Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Hova ne utazz 2020-ban?

2020. január 13. 15:09
Ilyenkor, év elején lázasan gondolkodunk rajta, mi lehetne a következő külföldi célállomás, amit kipipálhatunk a listán. Hiába vonzóak, vannak azonban olyan helyek, amelyeket pillanatnyilag érdemes elkerülni a biztonságunk érdekében vagy éppen a csalódás miatt.

Hallstatt

A napokban több portál is cikkezett róla, hogyan vált áldozatává a túlpörgött tömegturizmusnak a Salzkammergut lábánál fekvő festői kis falucska, Hallstatt. A mesébe illő, 780 fős osztrák településről tíz éve még jóformán a kutya se tudott, mostanra viszont annyira felkapták – részben egy kínai üzleti mogul rajongásának, aki a dél-kínai Kuangtung tartományban felépítette a falu pontos mását, részben a Disney-s Jégvarázs nyomán, amelynek királyságát állítólag Hallstatt ihlette –, hogy ma már napi 10 ezer látogatót fogad. Hiába jó bevételi forrás a turizmus, ekkora tömeg már érthetően a helyiek tűréshatárát feszegeti. De nemcsak az ő mindennapjaikra van hatással a turistaözön: az odalátogató élményét is csökkentheti, ha a kilátásért meg egy jó fotóért szelfibotos és gurulós bőrönddel mászkáló ázsiaiakon kell keresztülverekednie magát.

Angkor Wat

Kambodzsa világörökségi templomegyüttese, az ország jelképévé is vált Angkor Wat hajdanán tényleg magában hordozta azt az emelkedettséget és különleges szakrális kisugárzást, amiért a hinduk és buddhisták mellett az új spiritualizmus hívei között is nagy népszerűségre tett szert. Aztán itt is megtette hatását a tömegturizmus: tavaly már 300 főre maximalizálták az egyszerre itt tartózkodók számát. A belső béke megtalálásának legnagyobb ellensége azonban nem is a tömeg lett, hanem az olykor életveszélyes körülmények és az elszomorító állapotok: a turisták nyomán csúszóssá váltak a lépcsők, egyes domborzati elemek pedig annyira megkoptak, hogy random letörnek. Nem javít a helyzeten a szárazság sem: a környéken épült hotelek egyszerűen elszívják a növényzet elől a vizet – csak 2019-ben 10 millió literrel csapolták meg a területet.

Matterhorn

Bár hivatalosan továbbra is látogatható az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa, jobb nem játszani a tűzzel és elnapolni a terveinket, hogy idén végre meghódítunk egy magaslati pontot – vagy legalábbis másikat választani helyette. A klímaváltozás sajnos 4478 méter magasra is elér, aminek következtében Matterhorn egyes részei meglehetősen instabillá váltak: csak tavaly heten haltak meg itt, előző évben pedig tizenegyen vesztették életüket a hegyen, a szakértők pedig fokozott lavinaveszélyre figyelmeztetnek 2020-ban is.

Barcelona

Ha tömegturizmus, Velence és a katalán főváros gyakorlatilag szinonimáivá váltak a kifejezésnek. Barcelona az elmúlt években többször is szerepelt a hírekben, amelyek mind arra hívták fel a figyelmet: a lakók és a legnépszerűbb látványosságok – a Güell Park, a Sagrada Familia, a La Rambla negyed – egyszerűen nem bírnak el több látogatót. A leglátványosabb jele ennek a Turisták, takarodjatok haza! falfirka volt, ami aztán maga is turistalátványosság lett… Legyünk toleránsak a helyiekkel, és ahelyett hogy gyakorlatilag elüldöznénk őket a lakóhelyükről (az ott lakók 45 %-a például már elhagyta a gótikus negyedet), hagyjuk egy kicsit fellélegezni őket, hogy ők is élvezhessék a várost, ne csak mi – már amennyire ez ekkora tömegben lehetséges. De ha nagyon ragaszkodunk hozzá, menjünk a városba szezonon kívül, amikor a hőség és a tömeg sem akkora. Ugyanez a képlet igaz a további közönségkedvenc európai városokra, Rómára, Dubrovnikra és Amszterdamra is.

Fokváros

Bár nem hiszem, hogy túl sokak bakancslistáján szerepelne Fokváros, külföldi utazó portálok korábban rendszeresen ajánlották, mint kevésbé nyilvánvaló, ám annál szebb, nem éppen szokványos mediterrán várost. Ennek oka elsősorban csodálatos strandjaiban és gyönyörű hegyláncaiban rejlik, de a belvárosában található Jóreménység-kastély és a világ egyik legszebb kertjeként számon tartott Kistenbosch botanikus kert is megér egy misét. Sajnos azonban Fokvárosra a megkapó látnivalókon a bandaháborúk is jellemzőek: 2019 első felében mintegy ezer ilyen gyilkosság történt. Az utazási szakértők szerint ugyan a támadások inkább a külső kerületekben fordulnak elő, a belvárosban kevésbé kell számítani rájuk, a saját biztonságunk érdekében érdemes elkerülni a várost. Ugyanez igaz Hongkongra is: a kínai városállamban június óta tartanak a tüntetések, amelyek egyelőre nem csitulnak, így szerencsésebb most elkerülni.

Bali

A repjegy.hu több mint 40 ezer beérkezett válasz alapján összeállított listáján Bali az első helyen áll a magyarok legkedveltebb úti céljai között. Indonézi legismertebb szigete évek óta az utazók toplistájának nyertese, már ami a népszerűséget illeti. Azúrkék víz, romantikus, homokos tengerpartok helyett sokszor itt is inkább zsúfoltság és szeméthegyek várják az ide érkezőket. A kormány emiatt 2017-ben egyszer már szemétvészhelyzetet hirdetett, 2018-ban pedig az egyszer használatos műanyagokat is betiltotta, most pedig azon gondolkodik, hogy idegenforgalmi adót vet be és útmutatókat ad ki a turisták között, akik nem egyszer a kulturális előírásokra fittyet hányva fürdőruhában jelentek meg vallási helyeken. Ha már itt tartunk, hasonló okok miatt a még csak nemrég felkapott, de máris a tömeg súlyát nyögő, kaliforniai Big Surt is hanyagoljuk: az infrastruktúra, többek között a megfelelő mennyiségű mosdó hiányában bizony pont abba léphetünk, amibe nagyon nem akarnánk.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.