2023. március 21.
//
Benedek névnap

Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM

Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.

Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. Az Észak-Dunántúlon 21 napelemparkot épített a csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épített meg, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett-hangzott el a projektbemutatón szerda délelőtt Veszprémben.

A Veszprém Agórában tartott rendezvényen Bilinszky Péter programvezető elmondta, összesen 21 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet építettek az Észak-Dunántúlon egy európai uniós projekt keretében. A fejlesztések a következő településeken valósultak meg: Bicske, Bodajk, Csókakő, Csorna, Fertőszéplak (2 db különálló erőmű), Győrvár, Kajárpéc(2 db), Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü ( 2db), Várpalota (2db), Veszprém (2db), Zalaegerszeg.

A Pápai út közelében lévő veszprémi napelemparkA Pápai út közelében lévő veszprémi napelempark

Hangsúlyozta, a naperőművekkel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind az uniós projektben meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, -továbbá a klímavédelmi  célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárulnak.

Porga Gyula polgármester kiemelte, Veszprém azon városok közé tartozik, mely saját klímastratégiával rendelkezik. A 2011-ben létrehozott stratégiát az Európai Klímaszövetség Klíma Sztár díjjal ismerte el 2012-ben. A polgármester elmondta azt is, a stratégia nem csak fiókban porosodó papírhalmaz, ugyanis azt folyamatosan végre tudják hajtani. Ebben egyik legnagyobb partner a naperőműveket építő MVM, mellyel reményei szerint a továbbiaknak is együtt tudnak működni.

Varga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém AgórábanVarga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém Agórában

Az észak-dunántúli projekt eredényeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke évente 47 688,51 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 12 923, 59 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 12,4 MWp, névleges teljesítőképességük pedig 10,5 MWe”-hangsúlyozta Varga László az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a projekt záróünnepségén.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.