2023. május 31.
//
Angéla névnap

Huszonöt év után friss a festék a Gyermekosztály falain

A veszprémi Cold-Rex Kft. mellett a Fess-Tech Hungary Építőipari Kft., Ticz Imre egyéni vállalkozó, valamint a Nógrád megyei Meffert Hungária Kft. jótékony összefogásával a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának kilenc kórtermét, illetve két mennyezetét is teljesen átfestették a héten, a számtalan apró kijavítást még csak nem is említve.

Helyezzük a kezünket a szívünkre: egy kórház – legyen bármennyire is jól felszerelt – sosem válik igazán barátságos hellyé számunkra. Hiszen általában ha meglátogatunk egy ilyen intézményt, vagy betegséggel küzdünk, vagy éppenséggel szeretteinkért kell aggódnunk.

Igaz, a legtöbb édesanya is egy ilyen épületben hozza világra kicsi gyermekét, úgyhogy mondhatni: az élet legszebb pillanatait is ott éljük meg. De mi van akkor, ha később – akár csak egy kontroll ügyében is – de a szülők a picivel visszatérnek e falak közé? 

Ferenczi Károly, a Meffert területi képviselője, illetve Kiss Attila a Cold-Rex ügyvezetőjeFerenczi Károly, a Meffert területi képviselője, illetve Kiss Attila a Cold-Rex ügyvezetője

A hely akarva-akaratlanul is felölti legzordabb alakját, hát még ha valójában sem néz ki túl jól. Hasonlóképp érezhetett a veszprémi cégvezető, Kiss Attila is, amikor anno kedvesével tíz hónapos gyermeküket vitték a kórházba szívultrahangra.

Jól emlékszem, akkor egy ultrahangra gyűjtött a Gyermekosztály „Emberkék” Alapítványa. Már akkoriban is úgy gondoltam, hogyha megtehetem, akkor miért ne segítenék? Így alakult ki a kapcsolat az osztály vezetői és közöttem

– emlékezett vissza kérdésünkre a festékforgalmazó Cold-Rex Kft. igazgatója.

Akitől azt is megtudhattuk, hogy már akkoriban szóba került a falak kopott, megviselt állapota: azonban anno még sem az alapítvány, sem a kórház nem engedhette meg magának a festékek vásárlását, valamint a kivitelező felbérlését. 

Kiss Attila ekkor határozta el: ha törik, ha szakad, de találni fog segítőszándékú partnereket, hogy az osztályon vendégeskedő gyerekek a legnehezebb napjaikat is friss, tiszta környezetben tölthessék el.

Attila felmérte a terepet, s szólt, hogy valójában mennyi anyagra lenne szükség a munkálatokhoz. Amint ezt megtette, már fordultam is az ügyvezető igazgatónk felé, aki természetesen örömmel ajánlotta fel a raklapnyi festéket 

– hangsúlyozta Ferenczi Károly, a festékgyártó Meffert Hungária Kft. területi képviselője. Majd hozzátette: Nógrád megyei telephelyű cégünk rendszeresen támogatja a balassagyarmati kórház eszközbeszerzését is.

Igen ám, de sajnos a festék önmagában – még ha nem is hangzik a legszebben – édes kevés lett volna. Hiszen szükség volt egy nagylelkű kivitelező brigádra is, amely millió teendője helyett teljes heti munkaidejét áldozza a célért.

Városunkban pedig nemhogy egy, hanem rögtön kettő vállalat jelezte: „Számíthattok ránk!” Ugyanis Ticz Imre egyéni vállalkozó és csapata mellett a Fess-Tech Hungary Építőipari Kft. is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Csordás József ügyvezetőtől meg is tudhattuk, hogy ezáltal a kezdetileg tervezett négy kórterem kifestése helyett 

a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának kilenc kórtermét, illetve két mennyezetét is teljesen átfestették hétfő óta, a számtalan apró kijavítás mellett.

Csordás József, a Fess-Tech Hungary Építőipari Kft. ügyvezető igazgatójaCsordás József, a Fess-Tech Hungary Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója

Az „Emberkék” Alapítvány kuratóriuma elnöke, dr. Gajzer Éva elmondta, hogy nagy-nagy szeretettel fogadták a vezetőket, valamint a dolgozókat is. Hangsúlyozta, hogy ami tőlük telhetett, azt megtették, hogy megkönnyítsék előbbiek munkáját.

Úgy gondolom, hogy igazán ráfért már a festés a kórtermekre, hiszen lassan huszonöt esztendeje vagyunk már itt, s azóta sajnos csak kisebb javítások, csempézések valósulhattak meg az alapítványunk által

– árulta el a főorvos asszony, miután kifejezte köszönetét.

Dr. Gajzer Éva, az Emberkék Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Gyermekosztály főorvosaDr. Gajzer Éva, az Emberkék Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Gyermekosztály főorvosa

Majd zárásként hozzátette: „Czimmermann Balázs is megkeresett bennünket, hogy a január 16. és 19. között a Völgyikút Házban (Kopácsi utca 2. – a szerk.) rendezendő 3D puzzle kiállításának belépőjegyeiből befolyt összeg teljes egészét szeretné az alapítványunknak ajánlani, hogy idővel a teljes osztály új színben pompázhasson.”


Ha ön is szívesen segítene...

„Emberkék” Alapítvány

Adószám: 18920295-1-19
Bankszámlaszám: 10104820-63052860-00000008

Az „Emberkék” Alapítvány 1995-ben a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. Gyermekosztályának fekvő és járó betegei gyógyulásának elősegítésére, körülményeinek javítására, valamint a krónikus beteg gyermekek életkörülményeinek megkönnyítésére egy háromgyermekes édesapa hozta létre.

Az elmúlt 25 évben az alapítvány megszámlálhatatlan műszert, diagnosztikus eszközt vásárolt a Gyermekgyógyászati Centrum számára a felajánlásokból befolyt összegekből, továbbá évről évre sikerül hozzájárulni a kis betegek, illetve szüleik kórházi tartózkodásának ideje alatti kényelmének javításáról.

Az alapítvány rendszeres támogatást nyújt a krónikus betegek nyári táboroztatásához, gyermekeknek szóló egészségügyi, illetve életmód programok szervezéséhez, lebonyolításához is.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Mint amikor a kutyák levizelik a tűzcsapot, hogy megjelöljék a területüket, ahhoz lehet hasonlítani néhány absztrakt falfirkát, amelyek aluljárókban, vonatkocsik oldalán, de nem ritkán utcafronti házak falán is megjelennek, nem különben Veszprémben sem. Csak kutyák helyett ebben az esetben néhány underground figura az, aki így jelöli a területét, és amíg az állat vizeletét lassan elnyeli a föld, ezek a kreálmányok ott maradnak a falakon. De mit jelentenek pontosan, van-e hatékony szankció ellenük és mennyibe kerül a veszprémieknek, hogy ezek eltűnjenek? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.