Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatták a Szemle idei utolsó számát

2019. december 13. 17:01
Bemutatták a Veszprémi Szemle 55. számát péntek délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A várostörténeti folyóirat az első világháborút követő napokra, 1919 veszprémi eseményeire koncentrál.  Dr. Karlinszky Balázs, az Érseki és Főkáptalani Levéltár igazgatója szerkesztésében a veszprémi Szent Mihály plébánia Hostoria Domusában feljegyzett, az első világháborút követő forradalmak történéseit olvashatjuk. Rainer Pál ebben a rovatban bemutatja, és számba veszi a Laczkó Dezső Múzeumban őrzött, a város 1919. évi román megszállás emlékeit. 

A lapszámban publikálták először Brusznyai Árpád önvallomását az 1956. november 1–3 közötti tevékenységéről, Kovács Győző Gyula pedig Veszprém 2017. évi meteorológiai viszonyairól írt cikket. 

A lapban foglalkoznak még a Veszprém-Jutasi Altisztképző alapításának 95. évfordulójával és a Wöller István 90. születésnapjára megjelent könyvvel is.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Az avaroktól az egyetemig: megjelent a legújabb Szemle Az avaroktól az egyetemig: megjelent a legújabb Szemle Megjelent a Veszprémi szemle idei első, sorban 72. száma.  2024. március 23. 10:59 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban. 2024. február 16. 21:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.