Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Azonnal használható módszerek a telefonfüggőség csökkentésére

2019. november 15. 12:26
Az okostelefonok forradalma szinte mindenkit beszippantott az elmúlt években, de a használati szokások nem mindig egészségesek. A telefonfüggőség mára az egyik leggyakoribb függőség, amely szinte minden korosztályt érint.

Az információk a nap 24 órájában folyamatosan áramlanak, és korlátlan fogyasztást tesznek lehetővé. A telefonfüggőség az új értesítések kényszeres ellenőrzésében, illetve az új információk és tartalmak megállás nélküli fogyasztásában nyilvánul meg. Következzen a két leghatékonyabb módszer, amelyek segítségével drasztikusan csökkenthető a telefonfüggőség mértéke.

Tiltsd le az értesítéseket

A telefonon kapott értesítések sokasága az egész nap folyamán terheli a felhasználókat. A különböző híroldalak és alkalmazások által küldött értesítések már önmagukban arra késztetnek, hogy a kelleténél többször vedd elő a telefonodat. Az értesítések túlnyomó többségét viszont az ismerőseid által küldött üzenetek, illetve a különböző e-mailek teszik ki. Érdemes végiggondolni, hogy minden egyes üzenetre fontos-e válaszolni a lehető legrövidebb időn belül. Amennyiben nincs szükség azonnali válaszadásra, abban az esetben célszerű a nap későbbi szakaszában egyszerre üzenni az ismerősöknek. 

Az értesítések valódi függőséget okozhatnak a várakozás nyújtotta izgalmak által, ezért az egészséges életmód érdekében célszerű kikapcsolni ezeket a funkciókat. A hatékonyság érdekében ajánlott teljes mértékben letiltani az értesítéseket, hogy kizárólag akkor tekintsd meg a beérkező üzeneteket, amikor arra időt szeretnél szánni. Az értesítések terén kapcsold ki a telefonon az összes hangjelzést, illetve fény visszajelzést. Így biztosan tudni fogod, hogy csak az általad választott időben fogsz új tartalmakat fogyasztani, illetve üzeneteket olvasni.   

Használd a telefonod az eredeti funkciója szerint

Szorítsd háttérbe a közösségi médián keresztül történő kapcsolattartást, és gyakrabban fordíts időt az ismerőseid felhívására. A telefonbeszélgetés sokkal személyesebb hangvételű és erősebb gesztus, mint az üzenetváltás. Az üzenetküldésekkel a legnagyobb probléma a folytonosság hiánya, mivel a rövid kérdések és válaszok között sokszor órák telnek el. A szöveges üzeneteken keresztül kevésbé lehet a másik hangulatát megállapítani, illetve jóval nehezebb tartalmas beszélgetéseket folytatni. 

A telefon eredeti funkciója is a gyors, bármikor elérhető kommunikáció volt, azonban a technológia fejlődésével a kommunikációs tér hatalmas mértékben bővült. Érdemes a telefont elsősorban offline eszközként kezelni, és csak a szükséges teendők intézésére használni az internetkapcsolatot. Így a telefon funkciói a fontos feladatok elvégzésére szolgálnak majd, és ez kevesebb használatot jelent a mindennapokban.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.