Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan használhatjuk az autópályákat anélkül, hogy pótdíjat kellene fizetnünk?

2020. január 15. 9:42

Ha Budapesten vagy valamely nagyvárosban élünk, akkor a város közigazgatási határain belül díjmentesen használhatjuk az autópályát. Ha azonban az agglomerációban van az otthonunk, akkor előfordulhat, hogy már a hazajutáshoz is matricára van szükségünk. Ha nincs országos matricánk, akkor ebben az esetben megyei matricát kell vásárolnunk.

A díjmentesen használható útszakaszokról és a megyei matricák érvényességi területeiről az Autopalyamatrica.hu oldalon tájékozódhatunk, itt térképes tervező segíti az eligazodást, és még a kalkulációt is elvégzi. Nem mindenki tudja, hogy a fővárosból kivezető autópályák és az M0-s körgyűrű némely szakaszának használatához Pest megyei e-matrica szükséges.

A matricavásárlás módjai

Mind az országos, mind a megyei matricákat megvásárolhatjuk a benzinkutak többségénél és online is. A hagyományos vásárlás hátránya, hogy sorba kell állni, és legtöbbször nem adnak felvilágosítást a megyei matricák érvényességi területeiről. Az elektronikus vásárlás kényelmes és biztonságos, bár a tranzakciós költségek miatt valamelyest drágább a hagyományosnál. További kényelmi funkciók az online matricák esetében: a bizonylat ismétlése az adatok örökítésével, az érvényesség lekérdezése, valamint a lejárat előtti figyelmeztetés kérése.

Hogyan kerülhetjük el a pótdíj fizetést?

  1. Figyeljünk az e-matrica érvényességi idejére! A matrica érvényességi ideje hagyományos vásárlásnál a nyomtatott bizonylaton, online vásárlásnál a vásárlást visszaigazoló e-mailben megtalálható.
  2. Ellenőrizzük a matrica területi érvényességét! Ehhez használhatjuk például az Autopalyamatrica.hu térképes keresőjét.
  3. Ellenőrizzük le a gépjármű besorolását! A forgalmi engedély J, F.1 és S.1 rovatai alapján állapíthatjuk meg, hogy a jármű melyik kategóriába tartozik.
  4. Ha véletlenül hajtottunk fel egy fizetős útszakaszra, 60 percen belül vásároljuk meg a matricát! Az autópályák használatára vonatkozó rendelet - a jóhiszemű tévedést feltételezve - egy órás időkeretet biztosít a megfelelő matrica megváltására. Ez után azonban pótdíjat kell fizetni, amely 7500 forinttól akár 267 ezer forintig is terjedhet.

Díjmentes autópálya szakaszok

Jelenleg a következő útszakaszok használhatók díjmentesen:

  • az M0 egyes szakaszai
    • az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
    • az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,
    • a Megyeri híd,
  • az M31,
  • az M60 Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
  • az M8,
  • az M25 a 252. sz. főút és a 2502. sz. összekötő út közötti szakasza,
  • az M4 Vecsés–Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza, valamint a Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasza,
  • az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza, valamint a (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.
     
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.