2020. április 3. // Buda, Richárd névnap

8 dolog, ami jól jöhet, ha télen autóba ülünk

2020. január 13. 15:25
Az első és legfontosabb persze a téligumi – de reméljük, ezt mondani sem kell, és január közepén már senki nem merészkedik nyári abroncsokkal az utakra.

Aki csak városon belül közlekedik, annak nem kell feltétlenül komoly előkészületeket tennie: ha elakadna valahol, néhány óra alatt haza tud jutni, legrosszabb esetben gyalog. Ha viszont már a körgyűrűn kívülre idul, nem árt, ha egy rövidnek ígérkező útra is magával visz egy kisebb túlélőcsomagot: 2013 márciusában láthattuk, hogy akár a nyolcason is a hó fogságába ragadhatunk – egy hóviharban pedig még mindig biztonságosabb a kocsiban várni a helyzet javulását, mint gyalog elindulni egy több tíz kilométeres útra.

1. Hólánc

Ritkán (és egyre ritkábban), de szükség lehet hóláncra. Aki gyakran utazik síelni, például Ausztriába, annak rutinja lehet a lánc felszerelésében, a többség azonban tízévente egyszer ha találkozik a helyzettel. Szóval amellett, hogy érdemes hóláncot tartani a kocsiban, a tél elején nem árt feleleveníteni azt is, hogyan kell feltenni – ne akkor kezdjünk el kísérletezni, amikor már éles bevetésre lenne szükség: havas úton, csípős szélben, sötétedés után. 

2. Tele tank

Télen érdemes a rövidebb utak előtt is teletankolni az autót. Ahhoz ugyanis még hó sem kell, hogy   órákra ottragadjunk valahol: elég egy ónos eső vagy egy jegesedés, ha történik egy baleset, esetenként sokat kell várni, mire továbbhaladhatunk. Addig is nem árt, ha van mivel fűteni az autót. 

3. Valami ehető

Érdemes ilyenkor tartani az autóban valami ehetőt: olyasmit, ami nem romlik meg – például egy zacskó keksz –, amit elég tél elején bedobni, és bármikor hozzá lehet nyúlni, ha a szükség úgy hozza. Ha a hóhelyzet miatt az autóban kell éjszakáznunk, a leghitványabb vacsora is jobb, mintha üres gyomorral kellene várnunk a reggelt.

4. Meleg ital termoszban

Ez praktikusan tea – a kávé dehidratál, csak még szomjasabbak lennénk tőle, azt pedig talán magyaráznom sem kell, hogy a forralt bor miért nem a legjobb választás. A termosz hosszú órákon át melegen tartja a teát, ez különösen azután fog jól esni, ha egy hosszasabb műveletet kellett a kocsin kívül elvégezni – mondjuk felszerelni a hóláncot vagy kiásni az autót a hó fogságából. Erről jut eszembe…

5. Lapát, jégkaparó, jégoldó

Ősztől tavaszig állandó helyet érdemelnek az autóban.

6. Feltöltött mobiltelefon

Ahogy az autót, úgy a telefont is érdemes “megetetni” indulás előtt. Nincs is annál rosszabb, mint ha akkor merül le a mobil, amikor segítséget kellene hívni. Arról nem is beszélve, hogy a navigációs szoftverek is segíthetnek, ha mégis el kell hagynunk az autót, és el gyalog kell elindulnunk a legközelebbi meleg pihenőhely felé.

7. Száraz, vastag pokróc

Ha úgy hozza a helyzet, hogy az utóban kell éjszakáznunk, vagy minden odafigyelésünk ellenére mégis elfogy az üzemanyag, egy száraz, vastag pokróc menthet meg a kihűléstől.

8. Váltás ruha

Ha megpróbáljuk a hó fogságába ragadt autónkat kiszabadítani, a művelet közben átázhatnak a ruháink – huzamosabb időt tölteni a hideg és nyirkos ruhában pedig nem a hosszú élet titka. Ezért jól jöhet, ha van egy szett váltás ruhánk az autóban.

Az előttünk álló napok persze még nem fenyegetnek hóapokalipszissel, de még mindig jobb felkészülni Tél Tábornok támadására, mint étlen-szomjan, átázva-átfagyva gyalogolni a legközelebbi település felé egy viharos, hideg téli éjszakán.

Söge

További cikkek

Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
A Volánbusz járataira 2020. április 1-től a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy applikációban - közölte a Volánbusz szerdán.
Ingyenessé teszik a parkolást Veszprémben
Ingyenessé teszik a parkolást Veszprémben
A polgármester közösségi oldalán jelentette be az intézkedést.
Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért
Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért
Mi lenne, ha egy kártya és egy applikáció hozzáférést biztosítana a közlekedési eszközökhöz? A rendszer már létezik.
Gyakorlat miatt katonai járművek közlekednek megyénkben
Gyakorlat miatt katonai járművek közlekednek megyénkben
Gyakorlatról visszatérő katonai járművek közlekednek több forgalmas útszakaszon szerdán - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM).
Alkalmazással lehet jegyet venni a helyközi buszokon, nyári menetrendre állnak át
Alkalmazással lehet jegyet venni a helyközi buszokon, nyári menetrendre állnak át
A járványügyi helyzetre tekintettel az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán, továbbá március 25-én üzemkezdettől pedig tanszüneti menetrend lép érvénybe - közölte a Volánbusz Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel közös közleményében hétfőn.
2020. április 3. // Buda, Richárd névnap