2020. július 7. // Appolónia névnap

Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM

Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.

Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. Az Észak-Dunántúlon 21 napelemparkot épített a csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épített meg, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett-hangzott el a projektbemutatón szerda délelőtt Veszprémben.

A Veszprém Agórában tartott rendezvényen Bilinszky Péter programvezető elmondta, összesen 21 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet építettek az Észak-Dunántúlon egy európai uniós projekt keretében. A fejlesztések a következő településeken valósultak meg: Bicske, Bodajk, Csókakő, Csorna, Fertőszéplak (2 db különálló erőmű), Győrvár, Kajárpéc(2 db), Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü ( 2db), Várpalota (2db), Veszprém (2db), Zalaegerszeg.

A Pápai út közelében lévő veszprémi napelemparkA Pápai út közelében lévő veszprémi napelempark

Hangsúlyozta, a naperőművekkel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind az uniós projektben meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, -továbbá a klímavédelmi  célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárulnak.

Porga Gyula polgármester kiemelte, Veszprém azon városok közé tartozik, mely saját klímastratégiával rendelkezik. A 2011-ben létrehozott stratégiát az Európai Klímaszövetség Klíma Sztár díjjal ismerte el 2012-ben. A polgármester elmondta azt is, a stratégia nem csak fiókban porosodó papírhalmaz, ugyanis azt folyamatosan végre tudják hajtani. Ebben egyik legnagyobb partner a naperőműveket építő MVM, mellyel reményei szerint a továbbiaknak is együtt tudnak működni.

Varga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém AgórábanVarga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém Agórában

Az észak-dunántúli projekt eredényeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke évente 47 688,51 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 12 923, 59 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 12,4 MWp, névleges teljesítőképességük pedig 10,5 MWe”-hangsúlyozta Varga László az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a projekt záróünnepségén.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
2020. július 7. // Appolónia névnap