Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Télen dolgozzunk szárított, gyalult deszkával!

2019. december 9. 11:11
A lakások levegője könnyen nagyon száraz lehet, gyakran annyira, hogy fűtésszezonban még külön párásítára is szükség van. Ez nem csak az egészségünkre lehet hatással, de a hobbi asztalosokat is kellemetlen meglepetésként érheti. Ha karácsonyra saját készítésű bútorral szeretnénk meglepni a családot, nagyon fontos, hogy szárított, gyalult deszkával dolgozzunk!

Nedves deszka, nagy meglepetés

Kedvező ára és kiváló tulajdonságai miatt a lucfenyő az egyik legelterjedtebb bútoripari alapanyag. Akik otthon látnak neki a barkácsolásnak, azok is nagy örömmel választják ezt az alapanyagot. A szép megjelenés és könnyű megmunkálhatóság remek lehetőségeket nyújt a kezdőknek is. Ám, ha nem figyelünk, könnyen kellemetlen meglepetésben lehet részünk. 

A kedvező árú anyagok sokszor alig térnek el kinézetre a kiváló minőségű gyalult deszkáktól, sokszor az ár sem különbözik jelentősen. Csakhogy az apró különbség néha hatalmas károkat tud okozni, például amikor a műhelyben gondosan összeállított bútort a lakásba visszük és azt tapasztaljuk, hogy a munkánk megreped, görbül, darabokra esik.

Ha karácsonyra saját készítésű bútorral szeretnénk meglepni a családot, az igényel egy kis felkészülést. Pont ilyenkor történik meg gyakran, hogy az ünnepre erősen felfűtött házba, esetleg a fűtőberendezés mellé tett bútor deformálódik. 

Miért dolgozzunk szárított, gyalult deszkával?

A fent említett jelenségnek az az oka, hogy a faanyag a fűtött, száraz levegőjű lakásban még tovább veszít a nedvességtartalmából, megváltozik a térfogata, így pedig búcsút mondhatunk a precíz illesztéseknek. Éppen ezért fontos kizárólag minőségi, szárított és gyalult deszkával dolgozni, főleg a téli időszakban. 

A szárított deszka már nem sokat változtatja az alakját, akkor sem deformálódik jelentősen, ha olyan szerkezetet hozunk létre, amelyikben folyamatosan van egy kis terhelés, vagy gyakran lép fel feszültség. Természetesen a szárításnak megvan a költsége, de hosszú távon ez a folyamat be fogja hozni az árát, hiszen nincs is drágább annál, mintha a munkánk végül tönkremegy. 

Néhány hasznos tanács

Gyalult deszkát ma már akár házhozszállítással is rendelhetünk. A Tetőfutár.hu például kényelmes és gyors szolgáltatást kínál, így a minőségi faanyagot nem kell sokáig tárolnunk. A kiszállítás további előnye, hogy ha véletlenül még több anyagra lenne szükség, bármikor utánrendelhetünk. 

Még akkor is érdemes lehet a deszkákat a fűtött szobában tartani, ha egyébként szárított anyaggal dolgozunk. Így még felhasználás előtt elveszíti a felesleges nedvességet. Érdemes a deszkákat vízszintesen a padlóra fektetni és néha forgatni. Ezzel elkerülhetjük, hogy száradás közben az anyag elgörbüljön.

Ha megfelelő anyagot választunk, a lucfenyő rengeteg örömet ad. Érdemes legalább télen gondosan előkészített anyagba fektetni, így biztosabb a siker.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.