2020. március 31. // Árpád névnap

Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament

November 11-én tartotta éves ülését a Veszprém Megyei Diákparlament, ahol a diákságot érintő, oktatásra vonatkozó kérdésekről tárgyaltak, illetve megválasztották az Országos Diákparlament Veszprém megyei tagjait.

A programot Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere nyitotta meg, aki kifejtette: nagyon fontosnak tartja a diákparlamentet, hiszen ez egy olyan esemény, ahol a demokrácia alapjait lehet gyakorolni.

- Már a diákévek alatt megtanulják a fiatalok azt, hogyan lehet az érdekeiket képviselni, megfogalmazni a kritikát, a felmerülő problémákat és a mindennapi életüket érintő ügyeket - mondta.

Az alpolgármester arra kérte a résztvevő fiatalokat, hogy mindig maradjanak ilyen lelkesek, nyitottak a közélet, közügyek iránt és soha ne elégedjenek meg felületes információkkal, hanem legyen meg a szükséges alaposság és igényesség, amivel az adott témákat szemlélik, így a későbbiekben, egész életükben képessé válhatnak a közéletben is megfogalmazni, mik azok az értékek, amiért ki szeretnének állni.

- A veszprémi önkormányzat az elmúlt években is azon dolgozott, hogy a városi intézmények és a városban élő diákok, hallgatók érezzék, hogy számít a véleményük és ez a jövőben is így lesz - zárta szavait Hegedűs Barbara, majd sikeres tanácskozást és tartalmas beszélgetést kívánt a résztvevő diákoknak.

Az ülést levezető elnök Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester az ülésnap feladatairól és az Országos Diákparlamentről beszélt. Elmondta, hogy ma két nagyon fontos feladata is lesz az intézményi delegáltaknak, hiszen az őket érintő kérdéseket megtárgyalva összegyűjtik javaslataikat, illetve megválasztják azt a 11 küldöttet, akik képviselik a megyét az Országos Diákparlamentben 2020. január 31. és február 2. között Székesfehérváron.

Az Országos Diákparlament a legfontosabb olyan legitim lehetősége a köznevelésben tanuló fiataloknak, amikor három napon keresztül az oktatásért felelős minisztérium vezetőivel, képviselőivel tudnak egyeztetni az őket érintő, akár intézményi vagy más oktatársa vonatkozó kérdésekről. Létszáma 320 fő, amelyet megyénként a diákság létszámával arányosan osztottak le. A három évente megrendezett eseménynek korábban Budapest és Zánka adott otthont, ám 2020-ban harmadik alkalommal Székesfehérváron ül össze az Országos Diákparlament.

Mészáros Attila elmondta, hogy az elmúlt három évben rengeteg dolgot értek el a fiatalok elsősorban az Országos Diáktanácsnak köszönhetően, amelyben 2017 óta minden megyéből 2 fő képviseli az adott megye fiataljait. Legfontosabb feladatuk az Országos Diákparlament által elfogadott ajánlás sor gondozása, egyeztetése.

A tanács tagjai minden hónapban Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral találkoznak és tematikusan veszik végig azt az 50 pontot, amelyet a 2017-es Országos Diákparlament ülésén a fiatalok elfogadtak.

- Sok pont megvalósult, néhány folyamatban van és persze azért van olyan is, amire nem feltétlen tudott pozitív választ adni a minisztérium - fogalmazott Mészáros Attila és példaként megemlítette az ingyenes nyelvvizsgával és kresz oktatással kapcsolatos előrelépéseket.

A székesfehérvári alpolgármester szerint látszik, hogy elindult egy pozitív irány, folyamat és a sikerek is azt bizonyítják, hogy van eredménye a diákparlament és a diáktanács munkájának.

Sulyok Georgina
vehir.hu

További cikkek

Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
Vérünkkel is segíthetünk a veszélyhelyzetben
Vérünkkel is segíthetünk a veszélyhelyzetben
A koronavírus elleni küzdelemről szóló egészségügyi hírek jelenleg uralják a sajtót, ugyanakkor emellett is vannak olyan területek még, ahol szükség van az összefogásra és segítésre. A veszprémi Mert Segíteni Jó Alapítvány véradásra buzdító kezdeményezésével erre hívja fel a figyelmet, sőt szerdán és csütörtökön nagyszabású véradásra hívja az embereket, ahol több ismert közéleti szereplő is jelen lesz.
38 éves a legfiatalabb magyarországi áldozat
38 éves a legfiatalabb magyarországi áldozat
A magas vérnyomás is kockázati tényező.
Porga: Senki ne érezze egyedül magát!
Porga: Senki ne érezze egyedül magát!
Jó egy olyan közösség vezetőjének lenni, ahol olyan erős összefogás alakult ki az emberek között, mint Veszprémben – vallja Porga Gyula polgármester, akinél telefonon érdeklődtünk arról, hogy áll a város a koronavírus elleni óvintézkedésekkel. Az egészségügyi védekezés mellett a helyi vállalkozások is számíthatnak önkormányzati segítségre.
Már majdnem félezer igazolt fertőzött
Már majdnem félezer igazolt fertőzött
2020. március 31. // Árpád névnap