2020. augusztus 6. // Berta névnap

Veszprémi volt az első hazai Black Friday esemény Magyarországon

Egy helyi vállalkozó már 2012-ben akciózott, jóval azelőtt, hogy országosan elterjedt volna a világszerte ismert vásárlási mánia.

Egy, az Ecoport magazin legutóbbi számában is bemutatott veszprémi vállalkozó, a gördeszkás bolt, a Stég tulajdonosa azt mondja, ő volt az első itthon, aki megtartotta a Black Friday-t.

Fotó: Gunnar RathbunFotó: Gunnar Rathbun

Mit kell röviden tudnunk a Fekete Péntekről?

A wikipedia magyar oldala szerint:

A Black Friday (magyarul fekete péntek) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. közé esik.Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-án tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak.”

…ami nem igaz.

Jassek Balázs portálunknak mesélve azt mondta, 10 év külkereskedelem után jutott el New Yorkba 2012 novemberében, ahol megszületett fejében az USA-ban népszerű Black Friday Magyarországra hozatala.

„A kötelező városnézés során egy nagyon szép parfümériában néztem meg, mennyire más a kínálat, mint nálunk. Az akkurátus keresés – szagolgatás, jegyzetelés közben egy hatalmas biztonsági őr odajött és megkérdezte halkan, szinte suttogva…a Black Friday-re készülsz?

A helyzet elég fura volt és hirtelen se köpni se nyelni nem tudtam. Mire az őr elnevette magát és mondta – szintén nagyon halkan – hé, haver, ne most vedd meg. Pénteken hatalmas leárazások lesznek. Rendkívüli nap lévén hajnali ötkor nyitunk és az emberek már itt fognak állni! Majd egy jelentőségteljes tekintet és apró kacsintás után elsétált”

– nyilatkozta portálunknak, majd ahogy mondta, az első sokk után nyúlt a telefonjáért és felhívta a hazai divatcipőkkel foglalkozó oldal szerkesztői barátait, mondván: "hé srácok, most nagyot alakítunk!”

Jassek Balázs. Fotó: Domján AttilaJassek Balázs. Fotó: Domján Attila

„Azonnal visszamentem a szállásra és az ottani lehetőségek mellett megcsináltam a Facebook eseményt és a képeket hozzá. Tehát az első regisztrált Black Friday esemény a miénk volt, ahonnan sokan ihletet kaptak és a következő évben már nagyot szólt”-meséli.
 

„Hogy ez mennyire köszönhető nekünk?

Nincsenek illúzióink – az internet világában ez elkerülhetetlen volt. Sőt, lehet, hogy valahol már tartották is, de hivatalos Facebook-esemény nem volt előtte és a Wikipedia is 2013-ra hivatkozik – erre épp úgy jöttünk rá, hogy utána akartunk nézni. Az eredeti cikk egy honlapon még mindig fent van, a Facebook-esemény elérhető, a jóérzés megvan"-nyugtázza.

"Idő közben érzékeltük, hogy felhígult a dolog. Beindultak a kamu leárazások és mindenki egyre előrébb teszi az eseményt”-mondja Balázs, aki hozzáteszi, hogy az idei Black Friday hivatalosan 29-re esik.

 

Ge. Á.

További cikkek

Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanévzáró ünnepségét tartották július 31-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt. A végzett hallgatók az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, valamint az oktatási intézmények vezetői, képviselői előtt tették le esküjüket.
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
2020. augusztus 6. // Berta névnap