A túlzottan nagy különlegességeket magában nem tartogató elkészítési folyamat végére a cachaca ugyanis nemcsak az elképesztően finom koktélok kiváló alapja lehet, hanem önmagában fogyasztva is valódi orgiát okoz az ízlelőbimbóknak.
Jelen cikkünkben tehát igyekszünk kedvet csinálni a brazilok egyik kedvencének számító nedű ízleléséhez.
Ismerkedjünk meg kicsit a cachaca történetével
A cachaca könnyed, fűszeres és aromás italnak számít, amelyet erjesztett cukornádból készítenek. Brazíliában legalább annyira népszerűnek számít, mint az éppenséggel Párizsban légióskodó labdazsonglőr Neymar vagy a messze földön híres riói karnevál.
A történetét megannyi misztikum veszi körbe. A források egyöntetű véleménye szerint annak idején Madeira szigetéről behozott cukornádból készült első ízben cachaca. A kezdeti időkben kizárólag a rabszolgák fogyasztották, a társadalom szélesebb rétegei csak később kaptak rá az ellenállhatatlan zamatára.
Sokan a brazil nemzeti koktélnak számító caipirinha alkotóelemeként vélekednek róla, holott Brazíliában tisztán is előszeretettel fogyasztják. Méghozzá olyannyira, hogy napjainkban már mintegy 4000 szeszfőzdében állítják elő.
Hogyan történik a brazil nemzeti ital készítése?
Az iDrinks-től is beszerezhető cachaca készítése nem számít éppenséggel túlzottan bonyolult folyamatnak. Az egész eljárás a cukornád aratásával veszi kezdetét, amiből aztán gondosan kipréselik a garapának is hívott levet.
Miután a garapát leeresztették, következhet a lepárlás fázisa. Amikor ez is sikeresen megtörtént, gyakorlatilag készen is van, így kóstolható a finom cachaca.
Az elkészült ital ízvilágára számos tényező képes hatni. Ilyen lehet például a cukornád típusa, a termőtalaj, az éppen uralkodó éghajlat és persze az érlelés során használt hordó fája is. Az igazán magas minőséget képviselő nedűkre mint érlelt, vagyis arany cachaca néven szokás hivatkozni.
A prémium cachaca sajátossága, hogy legalább az 50%-át egy teljes éven át érlelik 700 literes hordókban, míg az extra prémium cachaca esetében minimum három évig történik az érlelés folyamata.
Ízelítő a legfinomabb cachacákból
A Germana Heritage 10 Years Cachaca esetében a friss cukornádpárlatot banánleveleken szűrik át, aztán pedig nyolc hosszú esztendőn át érlelik tölgyfahordóban. Ezután a folyamat úgynevezett balsamo hordókban folytatódik, amelynek eredményeként szinte a féktelenül tüzes brazil temperamentum palackozása történik meg.
Némileg más irányt képvisel a Cachaca Canario, amely gyakorlatilag cukorpálinkának felel meg. Mivel az ízvilága semleges és könnyed, ezért ez az ital mesés koktélok alapját is képezheti.