2023. január 28.
//
Károly, névnap

Egy tepsinyi mézes kreativitás

2019. december 20. 14:49
Ecoport
Farkas Katalin sütés iránti szenvedélyét kreativitásával fűszerezte meg, majd e köré építette fel egyéni vállalkozását, hogy aztán mézeskalács alkotásaival elkápráztassa a vásárlóit. A Mézesműhely egyedi termékei immáron a balatonfüredi Városi Értéktárat is bővítik, mi pedig megpróbáltunk utánajárni mézeskalácsai titkának.

Kevés olyan édesség létezik, ami nemcsak az egyedi íz-élménye miatt népszerű, hanem elkészítése során a kreativitás végtelen tárházából is bőven lehet meríteni. A mézeskalács ezen ritka kivételek egyike, pedig sem a tészta összeállítása, sem a sütőből frissen kiemelt sütemény további formázása, díszítése nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé. Mégis, a karácsonyi asztal egyik nélkülözhetetlen eleme lett, és ahogy a hópelyhek között sincs két ugyanolyan szerkezetű, úgy mézeskalácsból sem készült még két egyforma darab.

Pontosan így van ez a balatonfüredi Mézesműhely konyhájában is, ahol Farkas Katalin immáron 7 éve készíti egyedi mézeskalács-alkotásait családi recept alapján, mindenfajta gépiesítés nélkül. Katalin története viszont még ennél is régebbre nyúlik vissza.

Anno külön mesterségnek számított a mézeskalács készítés, anyósa, Nagyné Söjtöri Etelka pedig a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában sajátította el a fortélyokat. Később ő honosította meg Balatonfüreden is ezt a mesterséget. Munkái között a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett, több A és B kategóriás alkotás található, mint például templom, betlehem, házikó, mézeskalácsból készült díszes huszár, csodaszarvas, tükrös szív, ütőfás szív, kard, páva, ló, harang, király-királylány figurák.

Most Katalin felelőssége az, hogy ezeket a régi családi hagyományokat átörökítse a XXI. századba. Ennek fényében a Mézesműhely termékei közt a mai napig megjelennek a hagyományos népi motívumok, de mellette az alkotó beleviszi saját ízlésvilágát, kreativitását is.

Ahogy ő fogalmazott:

„A mézeskalács díszítés nem csak munka, hanem kikapcsolódás, kreativitás, szépség és imádság egyben.”

Ezt a sokéves tapasztalatra épülő munkát pedig Balatonfüred város is elismerte öt éve, amikor a Mézesműhely termékeit beválasztotta a település Városi Értéktárába.

Arra, hogy a mézeskalács, mint önálló termék mennyire tudja maga mögött hagyni a karácsonyi szezonalitás bélyegét, Katalin vállalkozása az ékes példa. Egyedi termékeire az év minden szakaszában van kereslet, jellegzetes ünnepekhez kapcsolódóan, családi eseményekre és céges rendezvények esetében is vannak megrendelései, valamint ezekhez kapcsolódó egyedi igények.

A Mézesműhely termékeiről valóban lerí, hogy hány meg hány pontos és precíz mozzanatból áll, amíg elkészül a sütemény. Majd talán ennél is több aprólékos mozdulat szükséges ahhoz, hogy az aranybarna tészta végül elnyerje végleges díszes és egyedi küllemét.

Egyvalamit azonban Katalin sem volt hajlandó elárulni nekünk. A Mézesműhely mézeskalácsai nem csak szemet gyönyörködtetőek, de rendkívül ízletesek is, ez a recept azonban rejtve marad a nagyvilág előtt.

Forrás: Ecoport
Hajas Bálint | Fotó: Mézesműhely

vehir.hu

További cikkek

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.