Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak

2019. december 5. 12:05
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.

2019 szeptemberében került sor Veszprém Város zöldstratégiájának elfogadására, mely anyag mentén a városvezetés úgy döntött, hogy a városi közterületeken nyilvántartott 26.000 darabos faállomány visszapótlását az állomány 2%-os mennyiségében célozzák meg évente. Ez azt jelenti, hogy minden évben 520 db fát kellene telepíteniük.

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy Veszprém komolyan veszi a zöldstartégiában foglalt elhatározásait, hiszen idén a tervezett fatelepítés mennyiségének kétszeresét teljesítették. Mindemellett Veszprém is csatlakozott az „Ültess 10 millió fát!” mozgalomhoz, melyhez civil egyesületek kapcsolódtak be és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. szakmai irányítása mellett további 50 lombos fát telepítettek. Így a VKSZ Zrt., a Kolostorok és kertek Kft., a Veszprémi Állatkert, és a Verga Zrt. közreműködésével, valamint a városi beruházások keretében összesen

1208 fa és 46.126 cserje lett elültetve és csupán 100 db fát vágtak ki 2019-ben Veszprémben.

Brányi Mária alpolgármester kiemelte, hogy céljuk nem más, mint a Veszprémre jellemző minőségi zöldfelületek hosszútávon való fenntartása. Emellett fontos, hogy a szakszerű fásítás az egyik legjobb eszköz a városok környezeti és klimatikus problémáinak kezelésére.

 „A jövő év sem fog faültetés nélkül eltelni, további fatelepítésekre kerül sor a Pápai út megújítása során, a Zöld város program felújításai és városi beruházások alkalmával. Szinte valamennyi városrészt érintenek a zöld beruházások, arra törekszünk, hogy városi térelosztásban ez a kiegyenlítettség továbbra is megmaradjon" –hangsúlyozta alpolgármester.

Idén tizenkétszer több fát ültettek, mint amennyit ki kellett vágni.Idén tizenkétszer több fát ültettek, mint amennyit ki kellett vágni.

Brányi Mária elmondta, jelenleg Veszprémben több mint 700 olyan fa van, aminek habitusa vagy egészégi állapota nem tökéletes, ám ha ilyen tendenciában tudnak megvalósulni a pótlások, nyugodt szívvel fogják drasztikusabb koronaigazítással visszaifjítani, vagy ha szükséges, kivágni a beteg fákat.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.