Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tegezőviszonyban a kormánytaggal

2020. január 28. 13:43
Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár volt a veszprémi Lélektér alapítvány vendége a közelmúltban, aki a helyi fiatalokkal találkozott és beszélgetett a fiatalok házában. Protokolláris esemény helyett egy közvetlen véleménycsere alakult ki az esemény végére.

Rácz Zsófiát idén január elején nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkárává, így 22 évesen a legfiatalabb kormánytag lett, amiért akkor hideget és meleget is kapott a közösségi médiában. Ez viszont nem gátolta abban az új helyettes államtitkárt, hogy elkezdje azt a munkát, amire megbízását kapta: a fiatalok ügyeinek a képviselete, a kommunikáció erősítése a kormány és az ifjúság közt, valamint lehetőségeik bővítése.

De hogy a valóságban ez mit jelent, arról már Zsófi beszélt a veszprémi fiatalok előtt, beszélgetőpartnereivel, Ovádi Péterrel országgyűlési képviselővel és Takács Emesével a Lélektér alapítvány elnökével.

Rácz Zsófia a veszprémi fiatalok házában találkozott a helyi civilekkel, fiatalokkal és a térség országgyűlési képviselőjévelRácz Zsófia a veszprémi fiatalok házában találkozott a helyi civilekkel, fiatalokkal és a térség országgyűlési képviselőjével

„Fiatalok bevonása nélkül nem érdemes dolgozni.” Takács Emese így fogalmazta meg munkamoráljukat a fiatalok házában, ahol magyarokat és időről időre – az Erasmus-programban részt vevő – külföldieket is fogadnak önkéntesként, sőt a hétvégi beszélgetésen is jelen volt két külföldi fiatal, akiknek tolmács segített bekapcsolódni az eszmecserébe.

Ovádi Péter felvezetőjében elmondta a veszprémi tapasztalatait, ezek szerint helyben a fiatalok bevonása a döntéshozatalba jól működik, aktív az ifjúság. Ugyanakkor az ország más pontjain még bőven lehet fejleszteni ezt a területet, amit az ifjúsági civil szervezetekkel való együttműködéssel – veszprémi példa alapján – sikeresen fel lehet virágoztatni.

Ebben kérte a helyettes államtitkár segítségét, hogy vizsgálják meg egy olyan támogatási rendszer kialakítását, ami kifejezetten azokat a civil szervezeteket támogatja, akik a fiatalokkal foglalkoznak.

Ezzel Rácz Zsófi is egyetértett, aki elmondása szerint számos civil egyesületet ismer és tartja velük a kapcsolatot, a legáldozatosabb munkát pedig mindig ezeknél a szervezeteknél tapasztalta.

Elmondta, hogy az előtte álló feladatokhoz nem úgy akar hozzáállni, hogy azt nézi, mi miért nem működik, hanem abban a szellemben, hogy hogyan lehet javítani rajta.

A felé irányuló elvárásokat nem stresszként, hanem kihívásként fogja fel, kinevezése óta eltelt rövid időben pedig több alkalommal is megkeresték már – többek közt a közösségi médiában is – fiatalok, akik érdeklődtek terveiről, tanácsot kértek egy-egy őket érintő témában. Igaz, ezek a pozitív példák nem minden esetben jutnak el a médiába – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a fiatalokat csak a saját stílusukban lehet megszólítani, ezért ő lazítani szeretne a kommunikáción, miközben megőrzi a hitelességét is.

Portálunk kérdésére, miszerint mit tapasztalt Veszprémben, a fővárosban és az ország más városaiban a fiatalok körében, Rácz Zsófi elmondta, hogy amíg Budapesten a fiatalok jelentős része külföldön képzeli el a jövőjét, addig vidéken a szülővárosukban szeretnének megállapodni, családot alapítani és fel sem merül még az országon belüli elvándorlás sem. Sőt, megemlítette, hogy már a családalapítás is egyre fiatalabb korban komoly szándékká válik. Ehhez pedig a Kormány a folyamatosan bővülő családtámogatási rendszerével minden segítséget megad a fiataloknak.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.