2023. február 4.
//
Ráhel névnap

Útmutató iskolaválasztáshoz

Így is jellemezhetnénk azt a két és fél éves EFOP projektet, amelyen a Veszprémi Tankerületi Központ hat gimnáziuma vett részt, annak érdekében, hogy a diákok a lehető leghatékonyabban döntsenek a továbbtanulásukról – lehetőleg a természettudományos és műszaki területekre koncentrálva.

A „Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a köznevelés rendszerében” című pályázati program 2017 őszén indult a Tankerület érintett gimnáziumaiban, a projekt célja pedig az volt, hogy növelje az olyan pályaorientációs tevékenységek számát, valamint javítsa azok minőségét, amelyek a matematikai, természettudományos, informatikai és műszaki pályák népszerűsítését szolgálják.

Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója szerint világjelenség, hogy az utóbbi években előbbi tárgyak kissé háttérbe szorultak, holott az utánpótlás biztosítása ezen a területen is igen fontos lenne. A pályázat elsősorban ebben nyújtott segítséget, amelynek eredményessége már a szombaton esedékes középiskolai központi írásbeli vizsgák jelentkezőinek a számán is jól látszik: idén túljelentkezés van.

A január 31-én záruló, az Európai Unió és a Magyar Állam által, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, mintegy 100 millió forint támogatású pályázatban a Tankerület hat gimnáziuma szerepelt: a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, a Lovassy László Gimnázium, a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium, a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, a Thuri György Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Vetési Albert Gimnázium. A projekt lebonyolításában részt vett emellett a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat székhelyintézménye.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a projekt csütörtöki záró rendezvényén úgy fogalmazott, az ehhez hasonló, átfogó pályaorientációs projektek rendkívül fontosak, hiszen valódi útmutatót tudnak adni ahhoz, a továbbtanulás nem is olyan egyszerű időszakában melyik szak és iskola mellett tegyük le a voksunkat.

Péringer Ferenc projektfelelős, a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium igazgató-helyettese szerint egy ilyen program nemcsak abban tud segíteni, hogy a leendő magyar munkaerő egy ideális utat járjon be a munkába állásig, de abban is, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyások száma a legmegfelelőbb életpálya kiválasztásával.

A Széchenyi 2020 keretében megvalósult, most lezárult program nagy hangsúlyt fektetett az MTMI (matematika, természettudomány, műszaki ismeretek, informatikai tudás) kompetenciák fejlesztésének megalapozására, mind a tanulói, minden a szülői, mind a pedagógusi oldalról, egyúttal a szociokulturális hátrányok csökkentését is megcélozva.

A projektfelelős elmondta, az elmúlt két és fél évben több mint 250 programot tartottak, a középiskolások mellett az általános iskolásokat, a szakmákat népszerűsítő piaci szereplőket, különböző előadókat és a pedagógiai szakszolgálat munkatársait is bevonva. A tanórához köthető események között szerepelt például nyílt nap, pályaválasztási nap a kisebbeknek és a nagyobbaknak is, látogatás felsőoktatási intézménybe, részvétel az Educatio kiállításon, interaktív kiállítás, valamint intézményi pályaorientációs workshop, ahol egy-egy sikeres szülő vagy külsős mesélt az életpályájáról. A tanórán kívül ezen túl lehetőség volt különböző szakkörökön részt venni, a középiskolai pályaválasztást támogató gyárlátogatásra menni, munkahelyeket bejárni és képzéseken is részt venni. A projekt során összesen több mint 5000 diák volt érintett, az intézmények és a szakszolgálat munkatársai pedig a programok hatékonyabb megvalósítása érdekében pályaorientációs témájú képzésben részesültek, valamint a munkájukat segítő eszközöket kaptak.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába
Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába
Vannak pillanatok, amikor jobb hallgatni. Átgondolni a miérteket, más nézőpontból tekinteni az adott helyzetre. Ítélkezés helyett mérlegelni, megvetés helyett elfogadni.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.