Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rendkívüli teljesítmény a Balaton körül

2008. április 3. 7:59
Idén első alkalommal rendezte meg a BSI a Balaton Szupermaratont, a tó körüli ultramaratoni futóversenyt március utolsó napjaliban. A szervezők szerint is rendkívüli dolognak számít, hogy a 195 kilóméteres versenyt mindössze négyen adták fel, többségük sérülés miatt.
Az embert próbáló megmérettetés első napján Fonyódig (46,7 km) futottak a versenyzők, másnap Szigliget (52,9 km) volt a cél. Ezt követően a Badacsony-Balatonfüred (43,6 km) szakasz következett, majd másnap Siófokig ismét hosszabb, 52,2 km-es szakaszon folytatták a küzdelmet önmagukkal.

Kocsis Árpád versenyigazgató a Vehír kérdésére a nagyszabású versennyel kapcsolatban elmondta: egyszerűen úgy gondolták, hogy a futóknak ilyenkor kora tavasszal szükségük van egy ilyen megmérettetésre. A váltó távok nem voltak mérvadók számunkra – folytatta a főszervező -, ám az egyéni indulók testét lelkét próbára tette a 195 kilóméter. Négy egymást követő napon több, mint maratont futni igazán embertpróbáló feladat. A szervezők számára is meglepetés volt, hogy az 59 egyéni indulóból mindössze négyen adták fel, és ebből hárman sérülés miatt. Ez is azt bizonyítja, hogy a táv ilyen formában is teljesíthető, s aki becsületesen felkészül, annak nincs vele gondja. Ezért az igazgató bízik abban, hogy jövőre többen fognak nekivágni.

Az esemény hangulata óriási volt, a rajtnál és a célban ott voltak a családtagok, barátok, akik ilyenkor rengeteg erőt tudnak adni. A legjobban Balatonfüreden érezték magukat a résztvevők, ami talán a Tagore-sétány varázsának volt köszönhető. Nagy-nagy küzdelmek, óriási halálok és feltámadások jellemezték a küzdelmet. Kocsis Árpád szerint inkább a versenyzők, mint a pillanatok maradnak emlékezetesek mindenki számára. Mint mondotta, senki sem felejti el például azt az ötvenes úriembert, akit kerékpáron kísért végig felesége, vagy a mezőny legfiatalabb hölgyét, aki – egyébként a vele közel egyidős – nagybátyjával futott, és bár már a második napon mindenki esélytelennek látta, mégis célba ért. Mindenkinek megvolt a saját drámája és sikere. Az ultrafutás hihetetlenül érzelemmel teli sportesemény, sem résztvevő, sem szurkoló, sem szervező nem tudja teljes átélés nélkül bírni ezeket a nagy küzdelmeket. 50 kilométer környékén már az agynak is akkora szerepe van, mint a lábaknak, pszichésen mindenre fel kell készülni, bármilyen váratlan apróságtól kiborulhat az ember.

Kocsis Árpád egyedül mezőny haladási útjával, a Balaton körüli kerékpárúttal kapcsolatban tolmácsolt negatív véleményt, majd hozzátette: senki sem engedheti meg magának, hogy a kerékpáros turizmussal ilyen mostohán bánjon.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.