Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hősugárzóval spórolni is lehet

2019. december 9. 11:16
A fűtés drága mulatság. Nyakunkon a tél, a számlák a hó végén pedig nem sok okot adnak az örömre. Mit lehet tenni, ha nem szeretnénk sem a hideg, sem az anyagi nehézségek miatt vacogni? Ha okosan használjuk a fűtésrásegítő eszközöket, a hősugárzóval akár spórolhatunk is. Mutatjuk, hogyan lehet energiatakarékosan fűteni az elektromos melegítőkkel.

Miért drága a fűtés?

A fűtésnek megvan a maga költsége. Ha azonban nagy területet vagy rosszul szigetelt helyiségeket vagyunk kénytelenek a nem megfelelő technológiával felfűteni, könnyen lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy-egy hidegebb periódusban. Ha szeretnénk, hogy a fűtésszezon ne záruljon kellemetlen meglepetésekkel, fontos, hogy okosan fűtsünk. Néha nem árt egy kis rásegítés az eredeti rendszerre.

A legtöbb fűtéskatasztrófa abból adódik, hogy a nagy tereket folyamatosan fűteni drága lenne, ezért ha elmegyünk otthonról, lekapcsoljuk, akár teljesen le is állítjuk a fűtést. Amikor azonban a hideg utcáról a jéghideg lakásba érünk, könnyen lehet, hogy már annyira fázunk, hogy kétségbeesésünkben a maximumig tekerjük a fokozatot. A lakást megfelelő hőfokra fűteni hatalmas energiabefektetést jelent. 

Csak ott fűtsünk, ahol kell!

„A nagymama csak egy szobát fűtött!” – mondja szinte minden családban a legendárium. Régen valóban szokás volt télen a lehető legszorosabban összebútorozni. Volt, hogy ilyenkor a friss házasok és a szülők is újra egy szobában aludtak, hogy költségkímélően éljenek. Ma már ilyen alig-alig fordulhat elő. Pedig a fűtéssel nem ártana takarékoskodni.

A fűtetlen helyiségek szinte elszívják a többi szoba melegét, ezért a nagyobb házakban érdemes minden helyiséget legalább temperálni, ha nem is teljesen felfűteni. Ha huzamosabb ideig otthon vagyunk, előfordulhat, hogy hidegnek érezzük a lakást. Ilyenkor jönnek a képbe a hősugárzók.

Hogyan fűtsünk hősugárzóval?

A hősugárzó mindig csak a környezetét fűti, azt viszont hatékonyan. Ha a nagy légterű szobában olvasni szeretnénk, nem biztos, hogy érdemes ezért az egész helyiség fűtőrendszerét feljebb kapcsolni. Elég, ha ott és addig melegítünk, ahol arra a legnagyobb szükség van. 

A hősugárzókat biztonságos keretek között mindig mozgathatjuk és áthelyezhetjük, így elég csak ott rásegíteni a fűtésre, ahol éppen vagyunk. A nagyobb helyiségekben elég csak ott egy kis hőt termelni, ahol dolgozni vagy tévét nézni, pihenni szeretnénk. 

Az elektromos olajradiátorok szinte minden berendezést képesek kiváltani, de nem kell ilyen hatalmas teljesítmény. A fürdés után reszketőknek az elektromos lábmelegítő vagy takaró jelentheti megoldást. Ezek kisebb teljesítményű, mégis praktikus gépek, amelyekkel akár közvetlenül a testünket is melegíthetjük.

A jól beállított hősugárzó és egy kis leleményesség rengeteg pénzt és időt spórolhat meg nekünk. Arról nem is beszélve, hogy a karbonlábnyom csökkentése a környezetvédelem szempontjából is sarkalatos kérdés.

Nézz körül a Bonus Shop hősugárzók kínálatában!

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.