Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hólánc és téli gumi szabályok a szomszédos országokban

2019. december 9. 11:24
A hólánc és téli gumi használat segítségével nem csak a pénzbírságok kerülhetők el, hanem a közlekedés biztonsága is jelentősen növelhető. A következőkben bemutatjuk a téli gumi és hólánc használat szomszédos országokban érvényes szabályait.

Érdemes elkerülni a büntetést

Kellemetlen élmény, amikor külföldre utazás közben derül csak ki, hogy a célországban bizony más szabályok érvényesek a hólánc és téli gumi használattal kapcsolatban. Szerencsésebb esetekben a mulasztás megúszható egy figyelmeztetéssel, azonban érdemes felkészülni előre a büntetés elkerülésére.

Ha külföldön szigorúbb hatóság végzi az ellenőrzést a gépjárművön található hólánccal vagy téli gumival kapcsolatban, annak súlyos pénzbüntetés is lehet a vége. A téli időszak beköszönte előtt mindig felmerül a kérdés, hogy melyik országban milyen szabályokat kötelesek betartani az autósok.

Érdemes a téli időszakra szakszerűen felkészülni az Autófelszerelések.hu-nál kapható Thule termékek segítségével. 

Téli gumi használata a szomszédos országokban

Magyarországon még a legcsapadékosabb téli időszakban sem kötelező a téli gumi használata. Azonban célszerű felkészülni a megváltozó közlekedési viszonyokra, hogy garantáltan biztonságos legyen a gépjármű vezetése. A tükörsimára koptatott nyári gumikkal ugyanis a balesetveszély jelentősen nagyobb, ezért minden esetben ajánlott gondoskodni a megfelelő téli gumi használatról.

A téli gumi használata remélhetőleg hazánkban is évről-évre elterjedtebb lesz. A szomszédos országokban már szigorúbb a rendőrség fellépése, ezért célszerű tisztában lenni a szabályokkal. 

Szlovéniában kifejezetten szigorúak a törvények, hiszen ott november 15. és március 15. között minden időjárási körülményben kötelező a téli gumi használata. Szlovákiában, Horvátországban, illetve Romániában és Szerbiában kizárólag akkor büntetendő a téli gumi hiánya, ha az utak erősen havasak vagy jegesek. 

A szomszédos országokban változó az ellenőrzési időszak, azonban általánosságban november 1. és április 15. között történnek a közúti ellenőrzések. Érdemes még megemlíteni Ukrajnát, ahol a magyarországi szabályozáshoz hasonlóan szintén nem kötelező a téli gumi használata.

Hólánc és szöges gumiabroncs alkalmazása 

Magyarországon, illetve a környező országokban egyaránt tilos szöges gumiabroncsot használni az autón. A szomszédos országok közül a két kivétel Ausztria és Ukrajna. Ukrajnában a szöges gumiabroncsok használatát semmilyen törvény nem szabályozza, ezért ott mindenki szabadon dönthet az alkalmazásukat illetően. 

Ausztriában októbertől május végéig használhatók a szöges gumiabroncsok, de csak akkor, ha az utak kifejezetten havasak és csúszósak. A hólánc használata azonban mindenhol megengedett a környező országokban is. A hóláncok segítenek a biztonságos közlekedésben a hófödte és jeges utakon. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.