Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

A nyugdíjasoknak Magyarországon különösen sok lehetősége van dolgozni

2020. január 28. 12:25
Európai jogrendszerekhez viszonyítva a nyugdíjasoknak hazánkban van a legtöbb lehetősége elhelyezkedni, ami még a jobb életminőséghez is hozzájárulhat – hangzott el kedd délelőtt egy szakmai fórumon Veszprémben.

Az Országgyűlés 2017-ben alkotta meg a nyugdíjszövetkezeti törvényt azért, hogy a már bevált, biztonságos, jogszerű működést biztosító iskolaszövetkezetek mintájára a hazánkban élő 2,7 millió nyugdíjas számára rugalmas munkavégzési lehetőséget és közösségi aktivitást nyújtson. Azóta változott a jogszabályi környezet, még összetettebb és színesebb lett, és még több lehetőséget kínál.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) a változások és lehetőségek bemutatása mellett azért kezdett 2018 után ismét országjáró konferenciasorozatba, mert a tapasztalatok szerint a foglalkoztatók és a nyugdíjasok nem mindig találnak egymásra. A program hangsúlyozza azt is, hogy miért éri meg manapság nyugdíjasokat foglalkoztatni.

A szakmai konferenciasorozat kedd délelőtt érkezett Veszprémbe, melyen dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója azt mondta, hogy áttekintve a kontinensen túlnyúló és az európai, -beleértve a fejlett, nyugati és északi társadalmi jogrendszereket -, azt látható, hogy a nyugdíjas korosztálynak a rendelkezésre álló munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségei majdhogynem Magyarországon a legszélesebbek.

„Nem azt állítom, hogy ezek a  szabályok a világ legjobbjai, de jó sanszot adnak arra, hogy a nyugdíjasok  megvalósíthassák azt az igényt, hogy saját mértékhez képest foglalkoztatásba menjenek vissza úgy, hogy urai legyenek a saját munkavégzésüknek”

-fogalmazott.

Dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumonDr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumon

Réti beszélt arról is, hogy Európa több részéhez hasonlóan Magyarország is elöregedő társadalommal rendelkezik, ami szerinte azért örvendetes, mert a remények szerint tovább élhetünk. "Ha tovább szeretnénk élni, azt szeretnénk jó egészségben, jó életminőségben tenni. Ahhoz, hogy ez így legyen, még számtalan feltételnek kell teljesülnie, de az biztos, hogy a kutatások szerint az, hogy dolgozunk, vagy hogy a foglalkoztatás felületén ottvagyunk, - a mindnenkori életkörülményeinkhez és életkorunkhoz mérten- rendkívül fontos."

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a veszprémi térségben egy aktív nyugdíjas társadalomról beszélhetünk, hisz itt működik többek közt az információs hálóként létrejött Szenior Mentor Kerekasztal is. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának tagjaként kiemelte azt is, hogy országosan ez a térség rendelkezik az egyik legjobb foglalkoztatási adatokkal, ahol a kihívást nem a munka, hanem a munkaerő megtalálása jelenti. „Ez jó hír a térségnek, rossz a munkaadóknak.” Úgy látja, a szakmai konferenciasorozat segíthet ezen, hisz a nyugdíjasok informálódhatnak arról, milyen lehetőségeik vannak.

 

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.