2019. december 6. // Miklós névnap

Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament

November 11-én tartotta éves ülését a Veszprém Megyei Diákparlament, ahol a diákságot érintő, oktatásra vonatkozó kérdésekről tárgyaltak, illetve megválasztották az Országos Diákparlament Veszprém megyei tagjait.

A programot Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere nyitotta meg, aki kifejtette: nagyon fontosnak tartja a diákparlamentet, hiszen ez egy olyan esemény, ahol a demokrácia alapjait lehet gyakorolni.

- Már a diákévek alatt megtanulják a fiatalok azt, hogyan lehet az érdekeiket képviselni, megfogalmazni a kritikát, a felmerülő problémákat és a mindennapi életüket érintő ügyeket - mondta.

Az alpolgármester arra kérte a résztvevő fiatalokat, hogy mindig maradjanak ilyen lelkesek, nyitottak a közélet, közügyek iránt és soha ne elégedjenek meg felületes információkkal, hanem legyen meg a szükséges alaposság és igényesség, amivel az adott témákat szemlélik, így a későbbiekben, egész életükben képessé válhatnak a közéletben is megfogalmazni, mik azok az értékek, amiért ki szeretnének állni.

- A veszprémi önkormányzat az elmúlt években is azon dolgozott, hogy a városi intézmények és a városban élő diákok, hallgatók érezzék, hogy számít a véleményük és ez a jövőben is így lesz - zárta szavait Hegedűs Barbara, majd sikeres tanácskozást és tartalmas beszélgetést kívánt a résztvevő diákoknak.

Az ülést levezető elnök Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester az ülésnap feladatairól és az Országos Diákparlamentről beszélt. Elmondta, hogy ma két nagyon fontos feladata is lesz az intézményi delegáltaknak, hiszen az őket érintő kérdéseket megtárgyalva összegyűjtik javaslataikat, illetve megválasztják azt a 11 küldöttet, akik képviselik a megyét az Országos Diákparlamentben 2020. január 31. és február 2. között Székesfehérváron.

Az Országos Diákparlament a legfontosabb olyan legitim lehetősége a köznevelésben tanuló fiataloknak, amikor három napon keresztül az oktatásért felelős minisztérium vezetőivel, képviselőivel tudnak egyeztetni az őket érintő, akár intézményi vagy más oktatársa vonatkozó kérdésekről. Létszáma 320 fő, amelyet megyénként a diákság létszámával arányosan osztottak le. A három évente megrendezett eseménynek korábban Budapest és Zánka adott otthont, ám 2020-ban harmadik alkalommal Székesfehérváron ül össze az Országos Diákparlament.

Mészáros Attila elmondta, hogy az elmúlt három évben rengeteg dolgot értek el a fiatalok elsősorban az Országos Diáktanácsnak köszönhetően, amelyben 2017 óta minden megyéből 2 fő képviseli az adott megye fiataljait. Legfontosabb feladatuk az Országos Diákparlament által elfogadott ajánlás sor gondozása, egyeztetése.

A tanács tagjai minden hónapban Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral találkoznak és tematikusan veszik végig azt az 50 pontot, amelyet a 2017-es Országos Diákparlament ülésén a fiatalok elfogadtak.

- Sok pont megvalósult, néhány folyamatban van és persze azért van olyan is, amire nem feltétlen tudott pozitív választ adni a minisztérium - fogalmazott Mészáros Attila és példaként megemlítette az ingyenes nyelvvizsgával és kresz oktatással kapcsolatos előrelépéseket.

A székesfehérvári alpolgármester szerint látszik, hogy elindult egy pozitív irány, folyamat és a sikerek is azt bizonyítják, hogy van eredménye a diákparlament és a diáktanács munkájának.

Sulyok Georgina
vehir.hu

További cikkek

Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Elkezdődött a vörösiszapper másodfokú tárgyalása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán, amelyen a másodrendű vádlott védője a Győri Törvényszék megismételt elsőfokú ítéletének abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérte.
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint.
Fiatal kutatókat díjaztak
Fiatal kutatókat díjaztak
Szerda este tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága plenáris ülését, Fiatal Kutatók Fóruma címmel, ahol díjátadással egybekötött előadássorozatot tartottak.
Virágzó állatkert, zöldülő város
Virágzó állatkert, zöldülő város
Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt öt évben közel hatezer fa, valamint cserje ültetésével járulhatott hozzá a Veszprémi Állatkert a megyeszékhely zöld stratégiájához – hangsúlyozta a park igazgatója, Török László a faültetéssel egybekötött szerda délutáni sajtótájékoztatón.
2019. december 6. // Miklós névnap