Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Honnan tudhatjuk, hogy milyen a megfelelő karikagyűrű méret?

2020. január 24. 10:19
Amikor karikagyűrűt vásárolunk vagy éppen rendelünk, a legfontosabb, hogy minden esetben tisztában legyünk a megfelelő mérettel. Ismerjük meg, hogy miért is olyan fontos ez.

Miért fontos a megfelelő méret?

A karikagyűrű mérete az egyik legfontosabb dolog az ékszer készítésekor. Hiszen hiába készül el a legszebb gyűrűpár a világon, ha nem jó a méret és be kell venni belőle. Ez főként akkor nagy veszteség, ha vésett vagy egy nagyobb mintával díszített darabot választunk, hiszen ezáltal tönkremehet a minta. 

A megfelelő méret meghatározása otthoni körülmények között szinte egyáltalán nem lehetséges. Ehhez minden esetben egy speciális, erre a célra készült szerkezet szükséges, aminek a használatát kellően be kell gyakorolni. 

Mivel minden ember ujja különbözik egymástól, így nagyon fontos, hogy kifejezetten annak a gyűrűsujját mérjék le és elemezzék ki, akinek készül a karikagyűrű. Mivel az emberi test a hőre változik egy minimálisat, így lehetőleg figyeljünk arra, hogy ne télen válasszunk tökéletesen passzentos gyűrűt, mert az nyáron szoríthat, vagy éppen egyáltalán nem fog lejönni. Ugyanígy nyáron ne hagyjunk rá sokat a gyűrű méretére, mert azt télen el fogjuk hagyni. A legjobb időszak a karikagyűrű kiválasztására az őszi és a téli évszak.

Nem mindegy, hogy a gyűrűnek milyen a szélessége, hiszen mindenképp az ujjainkhoz kell választani. A hosszú, csontosabb ujjakra inkább a szélesebb gyűrűk az ideálisak, míg a párnásabb kacsókon remekül mutatnak a vékony karikagyűrűk. Azért is fontos a szélesség, mert ha mondjuk gravíroztatni szeretnénk bele, akkor kedvezőbb a vastagabb gyűrű.

Ha nem jó a méret

Ha nem próbáljuk otthoni keretek között lemérni az ujjunkat, hanem hagyjuk, hogy szakember végezze, még akkor is előfordulhatnak méretbeli különbségek. Éppen ezért, ha a kész gyűrű mérete eltér egy picit, akkor nem kell kétségbe esni, hiszen ha nem jelentős, akkor könnyen orvosolható a probléma. Ez a gyakorlatban maximum 1-2 méretet jelent, így akár szűkíteni, akár nyújtani szeretnénk, akkor ennyit enged a gyűrű, nem többet. 

A sárga és a rozé arany gyűrűket sokkal könnyebb változtatni, mint a fehér aranyat. Ez főleg annak köszönhető, hogy az előbbiek rugalmasabbak, míg az utóbbi sokkal keményebb, tömörebb, így könnyen törik. 

Köves gyűrűket nem igazán lehet nyújtani, sem pedig szűkíteni, mert ennek hatására a kövek kipotyoghatnak vagy éppen összetörhetnek, így nem is érdemes megpróbálni, sőt, sok helyen el is utasítják a kérést. 

Tehát a fentiek fényében a legfontosabb, hogy a gyűrű méretet mindig szakember határozza meg, így nem akkora a hibázási ráta, de persze senki nem tévedhetetlen. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon és helyen válasszunk karikagyűrűt. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.