2020. július 14. // Őrs névnap

Mestereket avattak

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az elmúlt években immár több mint 800 mestert avattak. Hétfőn további 42 fő vehette át mesterlevelét autóelektronikai műszerész, autószerelő, CNC gépkezelő, karosszérialakatos és villanyszerelő szakmákban.

Az új mestereknek a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében dr. Markovszky György elnök gratulált, amiért képesek voltak rengeteg időt és energiát fordítani arra, hogy többé váljanak és egész szakmai pályafutásukat megkoronázzák egy a mesterséget igazoló oklevéllel. Markovszky szerint ez ma különösen fontos, hiszen „még mindig kísért a régmúlt, amikor gyakorlatilag annulálódott a mesterség fogalma és tekintélye.”

„Sokáig azt gondoltuk, ilyen fajta lépcsők nélkül is meg tud felelni a szakképzés mindenkori hivatásának, közben pedig bebizonyosodott, hogy nem. Szükség van a mesterekre, akik példát mutatnak a következő nemzedéknek arról, hogy mivé lehet válni, és a lakosságnak, hogy a mesterek valóban többet tudnak a többieknél, és tökéletesen ismerik és használják azokat a technológiákat, amiben egy kevésbé felkészült ember akár komoly károkat is okozhat – fogalmazott.

Ugyanakkor elismerés jár azoknak is, akik oktatóként nem sajnálták az idejüket és energiájukat, hogy átadják a szakma minden csínját-bínját az őket követőknek, hogy megmutassák, a kézzelfogható tudás mindig biztos hátteret tud adni.

Csizmadia László, a kamara kézműves tagozatának alelnöke arról beszélt, hogyan festett a múltban a mesterré válás. Elmondta, a céhek már a középkortól kezdve az iparosok és kézművesek érdekvédelmi szervezetei voltak, amelyek mindezen túl a mesterré válásért is feleltek. Céhmester az lehetett, aki korábban elszegődött inasként egy másik mesterhez, ott megszerezte az inaslevelet, majd legény lett, azt követően pedig, az ún. vándorévek alatt, rendszerint külföldi céheknél tovább finomította szakmai tudását, nyelveket tanult, megismerte az új technológiákat. Ma már nem ennyire bonyolult a mesterré válás rendszere, de a cím még mindig kötelez a folyamatos fejlődésre, és azt feltételezi, hogy viselője magasabb tudással és kellő intelligenciával rendelkezik, akihez bizalommal lehet fordulni, mert biztosan jó munkát végez.

Hagyomány, hogy a mesteravató ünnepségen egy mesteroktató és egy frissen végzett mester is köszöntőt mond: Herczku István, a karosszérialakatos mestervizsga elnöke és Thury Tamás Pál autószerelő arról beszéltek: az igazi mestert nem csak a mesterlevél teszi azzá, a szónak ma is súlya van, elvásárokat támaszt tulajdonosa irányába. Nem szabad elégedetten hátradőlni, folyamatosan helyt kell állni a versenyben, tisztességesen teljesíteni és csiszolni a megszerzett tudást, hiszen egy mester a jövő nemzedéke iránt is felelősséget vállalt.

Az ünnepségen az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött támogatási szerződés keretében 34 fő, önköltséges konstrukcióban pedig 8 fő vehette át mesterlevelét autóelektronikai műszerész, autószerelő, CNC gépkezelő, karosszérialakatos és villanyszerelő szakmákban.

Bertalan Melinda

További cikkek

Már nem kell korán kelni az üstökösért
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Akit kicsit is érdekel a csillagászat, az valószínűleg hallott már a szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös érkezéséről. A jó hír, hogy mostantól már nem kell hajnalban kelni a látványosságért.
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Szigorítja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat a kormány: fertőzöttségi szint alapján vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolják az országokat, az előbbiek esetén pedig kötelező karantént ír elő - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.
2020. július 14. // Őrs névnap