Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C

Helyi párbeszéd a kultúráról

2019. december 2. 22:24
Hétfő délután a budapesti Goethe Intézet a Pannon Egyetem MFTK Társadalomtudományi Intézetével együttműködve helyi párbeszédet szervezett, amelyen a kulturális élet meghatározó alakjai vettek részt.

A rendezvényen jelen volt dr. Evelin Hust, a budapesti Goethe Intézet igazgatója, valamint dr. András Ferenc, az egyetem Társadalomtudományi Intézetének vezetője. A kultúráról folytatott párbeszédet megelőzően Bordás Máté, a Versum nemzetközi platform szerkesztője tartott előadást a lap legfontosabb tudnivalóiról, érdekességeiről.

Az előadást egy rövid bemutatkozás követte, majd rögtön a témára tértek. A kultúráról folytatott workshop során kiderült, hogy a legtöbb helyi intézmény fő problémája a fiatalabb korosztály mozgósítása, megszólítása. Dr. András Ferenc szerint a legfontosabb cél az egyetem hallgatói létszámának, illetve a diákság Veszprémben töltött napjainak fokozatos növelése – a hétvégékre is marasztaló programokkal csábító, otthont nyújtó város kialakítása. Ebben kulcsszerepet kaphat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa év.

dr. András Ferencdr. András Ferenc

Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy nevű folyóirat főszerkesztője szerint abból kell kiindulni az ifjúság megszólítása ügyében, hogy a fiatal nemzedéknek már nem azok az álmaik, amelyek az idősebb generációnak, ennek tükrében pedig érdemes felmérni a fiatalok igényeit, majd megtalálni a megfelelő formát azok kielégítésére. Így került szóba a slam poetry már nem is annyira új, de a fiatalok körében még kedvelt műfaja.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója szerint a közösségi terek, vagy a próbatermek azon formája hiányzik, amelyekbe „bekuckózva” dolgozni tudnának a fiatalok. Can Togay és Mike Friderika az EKF 2023 kapcsán már előrevetítették elképzeléseiket, hogy miként lehetne a várost még kreatívabbá tenni, így a felvetődött problémák orvosolása természetesen napirendi pont.

A beszélgetés során felmerült még a nemzetközi kapcsolatok kérdése is, erre Arany Zsuzsanna irodalomtörténész, a Pannon Egyetem oktatója „csapott le”, aki a Sziveri János Intézet képviseletében számolt be arról, hogy kik azok a nemzetközi vendégek, akik a közeljövőben Veszprém városába látogatnak. Méhes Márton koordinátor szerint a lényeg, hogy ne „csak” a meghívás maga kerüljön fókuszba, hanem a vendégekkel történő közös alkotás is megtörténhessen.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. ma 7:23 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. tegnap 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   tegnap 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! tegnap 10:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.