2020. február 17. // Donát névnap

Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?

Január 30-án elkezdődik a visszaszámlálás - onnantól számítva 100 nap múlva rajtol el Budapestről az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny ami érinteni fogja Veszprémet is. Ennek alkalmából egy jókedvű, korcsolyázós programra invitálnak mindenkit Veszprémbe, az Óváros téri korcsolyapályára a „Rózsaszín Fények Éjszakáján”.

Mi is a Rózsaszín Fények Éjszakája?

Az épületek megvilágítása, 100 nappal a Giro d’Italia rajtja előtt, tradíció. Ilyenkor az útvonal városai közül számos helyszínen egy-egy város, település jelentős épületét világítják meg rózsaszínűre.

Mint az köztudott, a Giro d’Italia idén május 9-11 között Magyarországról rajtol. A versenyzők Budapestről indulnak és a háromhetes kerékpáros körverseny első három szakaszára hazánkban kerül sor Budapest, Esztergom, Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Keszthely és Nagykanizsa érintésével, hogy csak a legnagyobb településeket említsük.

Kapcsolódó cikk
Benvenuto Giro d'Italia! Két keréken érkezik a világ élvonala Veszprémbe
Jövőre Magyarországról rajtol el a világ egyik legnagyobb kerékpárversenye, a Giro d'Italia. A hazánkban rendezett három szakasz érinti Veszprémet is, és végighalad a Balaton északi partján. A verseny részleteiről és legfontosabb tudnivalóiról a szervezőbizottság kedden workshop keretében számolt be a Hangvillában.

A mezőny tulajdonképpen már május 7-én délután bemutatkozik, amikor a budapesti Hősök terén kerül sor a csapatbemutatóra. A Nagy Rajt, a Grande Partenza felvezető eseményei közül ebben az esztendőben az első jelentősebbre január 30-án kerül sor a Városligeti Műjégpályán, a Nemzeti Sportügynökség szervezésében, olimpiai bajnokok, sportolók részvételével. Kovács Ágnes, Kiss Gergely, Kovács István és Szávay Ágnes is ott lesz a Műjégen, a magyarországi központi rendezvényen, amely kapcsán a Puskás Ferenc Stadion és a Vajdahunyadvár is díszkivilágítást kap. Az útvonalon lévő települések közül Olaszországban, és természetesen Magyarországon is sok város bekapcsolódik ebbe a szép kezdeményezésbe, így Budapesten kívül hazánkban még 17 város egy-egy emblematikus épülete pompázik majd rózsaszínben, amely a Giro d’Italia hivatalos színe.

A Giro d'Italia alatt a veronai arénais rózsaszínbe öltözik (fotó: LaPresse)A Giro d'Italia alatt a veronai arénais rózsaszínbe öltözik (fotó: LaPresse)

Ennek apropóján Veszprém belvárosa is rózsaszínbe öltözik. Az Óváros téri korcsolyapálya, a Városháza és a Tűztorony is az emblematikus verseny színében pompázik majd, miközben egy jó hangulatú, olaszos mini-fesztivállal készülnek a szervezők.

Lesz zene, korcsolya, forralt bor, a hangulatról pedig a Méz Rádió gondoskodik majd.

A fények 17 órakor gyúlnak ki, és 21 óráig égnek.

Az esemény hivatalos Facebook-eseménye alatt még több információt kaphatnak az eseményről.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap.
Családjukat rajzolták le
Családjukat rajzolták le
A családom a csapatom. Ezzel a mottóval hirdettek rajzpályázatot gyerekeknek a házasság hetéhez kapcsolódóan, melynek eredményhirdetését szombat délelőtt rendezték meg a Petőfi Színházban.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
2020. február 17. // Donát névnap