2020. február 25. // Géza névnap

Egy tepsinyi mézes kreativitás

2019. december 20. 14:49
Ecoport
Farkas Katalin sütés iránti szenvedélyét kreativitásával fűszerezte meg, majd e köré építette fel egyéni vállalkozását, hogy aztán mézeskalács alkotásaival elkápráztassa a vásárlóit. A Mézesműhely egyedi termékei immáron a balatonfüredi Városi Értéktárat is bővítik, mi pedig megpróbáltunk utánajárni mézeskalácsai titkának.

Kevés olyan édesség létezik, ami nemcsak az egyedi íz-élménye miatt népszerű, hanem elkészítése során a kreativitás végtelen tárházából is bőven lehet meríteni. A mézeskalács ezen ritka kivételek egyike, pedig sem a tészta összeállítása, sem a sütőből frissen kiemelt sütemény további formázása, díszítése nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé. Mégis, a karácsonyi asztal egyik nélkülözhetetlen eleme lett, és ahogy a hópelyhek között sincs két ugyanolyan szerkezetű, úgy mézeskalácsból sem készült még két egyforma darab.

Pontosan így van ez a balatonfüredi Mézesműhely konyhájában is, ahol Farkas Katalin immáron 7 éve készíti egyedi mézeskalács-alkotásait családi recept alapján, mindenfajta gépiesítés nélkül. Katalin története viszont még ennél is régebbre nyúlik vissza.

Anno külön mesterségnek számított a mézeskalács készítés, anyósa, Nagyné Söjtöri Etelka pedig a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában sajátította el a fortélyokat. Később ő honosította meg Balatonfüreden is ezt a mesterséget. Munkái között a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett, több A és B kategóriás alkotás található, mint például templom, betlehem, házikó, mézeskalácsból készült díszes huszár, csodaszarvas, tükrös szív, ütőfás szív, kard, páva, ló, harang, király-királylány figurák.

Most Katalin felelőssége az, hogy ezeket a régi családi hagyományokat átörökítse a XXI. századba. Ennek fényében a Mézesműhely termékei közt a mai napig megjelennek a hagyományos népi motívumok, de mellette az alkotó beleviszi saját ízlésvilágát, kreativitását is.

Ahogy ő fogalmazott:

„A mézeskalács díszítés nem csak munka, hanem kikapcsolódás, kreativitás, szépség és imádság egyben.”

Ezt a sokéves tapasztalatra épülő munkát pedig Balatonfüred város is elismerte öt éve, amikor a Mézesműhely termékeit beválasztotta a település Városi Értéktárába.

Arra, hogy a mézeskalács, mint önálló termék mennyire tudja maga mögött hagyni a karácsonyi szezonalitás bélyegét, Katalin vállalkozása az ékes példa. Egyedi termékeire az év minden szakaszában van kereslet, jellegzetes ünnepekhez kapcsolódóan, családi eseményekre és céges rendezvények esetében is vannak megrendelései, valamint ezekhez kapcsolódó egyedi igények.

A Mézesműhely termékeiről valóban lerí, hogy hány meg hány pontos és precíz mozzanatból áll, amíg elkészül a sütemény. Majd talán ennél is több aprólékos mozdulat szükséges ahhoz, hogy az aranybarna tészta végül elnyerje végleges díszes és egyedi küllemét.

Egyvalamit azonban Katalin sem volt hajlandó elárulni nekünk. A Mézesműhely mézeskalácsai nem csak szemet gyönyörködtetőek, de rendkívül ízletesek is, ez a recept azonban rejtve marad a nagyvilág előtt.

Forrás: Ecoport
Hajas Bálint | Fotó: Mézesműhely

vehir.hu
2020. február 25. // Géza névnap