Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Milyen szaunát válasszunk otthonunkba?

2019. december 9. 11:19
Napjainkban mind többen szeretnénk a wellness szállodákban megszokott kényeztetést otthonunkban is élvezni, ezért egyre gyakrabban tűnnek fel a fürdőszobákban a hidromasszázs panellel felszerelt zuhanykabinok vagy kádak. Természetesen a trendből a szaunázás sem maradhat ki, így az alábbiakban ezeknek az izzasztó kamráknak a típusai között szeretnénk eligazítással szolgálni, ezzel is megkönnyítve a választást.

Fatüzelésű szauna

Az ősi finn szauna legközelebbi rokona ez a típus, ahol egy fatüzelésű kályha fűti fel a rajta lévő köveket, ezen keresztül pedig magát a szaunát is. Az égő fa illata és ropogása semmi máshoz nem hasonlítható, kellemes atmoszférát teremtve segíti az ellazulást. Hátránya viszont, hogy használata körülményes és lakásokba nem beépíthető.

Elektromos szauna

Hazánkban a legtöbb helyen, így a szállodák döntő többségében is ez a típus található, hiszen az elektromos üzemű szaunakályhák könnyen beépíthetőek. Ezen felül ez a konstrukció üzemeltethető a legegyszerűbben és legbiztonságosabban.

Gőzfürdő

Az elnevezés kicsit megtévesztő, hiszen valójában inkább török fürdő, mint szauna. Működési hőmérséklete alacsonyabb, mint finn társaié, ideális páratartalma viszont akár elérheti a 100%-ot is.

Ez a fajta izzadságfürdő a páradús közeg miatt nem csak relaxáló, de kiválóan orvosolja a légzőszervi problémákat, és a bőrt is tisztítja. Mivel a kabin helyigénye nagyobb, valamint belsejét mozaiklapok, kő, esetleg üveg borítja, ezért inkább fürdőkben találhatjuk meg őket, az otthonokba való beépítése nem terjedt el.

Infraszauna

A Fürdőszoba-Szaniter Shopnál kapható infraszauna abban különbözik az eddig bemutatott társaitól, hogy sem gőz, sem víz nem található bennük. A fűtőtestek közvetlenül az emberre sugározzák az infravörös sugarakat, amelyeket testünk elnyel. Mivel működési elve a mikrohullámú sütőre hasonlít, ezért a kabin levegőjének hőmérséklete nem forrósodik fel, így használata nagyon biztonságos. Az infrasugarak belülről melegítik fel szervezetünket, így mélyen a bőr alatt, közvetlenül a szövetekben, az ízületekben és az izmokban fejtik ki hatásukat, felpezsdítése a vérkeringést is. 

Az infraszauna pozitív élettani hatásai mellett azért is népszerű, mert lakásunkba is könnyen beszerelhető. Hatékony használata nem igényel hidegzuhanyt vagy merülő medencét, így akár egy nagyobb fürdőszobába is beépíthető. A lapra szerelhető modellek ára ma már nem tartozik a luxus kategóriájába, cserébe viszont rengeteg extrával fel vannak szerelve, amelyek mind a tökéletes ellazulást szolgálják. Ilyenek a területenként szabályozható fűtőtestek, a színterápiás világítás, sőt akár telefonunkat vagy tabletünket is csatlakoztathatjuk, így izzadás közben is saját zenéinket hallgathatjuk a kabinban. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.