Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Ágyban cigizéstől is lángra kaphat a ház

2020. január 16. 16:50
Tavaly 21-en sérültek meg és öten veszítették életüket halálos tűzeset miatt Veszprém megyében. Hárman szén-monoxid mérgezés miatt sérültek meg. Ezek nagy része odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

Elrettentő számadatokat hozott nyilvánosságra a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azon a sajtóbeszélgetésen, melynek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fűtési szezon kockázataira.

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy kisebb figyelmetlenség miatt balesetet vagy kárt szenvedett. Ennek mértéke pedig többnyire rajtunk múlik, azon, mit teszünk, vagy éppen nem teszünk a megelőzés érdekében, vagyis mennyire növeljük a balesetek bekövetkezésének a kockázatát. Azt pedig már a statisztikai adatok támasztják alá, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kiváltó okai között előkelő helyen szerepel a fűtőberendezések karbantartásának a hiánya.

A számok

– 2019-ben országosan több mint százan vesztették otthonukban életüket jellemzően nyílt láng-gyertyák, mécsesek használata során, égő cigaretta okozta tűz következtében, elektromos zárlat, vagy a tüzelő berendezése helytelen használata miatt.

Veszprém megyében 21-en sérültek meg és öten haltak meg tűzeset miatt 2019-ben. Halálos szén-monoxid mérgezés nem volt, ám hárman így is megsérültek-mondta a sajtóbeszélgetésen Csillag István megyei tűzoltó alezredes, aki azt is hozzátette, hogy kellő odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők lettek volna. Azt is hangsúlyozta, a füstérzékelők és szén-monoxid mérők nem pótolják az emberi felelősséget.

A 2020-as évben már biztosan lesz halálos áldozata az otthoni lakástüzeknek a megyében. A minap egy pápai férfi halt meg otthoni lakástűzben.

A lakástüzek okai

Kovács Péter tűzoltó alezredes és tűzoltósági főfelügyelő azt mondta, a lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata, így kiemelten kell figyelni, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében. Nem számít kivételesnek, hogy egyesek a kandalló hőjével igyekeznek megszárítani a frissen mosott ruhákat, nem fordítva kellő figyelmet arra sem, hogy a bekészített tüzelőanyag kellő távolságra van-e a fűtőberendezéstől, ahogy arra sem, mennyire védik a környezetüket a kipattanó szikrától.

Illusztráció. Fotó: shutterstockIllusztráció. Fotó: shutterstock

Balesetet lehet megelőzni azzal is, ha az elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy meglegyen a kellő távolság közte és a fűtőtest között. Arra is figyelni kell, hogy a használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet érhet el, ami akár meg is gyújthatja a ráterített ruhát, célszerű tehát nem szárítóként használni a fűtőeszközt. 

Bakos György tűzoltó alezredes szerint ne gondolja senki, hogy vele nem eshetnek meg otthoni tűzesetek. A legtöbbször emberi mulasztás és gondatlanság okozza a tragédiákat. Példaként említette, hogy a múlt héten valaki égő cigarettával feküdt le, és a parázsló cigarettacsikk okozott tüzet. A halálra égett a lakástűzben.

A kémények is tudnak tüzet okozni

A kémények tűzokozásáról Köcski Károly, a katasztrófavédelem kéményseprési szolgálatának veszprémi egyégvezetője beszélt.

A kémények is tudnak tüzet okozni. A legtöbb ilyen eset arra vezethető vissza, hogy az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom meggyullad, például a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt.

Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota. (Koromégésről akkor beszélünk, amikor a kéményben lerakódott por és a kicsapódott szilárd égéstermék gyullad meg, ami egy pár percig tartó természetes folyamat. Ekkor a lerakódott szennyeződés 500 °C hőmérsékleten hamuvá változik, leég az égéstermék-elvezető belső faláról. Szurokégés esetén a porkorom és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez az előzővel ellentétben kifejezetten veszélyes folyamat, mivel az égő anyag égéshője rendkívül magas, a 800-1300 Celsius fokot is elérheti, az égés pedig a lerakódott anyag mennyiségétől függően akár tizenöt órán át is tarthat.)

Csillag István (b) mellett Kovács Péter (j) mutatja be a szén-monoxid mérők használatátCsillag István (b) mellett Kovács Péter (j) mutatja be a szén-monoxid mérők használatát

A kéményseprésről szólva kiemelte, a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan. A kéményseprő csak akkor megy, ha előre foglalunk időpontot a katasztrófavédelem holnapján vagy a 1818-as számon. Az ellenőrzés és a tisztítás ingyenes.

Elhangzott az is, a megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

A központi sajtóanyagból kiderült, sajnos számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Mindennek azonban nem kellene bekövetkezni, hiszen létezik olyan eszköz, amely teljes biztonsággal jelzi, ha baj van. Egy otthoni füstérzékelő nagyjából egy percen belül jelez, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre. 

Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

Ge. Á.
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Busz és autó karambolozott Veszprémben Busz és autó karambolozott Veszprémben A 73-as főút érintett szakaszán forgalomkorlátozásra lehet számítani. ma 10:23 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.