2021. január 27.
//
Angelika névnap

Veszprémi volt az első hazai Black Friday esemény Magyarországon

Egy helyi vállalkozó már 2012-ben akciózott, jóval azelőtt, hogy országosan elterjedt volna a világszerte ismert vásárlási mánia.

Egy, az Ecoport magazin legutóbbi számában is bemutatott veszprémi vállalkozó, a gördeszkás bolt, a Stég tulajdonosa azt mondja, ő volt az első itthon, aki megtartotta a Black Friday-t.

Fotó: Gunnar RathbunFotó: Gunnar Rathbun

Mit kell röviden tudnunk a Fekete Péntekről?

A wikipedia magyar oldala szerint:

A Black Friday (magyarul fekete péntek) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. közé esik.Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-án tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak.”

…ami nem igaz.

Jassek Balázs portálunknak mesélve azt mondta, 10 év külkereskedelem után jutott el New Yorkba 2012 novemberében, ahol megszületett fejében az USA-ban népszerű Black Friday Magyarországra hozatala.

„A kötelező városnézés során egy nagyon szép parfümériában néztem meg, mennyire más a kínálat, mint nálunk. Az akkurátus keresés – szagolgatás, jegyzetelés közben egy hatalmas biztonsági őr odajött és megkérdezte halkan, szinte suttogva…a Black Friday-re készülsz?

A helyzet elég fura volt és hirtelen se köpni se nyelni nem tudtam. Mire az őr elnevette magát és mondta – szintén nagyon halkan – hé, haver, ne most vedd meg. Pénteken hatalmas leárazások lesznek. Rendkívüli nap lévén hajnali ötkor nyitunk és az emberek már itt fognak állni! Majd egy jelentőségteljes tekintet és apró kacsintás után elsétált”

– nyilatkozta portálunknak, majd ahogy mondta, az első sokk után nyúlt a telefonjáért és felhívta a hazai divatcipőkkel foglalkozó oldal szerkesztői barátait, mondván: "hé srácok, most nagyot alakítunk!”

Jassek Balázs. Fotó: Domján AttilaJassek Balázs. Fotó: Domján Attila

„Azonnal visszamentem a szállásra és az ottani lehetőségek mellett megcsináltam a Facebook eseményt és a képeket hozzá. Tehát az első regisztrált Black Friday esemény a miénk volt, ahonnan sokan ihletet kaptak és a következő évben már nagyot szólt”-meséli.
 

„Hogy ez mennyire köszönhető nekünk?

Nincsenek illúzióink – az internet világában ez elkerülhetetlen volt. Sőt, lehet, hogy valahol már tartották is, de hivatalos Facebook-esemény nem volt előtte és a Wikipedia is 2013-ra hivatkozik – erre épp úgy jöttünk rá, hogy utána akartunk nézni. Az eredeti cikk egy honlapon még mindig fent van, a Facebook-esemény elérhető, a jóérzés megvan"-nyugtázza.

"Idő közben érzékeltük, hogy felhígult a dolog. Beindultak a kamu leárazások és mindenki egyre előrébb teszi az eseményt”-mondja Balázs, aki hozzáteszi, hogy az idei Black Friday hivatalosan 29-re esik.

 

Ge. Á.

További cikkek

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
2020-ban a fekete lyukak hozták el három kutatónak a fizikai Nobel-díjat. A díj indoklásában mégsem szerepelt ennek a kozmológiai objektumnak az elnevezése, amire megvan a logikus válasz, ahogy arra is, hogy Stephen Hawking miért nem kapta meg soha ezt a rangos kitüntetést. Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának online konferenciáján ezekre is fény derült.
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn.
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.