Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-2°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
-2°C

Egy tepsinyi mézes kreativitás

2019. december 20. 14:49 // Forrás: Ecoport
Farkas Katalin sütés iránti szenvedélyét kreativitásával fűszerezte meg, majd e köré építette fel egyéni vállalkozását, hogy aztán mézeskalács alkotásaival elkápráztassa a vásárlóit. A Mézesműhely egyedi termékei immáron a balatonfüredi Városi Értéktárat is bővítik, mi pedig megpróbáltunk utánajárni mézeskalácsai titkának.

Kevés olyan édesség létezik, ami nemcsak az egyedi íz-élménye miatt népszerű, hanem elkészítése során a kreativitás végtelen tárházából is bőven lehet meríteni. A mézeskalács ezen ritka kivételek egyike, pedig sem a tészta összeállítása, sem a sütőből frissen kiemelt sütemény további formázása, díszítése nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé. Mégis, a karácsonyi asztal egyik nélkülözhetetlen eleme lett, és ahogy a hópelyhek között sincs két ugyanolyan szerkezetű, úgy mézeskalácsból sem készült még két egyforma darab.

Pontosan így van ez a balatonfüredi Mézesműhely konyhájában is, ahol Farkas Katalin immáron 7 éve készíti egyedi mézeskalács-alkotásait családi recept alapján, mindenfajta gépiesítés nélkül. Katalin története viszont még ennél is régebbre nyúlik vissza.

Anno külön mesterségnek számított a mézeskalács készítés, anyósa, Nagyné Söjtöri Etelka pedig a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában sajátította el a fortélyokat. Később ő honosította meg Balatonfüreden is ezt a mesterséget. Munkái között a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett, több A és B kategóriás alkotás található, mint például templom, betlehem, házikó, mézeskalácsból készült díszes huszár, csodaszarvas, tükrös szív, ütőfás szív, kard, páva, ló, harang, király-királylány figurák.

Most Katalin felelőssége az, hogy ezeket a régi családi hagyományokat átörökítse a XXI. századba. Ennek fényében a Mézesműhely termékei közt a mai napig megjelennek a hagyományos népi motívumok, de mellette az alkotó beleviszi saját ízlésvilágát, kreativitását is.

Ahogy ő fogalmazott:

„A mézeskalács díszítés nem csak munka, hanem kikapcsolódás, kreativitás, szépség és imádság egyben.”

Ezt a sokéves tapasztalatra épülő munkát pedig Balatonfüred város is elismerte öt éve, amikor a Mézesműhely termékeit beválasztotta a település Városi Értéktárába.

Arra, hogy a mézeskalács, mint önálló termék mennyire tudja maga mögött hagyni a karácsonyi szezonalitás bélyegét, Katalin vállalkozása az ékes példa. Egyedi termékeire az év minden szakaszában van kereslet, jellegzetes ünnepekhez kapcsolódóan, családi eseményekre és céges rendezvények esetében is vannak megrendelései, valamint ezekhez kapcsolódó egyedi igények.

A Mézesműhely termékeiről valóban lerí, hogy hány meg hány pontos és precíz mozzanatból áll, amíg elkészül a sütemény. Majd talán ennél is több aprólékos mozdulat szükséges ahhoz, hogy az aranybarna tészta végül elnyerje végleges díszes és egyedi küllemét.

Egyvalamit azonban Katalin sem volt hajlandó elárulni nekünk. A Mézesműhely mézeskalácsai nem csak szemet gyönyörködtetőek, de rendkívül ízletesek is, ez a recept azonban rejtve marad a nagyvilág előtt.

Forrás: Ecoport
Hajas Bálint | Fotó: Mézesműhely

vehir.hu
további cikkek
Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. tegnap 12:01 Herenden egymást érik a tehetségek Herenden egymást érik a tehetségek Sportegyesületeinek és művészeti csoportjainak szervezett gálát Herend városa szombat este, hivatalosan is elismerve sikeres szerepléseiket. 2023. november 26. 17:27 Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Evidencia, amiért mégis minden nap tenni kell Magától értetődő, hogy megünnepeljük a születésnapokat, az évfordulókat, a nagy életeseményeket – ünnepelni azonban mást is lehet. Például a barátságot. Így tett az Országos Lengyel Önkormányzat is szombaton, amikor a magyar–lengyel barátság és a lengyel függetlenség napja alkalmából szerveztek koncertet a Hangvillában. 2023. november 26. 9:58 Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.