Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Ismét forognak a discogömbök!

2019. november 26. 17:30
Letagadhatatlanul ismerjük és érzéseket kötünk a 90-es évek discozenéjéhez, abba pedig bele sem gondolunk, hogy ennek komolyabb biológiai háttere is van. Utánajártunk, hogy miért lesz kedvencünk egy dallam és miért találkozik annyi ember ízlésvilága pont 90-es évek slágereinél! Önnek van kedvence? A cikk végén tesztelheti emlékeit!

Elgondolkodtunk már azon, hogy miért lettek olyan népszerűek manapság újra a retro slágerek? Vagy közelítsük meg távolabbról a kérdést: mi határozza meg, hogy egyikőnknek ez a zene tetszik, másikunknak pedig egy teljesen különböző stílusú? De valahogy a 80-as és 90-es évek slágereinél a legtöbb embernek mégis találkozik a zenei stílusa.

Valorie Salimpoor, a McGill egyetem egyik kutatója biológiailag is vizsgálta a kérdéskört és megállapította, hogy dopamin szabadul fel a szervezetben, amikor kedvenc zenénket halljuk. Ugyanez a vegyület jelenik meg például szex, vagy evés közben, de amikor jutalmaznak, akkor is dopamint termel a szervezetünk.

Fontos megemlíteni azt is, hogy agyunk már egészen csecsemőkorunk óta folyamatosan raktározza el a különböző hangokat, dallamokat és ez nem változik a későbbiekben sem. Ezekhez a dallamokhoz pedig tudat alatt is élményeket kapcsolunk, így válhat egy egyszerű háromperces disco-sláger is a teljes fiatalságunk megtestesítőjévé.

Azé a korszaké, amikor már leomlott a vasfüggöny, itthon pedig a discogömbök fényei közt ismerkedtek az emberek a szabadsággal, nem utolsó sorban a zenei szabadsággal is.

Balatoni nyaralók, zimmer feri, kertmozik, napnyugta Siófokon és napkelte Balatonfüreden... és a mindezekhez szólt az aláfestő zene a kor meghatározó magyar együtteseitől.

És bár az ezredforduló után azt gondolhattuk, hogy eltűnnek a zenei palettáról ezek a bandák, a közízlés mégis visszahívta őket, hogy ismét felelevenítsék a 25 évvel ezelőtti korszakot. Nem csak azoknak, akik mára családos emberek lettek, hanem az ő gyerekeiknek is! Hiszen mennyire jó buli arra a zenére tombolni, amire anyu és apu is tette ugyanezt a kilencvenes évek derekán!

A tavalyi Retronic Fesztiválon is igazi fieszta-hangulat voltA tavalyi Retronic Fesztiválon is igazi fieszta-hangulat volt

Most pedig egy játékra hívjuk olvasóinkat!

A közelgő IV. Retronic Fesztivál apropóján mi is felidézünk néhány klasszikust a 90-es évek slágerei közül.

Önök pedig vajon felismerik-e pusztán dalszöveg alapján a 90-es évek magyar slágereit?

Kiválasztottunk 10 ismert zenekart a Retronic fesztivál fellépői közül és mindegyiküktől idézünk egy dalszöveg részletet. Lesznek közte könnyűek és nehezebbek is.

Figyelem, lassan görgessenek, mert a cikk végén eláruljuk a megfejtéseket, de addig is próbálják meg felidézni pusztán szöveg alapján a slágereket!

1.

„Hisz látom, hogy mindenki boldogan integet
Én sírok egyedül ég veled, ég veled
Hiába tanultam nyelvedet lelkesen
Hogy mondják oroszul elment a kedvesem”

2.

„Jéghideg fázós alkonyon a tűz újra ráragyog.
Álmos, zúgó ősi szél rólam mesél.
Szíven talál, megbabonáz, árnyékként úszik az éjben.
Éget a vágy, de haza talál, nyomában jár a vágy.”

3.

"Nem csoda ha beborul a szélvitorlás.
Még én is kibo-kibo-kiborulok tőle,
Mégis vágyom már egy monokinis balatoni nőre,
Aki nóra vagy zita, egy szexi parazita,
Kinek annyit kell csak mondanom: Béla vagyok szia!"

4.

"Ha indul a buli, hát tedd fel a kezedet,
Mozgasd a tested és rázd meg a feneked,
Felejts el, gyerünk, most minden rosszat!
Na ez az a parti, ami izgalomba hozhat."

5.

"Vétkezz Velem, most engedd hogy jó legyen
Tedd meg, vétkezz velem
vétkezz
Csak ma este légy velem
velem
Kérlek,vétkezz velem!"

6.

"Oooh táncolj
Forró véred, űzzön téged, úgy égess
Úgy lángolj
Hisz bennem élsz, oooh…táncolj!"

7.

"Látlak, és belehalok,
Megcsókolnálak, tudom te is így akarod.
Először látlak, de belehalok,
Százszor is elképzeltem,
Mégis bizonytalanul dadogok.
Hadd érezzem, hadd vétkezzem veled,
Kérek egy kulcsot a szívedhez!"

8.

"Ki takarít itt és ki takarít ott?
A takarítónő mindenhol kitakarított
Mert ő egy szuper vumen egy szuper nő
Szupernek teremtette a Teremtő."

9.

"Keresem a szót, hogy elmondjam,
Milyen, amikor a szívem dobban,
Mikor felébred bennem,
Szerelemre éhes lelkem."

10.

"Jött veled a nyár
És te mindent megváltoztattál
Érzem a hűs tenger friss illatát
Mert a szívembe napfényt loptál
A múltam csak múlt, emlék ma már."

10+1

"Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!
Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!"


És akkor jöjjenek a megfejtések!

1. Pa-Dö-Dö - Bye bye Szása
2. Groovehouse - Vándor
3. UFO - Napolaj
4. Náksi - Az éjjel soha nem érhet véget
5. V-Tech - Vétkezz velem!
6. Desperado - Táncolj!
7. Happy Gang - Kérek egy kulcsot a szívedhez
8. Animal Cannibals - Takarítónő
9. Krisz Rudi - Keresem a szót
10. Fiesta - Jött veled a nyár
10+1 Ámokfutók - Szomorú szamuráj

Hajas Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.