Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már nem kell órákat rászánni az ügyintézésre

2020. január 27. 14:31 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal
A tavaly elfogadott törvénycsomagból az első változások már életbe is léptek a kormányhivataloknál. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy senki ne az ügyintézői ablaknál lepődjön meg.

Egy igazolvánnyal kevesebb

Megszűnt 2020. január 1-jével az egyéni vállalkozói igazolvány, valamint már nincs lehetőség új okmány igénylésére sem. A korábban kiállított és érvénytelenné vált igazolványokat az érintettek legkésőbb 2020. március 1-jéig kötelesek leadni a székhelyük szerinti járási hivatalban postai úton vagy személyesen.

A változás az egyéni vállalkozói tevékenységet nem érinti, a nyilvántartás vezetésével kapcsolatos feladatokat a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fogja ellátni.

Megspórolhatjuk a postai kört erkölcsi bizonyítvány igénylésénél

2020. január 1-jétől a kormányablakokban elérhető online ügyintézői felület segítségével bármelyik kormányablakban igényelhető a hatósági erkölcsi bizonyítvány. Ehhez nem szükséges a postán megvásárolható űrlapot kitölteni, az ügyintéző segít az igénylésben. Az elkészült erkölcsi bizonyítványt az igénylő által megjelölt címre postán küldi meg a nyilvántartó hatóság.

Vándorolnak a hatáskörök

Március 1-től a megyeszékhely szerinti járási hivataloknak a járási hivatalok között betöltött kiemelt szerepe megszűnik, és a megyei illetékességgel ellátott feladat- és hatásköreit (pl. környezetvédelmi, természetvédelmi, munkavédelmi, családtámogatási feladatok) a megyei kormányhivatal fogja ellátni.

Március 1-től az építésügyi hatáskörök a jegyzőktől a megyei kormányhivatalok alá tartoznak majd, ennek eredményeként megszűnnek az építésügyi hatóságok közötti hatásköri átfedések, ezzel hatékonyabb és egyszerűbb lesz az ügyintézés ezen a területen is.

Ugyanekkor a járási hivatalok szabálysértési hatáskörei a rendőrkapitányságokhoz, míg a gyermek és a szülő, illetve más kapcsolattartásra jogosult személy kapcsolattartására vonatkozó határozat végrehajtásával kapcsolatos hatáskörök a járásbíróságokhoz kerülnek.

Bárki számára könnyen érthető szervezeti felépítés

A jövőben megszűnik a megyeszékhely szerinti járási hivatal kategória, a megyeszékhelyeken ellátott feladatok visszakerülnek a megyei kormányhivatalokhoz. Mindezzel a járási hivatalok kizárólag járási szintű ügyekkel foglalkoznak majd, a megyei szintű ügyeket ugyanakkor a fővárosi és megyei kormányhivatalok látják el. Az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő bürokratikus terhek csökkennek, az eljárások gyorsabbá és az ügyintézések hatékonyabbá válnak.

Nem kell évente felülvizsgálatra járni

Változás az is, hogy a nyugdíj előtt állóktól a jövőben csak a várható nyugdíjazást megelőző három és nem öt-nyolc évben kérhetnek adatokat az illetékes hatóságok.

A közgyógy-ellátottak felének olyan gyakran kell igazolniuk jogosultságukat, mint eddig, a megváltozott munkaképességűek vagy a súlyosan beteg gyermekeket nevelők esetében viszont megszűnik az ötévenkénti kötelező felülvizsgálat, ha a betegségben nem várható javulás. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően lehetővé válik, hogy az embereknek kevesebbet kelljen hivatali ügyintézéssel foglalkozniuk.

A mobilunkon is benézhetünk a kormányablakon

Elindult az ügyintézések gyorsítását segítő Kormányablak-mobilalkalmazás, amely valós idejű információt nyújt a kormányablakokban jelentkező ügytípus szerinti várakozási időről.

Az alkalmazással későbbi cikkünkben még részletesen foglalkozni fogunk.

Egy kis statisztika a végére
Több mint félmillió ügyfelet szolgáltak ki a Veszprém megyei kormányablakok munkatársai 2019-ben. A legtöbben, 55.212-en júliusban keresték fel az ügyfélszolgálatokat, míg a legkisebb forgalom 31 ezer ügyféllel decemberben volt. A Családvédelmi Akcióterv júliusban életbe lépett elemeit 2297-en igényelték a megyei kormányablakoknál.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.