Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mestereket avattak

2019. november 18. 15:14
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az elmúlt években immár több mint 800 mestert avattak. Hétfőn további 42 fő vehette át mesterlevelét autóelektronikai műszerész, autószerelő, CNC gépkezelő, karosszérialakatos és villanyszerelő szakmákban.

Az új mestereknek a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében dr. Markovszky György elnök gratulált, amiért képesek voltak rengeteg időt és energiát fordítani arra, hogy többé váljanak és egész szakmai pályafutásukat megkoronázzák egy a mesterséget igazoló oklevéllel. Markovszky szerint ez ma különösen fontos, hiszen „még mindig kísért a régmúlt, amikor gyakorlatilag annulálódott a mesterség fogalma és tekintélye.”

„Sokáig azt gondoltuk, ilyen fajta lépcsők nélkül is meg tud felelni a szakképzés mindenkori hivatásának, közben pedig bebizonyosodott, hogy nem. Szükség van a mesterekre, akik példát mutatnak a következő nemzedéknek arról, hogy mivé lehet válni, és a lakosságnak, hogy a mesterek valóban többet tudnak a többieknél, és tökéletesen ismerik és használják azokat a technológiákat, amiben egy kevésbé felkészült ember akár komoly károkat is okozhat – fogalmazott.

Ugyanakkor elismerés jár azoknak is, akik oktatóként nem sajnálták az idejüket és energiájukat, hogy átadják a szakma minden csínját-bínját az őket követőknek, hogy megmutassák, a kézzelfogható tudás mindig biztos hátteret tud adni.

Csizmadia László, a kamara kézműves tagozatának alelnöke arról beszélt, hogyan festett a múltban a mesterré válás. Elmondta, a céhek már a középkortól kezdve az iparosok és kézművesek érdekvédelmi szervezetei voltak, amelyek mindezen túl a mesterré válásért is feleltek. Céhmester az lehetett, aki korábban elszegődött inasként egy másik mesterhez, ott megszerezte az inaslevelet, majd legény lett, azt követően pedig, az ún. vándorévek alatt, rendszerint külföldi céheknél tovább finomította szakmai tudását, nyelveket tanult, megismerte az új technológiákat. Ma már nem ennyire bonyolult a mesterré válás rendszere, de a cím még mindig kötelez a folyamatos fejlődésre, és azt feltételezi, hogy viselője magasabb tudással és kellő intelligenciával rendelkezik, akihez bizalommal lehet fordulni, mert biztosan jó munkát végez.

Hagyomány, hogy a mesteravató ünnepségen egy mesteroktató és egy frissen végzett mester is köszöntőt mond: Herczku István, a karosszérialakatos mestervizsga elnöke és Thury Tamás Pál autószerelő arról beszéltek: az igazi mestert nem csak a mesterlevél teszi azzá, a szónak ma is súlya van, elvásárokat támaszt tulajdonosa irányába. Nem szabad elégedetten hátradőlni, folyamatosan helyt kell állni a versenyben, tisztességesen teljesíteni és csiszolni a megszerzett tudást, hiszen egy mester a jövő nemzedéke iránt is felelősséget vállalt.

Az ünnepségen az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött támogatási szerződés keretében 34 fő, önköltséges konstrukcióban pedig 8 fő vehette át mesterlevelét autóelektronikai műszerész, autószerelő, CNC gépkezelő, karosszérialakatos és villanyszerelő szakmákban.

Bertalan Melinda
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.