Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Közel jött az Isten

2019. december 25. 12:55 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Udvardy György érsek mutatott be éjféli szentmisét Veszprémben.

A hagyományos éjféli szentmisét a Szent Mihály-bazilikában a főpásztorral együtt Takáts István érseki helynök, Varga István bírósági helynök, az Érseki Hittudományi Főiskola és a Boldog Gizella Szeminárium rektora és Nagy Károly apát, kanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa tartotta. Karácsony vigíliáján a bazilikát zsúfolásig megtöltötték a hívek, a Duna Televízió élő közvetítése révén pedig világszerte követhették a liturgiát.

Az ünnepi hangulathoz a Szent Mihály-bazilika kórusa járult hozzá, vezényelt Zsilinszky Cecília. Orgonán közreműködött Major László papnövendék.

"Az angyalok éneke hívott egybe bennünket. Nagy örömmel jöttünk, mert szívünk vágya hajt bennünket. Halljuk a békesség énekét, amire oly sokszor vágyakoztunk, hiányoltuk, küzdöttünk érte" – kezdte homíliáját Udvardy György érsek. "Halljuk a dicsőség énekét és felfedezzük benne életünk méltóságát. Fölfedezzük az Isten jóakaratát, aki fiát adta értünk, hogy életünk bőségben legyen. Sokszor érezhetjük úgy, az Isten távol van. Most azt éljük meg, hogy Isten egészen közel jött, közelebb már nem jöhet – állapította meg a főpásztor.

"Ha valakit szeretek, akkor egy akarok lenni vele, vele akarok időt tölteni, azt akarom, hogy értse, ki vagyok és érteni akarom őt. Ezért a szeretet valamiféleképpen egységet teremt. Hányszor érezhetjük úgy, az Isten nem ismeri a sorsunkat, nem ismeri a múltamat, nem ismeri a terheimet. Most azt látjuk, mindannyiunk terhét magára vette a piciny, kiszolgáltatott gyermek, aki mások segítségére, gondoskodására szorul." – emlékeztetett.

"Hányszor érezzük úgy, szeretnénk jól szeretni? De nem tudunk, vagy csak ideig, óráig. Most a gyermekben azt látjuk, hogy Isten tanít meg bennünket szeretni. Úgy, hogy eggyé lesz közöttünk. És úgy is, hogy megmutatja a szeretet mértékét: ami a minden" – hangsúlyozta az érsek.

De miért ajándék számunkra az, hogy Jézus Krisztus, az Isten fia emberré lett? - tette fel a kérdést. Az Istennek fontos az ember, az ő teremtménye, akit szeret, akit létbe szólított, akit megalkotott, akiről álmodott. A fiában ezt végérvényesen ajándékba adja nekünk. Isten menteni akarja az embert a bűntől. Menteni akarja, attól a korláttól, attól az egyértelműen mérgezett állapottól, amit a bűn jelent. Örülünk Jézus Krisztus megtestesülésének, mert benne felfedezzük, hogy Isten méltósággal ajándékozott meg bennünket. Örülünk karácsony ünnepének, mert közösséget teremt Isten és ember között és közösséget teremt ember és ember között, mert boldog életre hív bennünket az Isten. De bármennyire is ünneplünk, ott van a kérdés: mit kezdjünk ezzel az ajándékkal? Örüljünk önfeledten, mint ahogyan a gyermek örül a kapott ajándéknak – mondta az érsek. Ezen az éjszakán távol kell űzni magunktól minden kritikát, minden elégedetlenséget, minden kicsinyességet. Ugyanakkor becsüljük meg ezt az ajándékot és becsüljük meg ezt a kapcsolatot.

Ugyanakkor fontos, ha valaki minket ennyire szeret, nekünk is le kell mondani önzésünkről és jót tenni másokkal. Tegyünk jót, és közben vállaljuk a felelősséget önmagunkért, az emberségünkért, közösségeinkért. Akit szeretünk, azért felelősek is vagyunk, sorsközösséget vállalunk vele.

S végül is mi a felelősségünk, mit kell tennünk? Küzdeni önmagunkért, az emberi méltóságért. Ragaszkodnunk kell a Krisztusban megismert emberképhez, méltósághoz. Legyünk boldogok, legyünk hálásak és legyünk készek arra a küzdelemre, ami a Krisztushoz való hasonulásunkhoz szükséges – hívta fel a figyelmet végül az éjféli szentmisén Udvardy György érsek.

Az éjféli szentmise után a főpásztor pezsgős koccintásra invitálta Márfi Gyula nyugalmazott érseket, a szentmisén szolgálatot ellátó atyákat és a papnövendékeket. Ezután az érseki palota erkélyén közös ima után Udvardy György érsek megáldotta a várost és annak minden lakóját.

vehir.hu
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.