Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Miért félnek sokan a fogorvostól?

2019. november 25. 9:05
Összegyűjtöttük a leggyakoribb indokokat, amelyek miatt sokakban félelem alakulhatott ki a fogászati kezelésekkel kapcsolatban. A félelmet keltő tényezők mellett ismertetjük a fájdalommentes, nyugodt kezeléseket végző fogorvosok ismérveit is.

Gyermekkori rossz emlékek

Ha gyermekkorban egy fogászati kezelés kellemetlenül sikerült, az egy életre szóló félelmet okozhat. Természetesen sokszor az emlék rosszabb, mint amilyen maga a valóság volt. Az elavult, fájdalmas iskolafogászati kezelések ideje azonban régen lejárt. 

A modern fogorvoslásban már valóban kíméletes kezelési megoldásokat, illetve hatékony fájdalomcsillapítókat alkalmaznak. A kezelések folyamán kiemelt szempont, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat. A modern technológia és a hatékony érzéstelenítők gondoskodnak a fájdalommentes, gyors kezelésekről. 

Gyermekkorban különösen fontos, hogy a fogorvos maximálisan megértő legyen a vizsgálatok és kezelések folyamán. A Netfog Fogorvosi Rendelő gyermek fogszabályozás terén is kiemelt figyelmet fordít a páciensek megfelelő komfortérzetére. 

Félelem az ismeretlentől

Az ismeretlentől való félelem hatalmas szerepet játszik a fogászati kezelések halogatásában. Amikor foggal kapcsolatos panaszok lépnek fel, még nem biztos, hogy azonnal tudni lehet a probléma forrását. Legyen szó akár szuvas fogakról vagy gyulladt ínyről, az ismeretlen fogászati kezelések mögé sokan a ténylegesnél jóval kellemetlenebb szituációkat képzelnek. 

Rengetegen sajnos még napjainkban is csak akkor keresik fel a fogorvost, ha már túl nagy a baj. A kezdetben enyhe fogfájdalom az idő múlásával olyan szintű szenvedést okozhat, amely az alvásban is gátolja a betegeket. Célszerű a legkisebb fogfájdalom esetén is azonnal ellátogatni egy fogorvosi rendelőbe. Az idejében észrevett és kezelt fogak többsége ugyanis megmenthető.

Megszégyenülés a "hanyagság" miatt

A fogak állapota sajnos akkor is romolhat, ha mindent megteszünk a védelmük érdekében. A rendszeres fogmosás sem jelent garanciát. A szájhigiéniai állapotok terén tehát egyáltalán nincs szégyellni való. 

Az emberközpontú, empatikus fogorvosok szakszerűen kezelik a problémát, és teljes megértéssel támogatják a pácienseket. Legyen szó bármilyen szájhigiéniai problémáról, a fogászati kezelések garantáltan segítenek az önbizalom visszaszerzésében. 

A fogorvos stílusa

Akivel előfordult már akár gyerekkorában, hogy a fogorvos nem megfelelő hangnemben beszélt, az komoly előítéleteket alakíthatott ki. A fogorvos stílusa és modora meghatározó a kezelések folyamán. 

Egy professzionális, empatikus fogorvos a fogak állapotáról és a kezelések pontos menetéről mindig részletes tájékoztatást nyújt a páciensek számára. A tájékoztatás segítségével a páciens megérti, hogy konkrétan milyen kezelés vár rá. Így jelentősen csökken a stressz és a félelem.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.