2020. december 2.
//
Melinda névnap

A nyugdíjasoknak Magyarországon különösen sok lehetősége van dolgozni

Európai jogrendszerekhez viszonyítva a nyugdíjasoknak hazánkban van a legtöbb lehetősége elhelyezkedni, ami még a jobb életminőséghez is hozzájárulhat – hangzott el kedd délelőtt egy szakmai fórumon Veszprémben.

Az Országgyűlés 2017-ben alkotta meg a nyugdíjszövetkezeti törvényt azért, hogy a már bevált, biztonságos, jogszerű működést biztosító iskolaszövetkezetek mintájára a hazánkban élő 2,7 millió nyugdíjas számára rugalmas munkavégzési lehetőséget és közösségi aktivitást nyújtson. Azóta változott a jogszabályi környezet, még összetettebb és színesebb lett, és még több lehetőséget kínál.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) a változások és lehetőségek bemutatása mellett azért kezdett 2018 után ismét országjáró konferenciasorozatba, mert a tapasztalatok szerint a foglalkoztatók és a nyugdíjasok nem mindig találnak egymásra. A program hangsúlyozza azt is, hogy miért éri meg manapság nyugdíjasokat foglalkoztatni.

A szakmai konferenciasorozat kedd délelőtt érkezett Veszprémbe, melyen dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója azt mondta, hogy áttekintve a kontinensen túlnyúló és az európai, -beleértve a fejlett, nyugati és északi társadalmi jogrendszereket -, azt látható, hogy a nyugdíjas korosztálynak a rendelkezésre álló munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségei majdhogynem Magyarországon a legszélesebbek.

„Nem azt állítom, hogy ezek a  szabályok a világ legjobbjai, de jó sanszot adnak arra, hogy a nyugdíjasok  megvalósíthassák azt az igényt, hogy saját mértékhez képest foglalkoztatásba menjenek vissza úgy, hogy urai legyenek a saját munkavégzésüknek”

-fogalmazott.

Dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumonDr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumon

Réti beszélt arról is, hogy Európa több részéhez hasonlóan Magyarország is elöregedő társadalommal rendelkezik, ami szerinte azért örvendetes, mert a remények szerint tovább élhetünk. "Ha tovább szeretnénk élni, azt szeretnénk jó egészségben, jó életminőségben tenni. Ahhoz, hogy ez így legyen, még számtalan feltételnek kell teljesülnie, de az biztos, hogy a kutatások szerint az, hogy dolgozunk, vagy hogy a foglalkoztatás felületén ottvagyunk, - a mindnenkori életkörülményeinkhez és életkorunkhoz mérten- rendkívül fontos."

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a veszprémi térségben egy aktív nyugdíjas társadalomról beszélhetünk, hisz itt működik többek közt az információs hálóként létrejött Szenior Mentor Kerekasztal is. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának tagjaként kiemelte azt is, hogy országosan ez a térség rendelkezik az egyik legjobb foglalkoztatási adatokkal, ahol a kihívást nem a munka, hanem a munkaerő megtalálása jelenti. „Ez jó hír a térségnek, rossz a munkaadóknak.” Úgy látja, a szakmai konferenciasorozat segíthet ezen, hisz a nyugdíjasok informálódhatnak arról, milyen lehetőségeik vannak.

 

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Számos helyen tovább emelkedett a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt.
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal szerdán. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
átadták a NIPÜF Csoport legújabb létesítményét az Inpark Veszprém ipari parkban. A több mint 20 ezer négyzetméteres csarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek a Magyar Honvédség új anyagellátó raktárbázisaként működnek majd. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából fejlesztett ingatlanokra hosszú távú bérleti megállapodást kötöttek a felek.
Szájer József megkövette családját és választóit
Szájer József megkövette családját és választóit
Megkövette családját és választóit Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő keddi közleményében.