2020. január 24. // Timót névnap

Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM

Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.

Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. Az Észak-Dunántúlon 21 napelemparkot épített a csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épített meg, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett-hangzott el a projektbemutatón szerda délelőtt Veszprémben.

A Veszprém Agórában tartott rendezvényen Bilinszky Péter programvezető elmondta, összesen 21 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet építettek az Észak-Dunántúlon egy európai uniós projekt keretében. A fejlesztések a következő településeken valósultak meg: Bicske, Bodajk, Csókakő, Csorna, Fertőszéplak (2 db különálló erőmű), Győrvár, Kajárpéc(2 db), Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü ( 2db), Várpalota (2db), Veszprém (2db), Zalaegerszeg.

A Pápai út közelében lévő veszprémi napelemparkA Pápai út közelében lévő veszprémi napelempark

Hangsúlyozta, a naperőművekkel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind az uniós projektben meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, -továbbá a klímavédelmi  célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárulnak.

Porga Gyula polgármester kiemelte, Veszprém azon városok közé tartozik, mely saját klímastratégiával rendelkezik. A 2011-ben létrehozott stratégiát az Európai Klímaszövetség Klíma Sztár díjjal ismerte el 2012-ben. A polgármester elmondta azt is, a stratégia nem csak fiókban porosodó papírhalmaz, ugyanis azt folyamatosan végre tudják hajtani. Ebben egyik legnagyobb partner a naperőműveket építő MVM, mellyel reményei szerint a továbbiaknak is együtt tudnak működni.

Varga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém AgórábanVarga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém Agórában

Az észak-dunántúli projekt eredényeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke évente 47 688,51 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 12 923, 59 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 12,4 MWp, névleges teljesítőképességük pedig 10,5 MWe”-hangsúlyozta Varga László az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a projekt záróünnepségén.

Ge. Á.
Domján Attila
2020. január 24. // Timót névnap