pedig pont egy politikus beszélt az életéről, tapasztalatairól, pofonokról és motiváló erőkről. Ovádi Péter neve mögött az „országgyűlési képviselő” viszont maximum egy jelző volt, sokkal inkább egy dózsavárosi fiatalembert hallhatott a közönség. Erre pedig legjobb bizonyíték, hogy a több, mint egyórás beszélgetés bármilyen aktuálpolitika nélkül zajlott le. 2023. november 23. 11:39 Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. 2023. november 23. 9:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.