Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szépirodalom olvasás pozitív hatásai

2019. december 10. 10:32
Ebben a felgyorsult világban gyakran érezhetjük úgy, hogy nem jut elég idő az olvasásra, ha mégis, akkor csak gyorsan átfutjuk a híreket, a figyelmünket már nem ragadja meg jelentősen egy-egy jól megírt szösszenet sem.

Sajnos nem csak az idősebb korosztály számára jelent ez problémát, a tanárok is megfigyelték, hogy a diákok érdeklődését is egyre nehezebb hosszú időn keresztül fenntartani. Azt azonban nem lehet elvitatni, hogy az olvasásnak számtalan pozitív előnye van az életünkre nézve, ezért ha hasznosan szeretnénk eltölteni a szabad perceinket, akkor azt ne az online felületek pörgetésével töltsük, hanem vegyünk a kezünkbe egy-egy szépirodalmi művet.

Gazdagítja a szókincset

Az egyik legszembetűnőbb pozitív hatása az olvasásnak, hogy a szókincsünk jelentősen tud bővülni általa. Megfigyelték, hogy azoknak a gyermekeknek gazdagabb a szókincse, akiknek a szülei rendszeresen olvasnak: ők nem csupán felismerik az új szavakat, hanem használják is azokat gondolataik kifejezésére.

A szókincsünk fejlődésének a hétköznapi életünkben is igen nagy szerepe van. Gondoljunk például arra, hogy amikor orvoshoz megyünk, mennyivel pontosabban meg tudjuk határozni a problémánkat, ha gazdag a szókészletünk, míg mennyire megnehezítjük az orvos és a saját magunk dolgát, ha nem tudjuk kifejezni a fájdalmunk és a tüneteink milyenségét. Vagy ott vannak az emberi kapcsolataink, ahol ha tudjuk, hogyan kell kifejezni az érzelmeinket, illetve felismerjük a partnerünk érzelmeit, könnyebbé válik a kapcsolatteremtés és a kapcsolat magas színvonalú fenntartása is. Ezt hívják érzelmi intelligenciának, ha ez a készségünk magas, a kapcsolataink csak profitálni tudnak belőle.

Fejleszti a pozitív személyiségjegyeket

Számos kutatás bebizonyította, hogy a szépirodalom rendszeres olvasása elfogadóbbá tesz magunkkal és másokkal szemben is. Hat az empátiára, csökkenti az előítéleteket, segítségével bele tudjuk képzelni magunkat a másik helyzetébe, ezáltal sokkal könnyebbé válik a saját és más emberek viselkedésének értelmezése.

A gyakori olvasás nyitottabbá tesz, valamint a kutatások szerint a szépirodalmak kedvelői hajlamosabbak segíteni másoknak akkor is, ha az számukra áldozatokkal jár.

Az olvasás kiváló stresszoldó

Az olvasással kiszakadhatunk a mindennapok feszült forgatagából, és a fantáziavilágunkban biztonságban és nyugalomban érezhetjük magunkat. Egy felmérés szerint 68 százalékra csökken a stressz-szint már 6 perc olvasás után is. De nem csak a felnőttekre van jó hatással az olvasás, a gyermekeink is szívesen vonulnak el a fantázia birodalmába egy-egy nyugtalanabb nap után.

Ha kedvet kapott szépirodalmi művek olvasására, látogasson el a Mai-Könyv.hu weboldalára, ahol szépirodalmi remekművek széles választékával várják az oldalra látogatókat.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.